bo na audiostereo panowie za bardzo zzajeli sie kłotnia o to czy jesli cos nazywa sie linia transisyjna nie jest przypadkiem obudowa labiryntowa
No ale raczej tak jest, jak byłem mały, to czytałem w jakiejś książce o OL a nie o TL

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
bo na audiostereo panowie za bardzo zzajeli sie kłotnia o to czy jesli cos nazywa sie linia transisyjna nie jest przypadkiem obudowa labiryntowa
Ogolnie wychodzi na to, ze "br jest lepszy", ale...Wydrukowałem, poczytam na spokojnie.
Jak działa wypchany bass-reflex? Jak wspomniany variovent, czy jak obudowa zamknieta? Niektorzy na forum sugerowali, zeby w przypadku zbyt dudniacego basu wepchac do portu chocby skarpetke (material tlumiacy) co zmieni komore glosnika w obudowe zamknieta. Jak to jest naprawde?
Mam ciekawy art z AES 2008 bass reflex vs "klosed" oczywiście PM nie podpasuje bo są tam ślepe testy, piszą prof itp. Ale jak ktoś chce mogę wysłać
Sory ale z wole juz obudowe zamknieta lub stratna, przynajmniej pierdzenia portu nie uswiadcze.
Już bez przesady, dobrze zaprojektowanego tunelu nie słychać. No chyba że ktoś słucha sinusoid z max mocą ale to chyba nie o to chodzi.
Troels powiedział: I made it because the mid shouldn't be in a closed box. I don't dig closed boxes for larger midrange drivers! It kills the midrange.
Czyli dużym sredniotnowcą nie przeszkadza obudowa zamknięta? A może to tylko kwestia litrażu, tzn. do każdego głosnika srednitonowego powinno dobrac sie odpowiedniej wielkosci komore, tak jak dobiera sie litraz dla niskotnowcow?Przy całym szacunku do Troelsa, to jest po prostu pierd...nie i bełkot. Szczególnie drugie zdanie.
W szczególności nie przeszkadza np. GDM 16/80/1 http://www.e-tonsil.pl/index.php?p69,gdm-16-80-1
Teraz wyobraźmy sobie że w takich samych warunkach musi wykonać w ciągu sekundy np. 2500 cykli+kilkukrotność tego z harmonicznych-i to jest zaledwie jeden instrument. Moim zdaniem taka obudowa wcale tego ułatwia
Akurat tonsil i jego zabytkowe głośniki to jest ostatnia rzecz jaką bym się kierował przy szukaniu najlepszych rozwiązań sonicznych...
Znowu wniosek z dupy, bo przy 2,5 kHz i wyżej membrana praktycznie nie opuszcza swojego położenia "zerowego".
Jest wiele nowszych głośników, które temu GDMowi mogłyby co najwyżej rano kawę zaparzyć...
Spójrz na wykres impedancji praktycznie każdego głośnika-z niego jasno wynika że ze wychylenia głośnika nie maleją liniowo w funkcji częstotliwości a wręcz przeciwnie, im jest ona wyższa tym stosunek ten staję się coraz gorszy.
w Twojej teorii budowa głośnika wysokotonowego to już w ogóle powinna być prosta jak cep-dać magnes z cewką i membranką i musi grać, a jednak najbardziej zaawansowane konstrukcje za tą membraną mają komory tłumiące, otwory stratne itd.
Pewnie, w media markcie znalazłbym nawet kilka euro palet, ale to nadal żaden wyznacznik.
1. "i będzie stwarzał podwójny problem przy filtracji. " - ale nie w wypadku systemów aktywnych.
2. Podważyłeś jeden z moich autorytetów, i komu ja mam teraz wierzyć? ;p Niestety będizesz musiał zostać moim nowym guru
Różnica miedzy br/TL/variovent a closed kończy sie na mniej niż 500Hz a dalej to już jest to samo.
mbar Różnica miedzy br/TL/variovent a closed kończy sie na mniej niż 500Hz a dalej to już jest to samo.
.
Tez chcialbym w to wierzyc, tylko dlaczego B&W uparcie stosuje linie transmisyjna dla glosnikow wysokotonowych?
Wydaje mi się, że różnice są spowodowane nie tyle sposobem odciążania głośnika śrdniotonowego w rezonansie, tylko samym kształtem obudowy, nierównoległościami ścianek i "przewiewnością" obudowy w celu minimalizacji odbić i rezonansów wewnątrz obudowy, które uderzają w tylną cząść membrany.