Poproszony przez chłopaków w innym wątku o rozwinięcie opisu moich doświadczeń z cyklonem napisze co wiem ;-)
Wyszedłem z założenia że cyklon fajna sprawa tylko napęd odkurzacza (po moich doświadczeniach) to kiepskie rozwiązanie. Bo to i głośne, i zapycha się zaraz, i dodatkowe filtry. Słowem kłopoty.
Postanowiłem zatem tanim sumptem zbudować cyklona z wentylatorem. Dorwałem od kolegi mały wentylator kanałowy 120w którego musiałem przerobić tak żeby silnik wystawić poza obieg powietrza (bałem się samozapłonu - w końcu to pyły)
I wyszło z tego coś takiego dużego.

Sprawowało się to bym powiedział bardzo dobrze, cały pył wióry i trociny zbiera, nie podniesie z podłogi śrubki ani gwoździa, ale frakcje drewniane łyka bezproblemowo. Przewód mam 60 mm więc jak na tak mały wentylator całkiem spory.
Jedna rzecz mi przeszkadza. Mam mały garaż i przez gabaryt to nie jest rozwiązanie dla mnie.
Postanowiłem zatem zrobić coś mniejszego ale nie gorszego.
Kupiłem na Ali gotowego cyklona za 20 usd
http://www.aliexpress.com/snapshot/7394965217.html?orderId=73316303460762
Gabarytowo wygląda to tak
Poszedłem prawie w ciemno (konsultowałem się ze sprzedawcą) i kupiłem wentylator promieniowy
http://allegro.pl/wentylator-z-silnikiem-220v-0-45w-1-44a-i6009953764.html (Wentylator z silnikiem 220V 0,45W 1,44A)
Niestety do nadmuchu. I tu pojawiła się potrzeba przerobienia samego wiatraka.
Bo o ile spełniał swoją funkcję i zasysał odpowiednio powietrze w dużym otworze, to lamele wiatraka były tak gęste że gdyby dostał się tam jakiś wiór zapchał by wyloty i spadła by siła ciągu.
A nie chodzi o to żeby to co jakiś czas rozbierać.
Tak wyglądało oryginalnie:

A tak wygląda nowy:
Tu już zamontowany wentylator z parowanym cyklonem.

Wentylator ciąłem na laserze z blachy 1 mm i kleiłem epoksydem do stali.
Oczywiście można kupić PROMA OPM 150 i mieć to z bani (choć nie do końca uważam)
Ale raz że to dość sporo kasy jak dla mnie za dużo za coś takiego, a i funkcjonalność powiedzmy nie do końca.
U chińczyków tanio można kupić cyklon i podpiąć do odkurzacza, ale jak ktoś pracuje tym urządzeniem po 2-3 godziny na raz, to zajedzie ten odkurzacz szybciutko.
Dla tego głównym problemem uważam jest wyciąg. Jak widać można kupić coś fajnego na portalach aukcyjnych za relatywnie niedużą kasę.
Wyciągi promieniowe niestety kosztują dużo choć sam nie rozumiem dlaczego?
Sam z tego powodu postanowiłem przerobić dmuchawę. Teraz ciągnie, że włosy dęba stają

Możliwości jest dużo, nawet takie od odkurzaczy ogrodowych (tylko głośne) i trzeba by pooglądać dobrze czy silniki pozamykane

Jak by jakieś pytania to odpowiem.
Ja planuję wszystko do ścian montować i zrobić stała instalację z dwoma punktami podpięcia krótkiego 2 metrowego węża giętkiego. Wszystko na rurach fi 60.