Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
a ty odeslales te wadliwe scxy? czy bedziesz to ciagle wypominal?SW krytykuje Wavecor'a a sami mają problemy żeby w ich głośnikach cewki nie obcierały o nabiegunniki.
aby jeszcze zwiększyć rezystancje mechaniczną, albo rozproszyć ciepło, albo zwiększyć masę ruchomą, albo... i tak dalej.a ma ktos pomysl dlaczego zastosowali karkas miedziany?
a ja się nie zgodzę, bo nie wiemy o jakim natężeniu generowane jest zmienne pole magnetyczne pochodzące od cewki, nie znasz ani prądu ani liczby uzwojeń, ani przekroju, względem pola statycznego pochodzącego od magnesu. Dodatkowo, jeżeli rdzeń jest nasycony jeszcze trudniej jest je zmodulować.Jeśli dodamy do układu pole generowane przez cewkę, na skutek płynącego w w niej prądu to okaże się, że układ jest bardzo podatny na modulację impedancj
Diametralnie? Proszę cięW realnym układzie wychylenie wymuszone jest prądem cewki co diametralnie zmieniło by sytuację.
tak, zwiększysz jego nasycenie, ale nie wyrównujesz pola, bo nie ma czego wyrównywać. Nasycenie rdzenia nie ma nic wspólnego z symetrią gęstości strumienia w funckji wychylenia! Jak jest symetrycznie, to jest symetrycznie. Proste. Zmieniając głównie wysokosć rdzenia zmienia się pole w szczelinie ( na bardziej symetryczne w funkci wychylenia).czyli w tym przypadku zmniejszajac przekroj rdzenia zwiekszamy jego nasycenie?
czyli wyrownujemy "wykres" pola magnetycznego wzgledem obu stron plytki.
Teoretycznie tak, ale w praktyce jest to tak mała różnica, że nie stosuje się tego zajwiska, bo jest... za drogie (duży magnes i słaba efektywność jego wykorzystania)To że działa tak jak nasycenie rdzenia czyli zmniejsza indukcyjność cewki.
raczej bedzie to pierwsze, bo to "audiofilski" glosnikaby jeszcze zwiększyć rezystancje mechaniczną
no to teraz mamy 2 odmienne szkolyZmieniając głównie wysokosć rdzenia zmienia się pole w szczelinie ( na bardziej symetryczne w funkci wychylenia).
Dokładnie to napisałem - w dobrym układzie magnetycznym cała stal powinna być w stanie nasycenia a tu tak nie jest.Dodatkowo, jeżeli rdzeń jest nasycony jeszcze trudniej jest je zmodulować.
W dobrze zaprojektowanym układzie magnetycznym (z prawidłowo dobranymi pierścieniami) to właśnie prąd cewki jest głównym problemem.To nie prąd cewki jest głownym czynnikiem modulacji impedancji a wychylenie.
Wyjaśnij bo nie wiem dokładnie o co ci chodziKogo obchodzi jakie stateczne pole magnetyczne działą na cewkę w obszarze 200 czy i 300 procent jej wychylenia liniowego?
bez przesady że różnica jest mała indukcyjność cewki w typowym układzie magnetycznym jest około 2x wyższa niż mierzona w "powietrzu" - tu będzie około 3x wyższa.Echo1 napisał:To że działa tak jak nasycenie rdzenia czyli zmniejsza indukcyjność cewki.[/QUETE]
Teoretycznie tak, ale w praktyce jest to tak mała różnica, że nie stosuje się tego zajwiska, bo jest... za drogie (duży magnes i słaba efektywność jego wykorzystania)
Co poprawić? Tu trzeba zmienić koncepcję. najlepszy ideologicznie jest układ jak na rysunku:
![]()
Taki układ zapewnia najlepszy kompromis między symetrią B a podatnością na modulację L(i) z moich obserwacji wynika, że górny nabiegunnik można wyciągnąć od 0,5 do max 3mm (zakres badanych układów magnetycznych od średnicy magnesu 50mm do 220mm)
Problem symetrii L(x) rozwiązuje się po przez odpowiednią geometrię pierścieni (stosunek wysokości nad i pod szczeliną a także grubość ścianki i średnicę otworu w "czapce") mając trochę czasu można eksperymentalnie dobrać jego parametry tak, że problem z pierwszego wykresu El_liero praktycznie nie występuje podany zakres zmian od 0,12 do 0,22 czyli 0,1mH bez większych problemów da się zawęzić do 0,01mH przy okazji jeszcze bardziej redukując indukcyjność - stopień liniowości zależy praktycznie tylko od poświęconego czasu, precyzji wykonania i determinacji konstruktora. System jest prosty jak przy ruchu w dół rośnie indukcyjność to wydłużamy pierścień i/lub zwiększamy grubość i/lub przesuwamy go w dół. kilka eksperymentalnych układów magnetycznych później mamy wykres jak od linijki.
Niestety w układzie gdzie problemem jest modulacja L(i) walka jest dużo trudniejsza (żeby nie powiedzieć skazana na porażkę) i właśnie ten parametr trzeba optymalizować na początku.
macie takie w ofercie?najlepszy ideologicznie jest układ jak na rysunku:
Akurat ja bym wolał przetwornik z małą rezystancja mechaniczną, czyli duzym Qms. Hmmm kolejny argument dlaczego nie uważam się za audiofila.raczej bedzie to pierwsze, bo to "audiofilski" glosnik
oj stanowczo tak, dłuższy jest lepszy z dwóch względów:no to teraz mamy 2 odmienne szkoly
czyli SW twierdzi ze dlugi slupek jest zly, a ty twierdzisz ze jest ok?
to dojdzmy w koncu do porozumienia i wyjasnijmy dlaczego w subach w wiekszosci stosuja wlasnie dluzszy slupek
przepraszam, ale dalej nie wiem skąd wiesz, czy stal jest nasycona czy nie. Pisałem, że nie można tego odczytać z wykresu zaprezentowanego przez Wavecora.w dobrym układzie magnetycznym cała stal powinna być w stanie nasycenia a tu tak nie jest.
w skrócie - chodzi mi o to, że wchodzimy wtedy w takie nieliniowe zachowanie przetwornika, że tam nie za wiele da się ulepszyć. BL spada i musi spadać. Choć tak jak mówiłem, mówię o standardowych przetwornikach.Wyjaśnij bo nie wiem dokładnie o co ci chodzi
przyjacielu, zaprezentowane rozwiazanie przez Wavecore nie uwzglednia pierścieni, więc również ich nie uwzględniaj. Dlatego zadałem ci pytanie:W dobrze zaprojektowanym układzie magnetycznym (z prawidłowo dobranymi pierścieniami) to właśnie prąd cewki jest głównym problemem.
Zgodzę się po części, ale znowu an rysunku dodałeś ringa... nie komentuję, napisałem wyżej o co mi chodzi.Co poprawić? Tu trzeba zmienić koncepcję. najlepszy ideologicznie jest układ jak na rysunku:
myślę, że nie mają, bo takiego dolnego nadbiegunnika nie da się wykonać typowymi, masowymi metodami, typu formowanie przez udeżenie, ściśnięcie. Potrzeba tokarki, albo dodatkowego procesu klejenia krążka na rdzeń. Motor zaprezentowany przez SW jest dobrze zaprojektowany. Ale tylko gdy zadba się aby taka sama ilość zwoii cewki (podczas pracy, wychylenia) zawsze znajdowała się w szczelinie (ktoś wie dlaczego określiłem takie warunki?). Wystarczy określić maksymalną moc wejsciową i pobawić sie z zawieszeniem.macie takie w ofercie?
bo wszedzie widuje sie prosty slupek a nie T
Po prostu wiem to z doświadczenia. Niema opcji, żeby tak bardzo wysunięty ponad szczelinę kawał stali był nasycony.przepraszam, ale dalej nie wiem skąd wiesz, czy stal jest nasycona czy nie.
A jak by rozwiązanie wavecora nie uwzględniało magnesu to też bym miał go nie uwzględniać? Poco stosować rozwiązanie gorsze jak można lepsze? No chyba, że mówimy o budżetówce gdzie każdy grosz się liczy - ale wtedy już cena dodatkowego kawałka stali zabija temat.przyjacielu, zaprezentowane rozwiazanie przez Wavecore nie uwzglednia pierścieni, więc również ich nie uwzględniaj.
Mam do wyboru w tej samej cenie dwa rozwiązania lepsze i gorsze - które wybieram? Koszt wykonania tego obwodu będzie porównywalny do obwodu z pierścieniem. Mamy tu bardzo wysoki słupek w dodatku o dziwnej geometrii co oznacza trudności przy formowaniu - wątpię czy da się to wykonać w całości z odkówki bez toczenia z zadowalającą tolerancją wymiarów, prostopadłości i "płaskości" dolnej płytki nabiegunnika.Co jest skopane, co byś niby jeszcze ulepszył w ich projekcie motoru, kiedy ja uważam, że jest git?
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
macie takie w ofercie?
bo wszedzie widuje sie prosty slupek a nie T
myślę, że nie mają, bo takiego dolnego nadbiegunnika nie da się wykonać typowymi, masowymi metodami, typu formowanie przez udeżenie, ściśnięcie.
do początku nawiązuję z nasyceniem do tej sprawy. Nie można stwierdzić, że rdzeń jest nasycony. To że kikut jest nienasycony to się akurat zgadzam. Już zostawiam topatrząc od dołu mamy nasycony rdzeń który płynnie przechodzi do stanu nienasyconego.
ja nie mam wątpliwości, że typowy chiński dostawca tego typu elementów, dostarczy je bez problemu, metodą odkówki, prasy, stęplowania, czy jak to sie inaczej określna. Ale rzeczywiście, ceny ja też nie znam i nie wiem co będzie tańsze, czy z miedzią czy bez. Zostawiamwątpię czy da się to wykonać w całości z odkówki bez toczenia z zadowalającą tolerancją wymiarów, prostopadłości i "płaskości" dolnej płytki nabiegunnika.
Sama cewka ma mniejszą indukcyjność
tak, tak ARWAS, znwou pokażałeś że nic sensownego nie wiesz o głośnikach. Na szczęście moderator ma wiedzę i napiętnuje twoje czary.Właśnie tak chciałem napisać. Sama cewka ma większą indukcyjność niż cewka zamontowana do napędu bez faradaja. Głośnik Seas 27TBC/G
juz jedo ostrzezenie dostales! drugi post i znowu to samo?! to jakies nowe hobby zeby zakladac nowe konto w celu przesladowania danej osoby?! jeszcze jeden taki post i ban na stale! | ![]() |