Jest opcja, żeby na podstawie tego zbudować skrzynie. (prostopadłościan - bez pochylonej ścianki)
"Skrzynka 30x35x25 (26,3l), strojona na 35Hz, wtedy rura fi 7cm ma długość 30,5cm albo 28,5cm przy 36Hz."
Czyli długość rury była by taka, że mieściła by się do skrzyni, a sama skrzynia nie była by zbyt długa.
wielkosci obudowy nie mozesz zmienic strojenia duzo tez nie mozesz zmienic mozemy manipulowac przekrojem, ale nie mozna dac za malego bo bedzie mocno swistalo
Czy to znaczy, że mam się ściśle trzymać przedziału 23-25l i 35Hz? Czy może być tak jak wyżej napisałem. Niby zmiany niewielkie - patrząc okiem kogoś, kto zupełnie w temacie nie siedzi i nie wiem jaki będą miały wpływ na całość konstrukcji.
Jeśli dobrze zrozumiałem to wewnątrz skrzyni rura od BR ma być 5-7cm od ścianki suba i tak samo sprawa ma się na zewnątrz. Tj. że ma nie stać przy czymś tylko ma być trochę przerwy.
da sie tanio i na miejscu - zapoznaj sie z ofertami rynien i rur PCV
Jakby to miało wyglądać? Kupuję jakikolwiek BR o śr 7cm dostępny na aukcjach i mocuję do niego rurę PCV o tej samej średnicy? (klej, zgrzewanie lutownicą albo oddanie do zakładu gdzie kleją plastiki?) Chciałbym, żeby mi to troszkę opisać, tak żebym nie musiał się domyślać.
Ja jednak jestem z tych, którzy wolą dowiedzieć się jak najwięcej przed, a później zacząć robić - dlatego nie kupiłem do suba jeszcze nic. Nie chce wtopić. Chociaż zawsze jest coś co umknie i dowiaduje się po fakcie. Jednak, tak jak mówisz Pawle - lepiej raz, a dobrze.
Parametr o którym mówiłem, że jest na czerwono to faktycznie był, ale później wpisałem do programu trochę danych ze specyfikacji głośnika i zrobił się zielony

- nie wszystkie dane, nie potrafiłem domyślić się które to które - być może były inaczej zapisane albo ich zwyczajnie nie było.