- Reakcji
- 4
Czy jest taka opcja, aby skontaktować się z Panem telefonicznie?Usłyszałeś jak brzmi kiepski projekt, z kiepską zwrotnicą i kupiłeś kolejne głośniki...![]()
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czy jest taka opcja, aby skontaktować się z Panem telefonicznie?Usłyszałeś jak brzmi kiepski projekt, z kiepską zwrotnicą i kupiłeś kolejne głośniki...![]()
Dostałem midwoofery więc dokupiłem od razu tweetery i będą czekały. Ja naprawdę Pana rozumiem, nie rozumiem tylko trochę podejścia ,,po co Ci to? Po co robisz jak się nie znasz?" Odpowiedz jest prosta - bo chcę, bo mi się to podoba, bo chcę sie uczyć a to jest proces. Chyba nikt z członków tej grupy nie urodził się z wiedza, którą posiada na tym etapie, prawda?
Jest, ale nie daję porad przez telefon. Chętnie pomagam przez rozmowy na forum, aby również inni mogli skorzystać z konkretnej dyskusji.Czy jest taka opcja, aby skontaktować się z Panem telefonicznie?
Interfejs audio USB Behringer U-Phoria UMC202HD + Dayton Audio EMM-6Tylko to nie jest moje podejście. Moje podejście jest mniej więcej takie: ucz się od bardziej doświadczonych, żebyś nie musiał powtarzać ich błędów i tracić czasu na nieistotne rzeczy.
Realnie uzyskam około 2m- 2,20m wysokościPomiary na dworze będą lepsze, o ile będziesz mógł ustawić kolumnę na możliwie dużej wysokości od ziemi, aby uzyskać możliwie długa bramkę pomiarową.
Port szczelinowy jest gorszy od portu okrągłego pod wlasciwie każdym względem.
Szybkie pytanie, czy jest sens na początek brać pod uwagę te dwa tańsze?Ten mikrofon będzie lepszy https://www.thomann.pl/sonarworks_soundid_ref_measurement_micro.htm
Interfejs UMC202HD na początek będzie ok, choć za podobne pieniądze powinieneś kupić używanego Focusrite Scarlett 2i2 gen2 lub 3 (4 generacja jest droga i gorsza od gen3). Można też kupić w dobrej cenie Audient Evo 4.
Generalnie każdy, markowy interfejs studyjny stereo (nie Solo!) będzie działać poprawnie. Ważne aby nagrywać z częstotliwością minimum 96 khz.
Do 1000 zł kupisz świetny interfejs z mikrofonem (nowe), którego możliwości pod każdym względem przewyższają Umika. Do tego za pomocą prostego Jiga zmierzysz parametry TS głośników, impedancję, czy wartości elementów LCR.
Ok, dziękujęNie bardzo, bo te mikrofonuly nie mają pliku kalibracji indywidualnej. Bez tego to loteria i taki mikrofon nadaje się właściwie tylko do pomiaru akustyki pokoju lub subwooferów. Można jednak taki mikrofon wysłać do wykonania kalibracji.
Dobra, mam w koszuku ten inerfejs, ten konkretny mikrofon, który Pan polecił i kabel XLR. Czy jakiś konkretny ma to być kabel? I jaki jeszcze kabel potrzebny bedzie do połączenia tego ze wzmacniaczem?Ten mikrofon będzie lepszy https://www.thomann.pl/sonarworks_soundid_ref_measurement_micro.htm
Interfejs UMC202HD na początek będzie ok, choć za podobne pieniądze powinieneś kupić używanego Focusrite Scarlett 2i2 gen2 lub 3 (4 generacja jest droga i gorsza od gen3). Można też kupić w dobrej cenie Audient Evo 4.
Generalnie każdy, markowy interfejs studyjny stereo (nie Solo!) będzie działać poprawnie. Ważne aby nagrywać z częstotliwością minimum 96 khz.
Do 1000 zł kupisz świetny interfejs z mikrofonem (nowe), którego możliwości pod każdym względem przewyższają Umika. Do tego za pomocą prostego Jiga zmierzysz parametry TS głośników, impedancję, czy wartości elementów LCR.
Ok, przyjąłem. Znów urodziło się pytanie. Jack jack do pętli. Załączyłem zdj tego behringera i nie rozumiem jak to spiąć. Z przodu mam dwa wejścia xlr + wyjście słuchawkowe, z tyłu wyǰcia jack P+L. Brauje mi wejscia jack z tego co opisałeś.Karol, na forum sobie nie panujemy. Tutaj jesteśmy koledzy.
Na poczatek pomiarow, poza oczywistym przewodem XLR do mikrofonu (kup cos przyzwoitej jakosci, nie najtanszy, kilka metrow) potrzebujesz krotki przewod Jack-Jack do polaczenia prawego wyjscia karty z prawym wejsciem. To tak zwana petla referencyjna, dzieki ktorym uzyskujesz dokladna informacje o "czasie" pomiarow, czyli to, czego Umik nie potrafi. Pozniej zbudujesz sobie odpowiedni Jig pomiarowy, ktory umozliwi stosowanie pelnego pomiaru dwukanalowego.
Do tego oczywiscie kolejny przewod laczacy lewe wyjscie interfejsu z lewym wejsciem wzmacniacza, czyli duzy Jack-chinch.
Do pomiarow impedancji bedziesz musial zlutowac bardzo prosty schemat przewodow z rezystorem pomiarowym. Chyba, ze masz DATS'a, to nie bedzie takiej koniecznosci.
Może dodam że będę korzystał z laptopa i chyba tu rodzi się problem. Zgadłem?Ok, przyjąłem. Znów urodziło się pytanie. Jack jack do pętli. Załączyłem zdj tego behringera i nie rozumiem jak to spiąć. Z przodu mam dwa wejścia xlr + wyjście słuchawkowe, z tyłu wyǰcia jack P+L. Brauje mi wejscia jack z tego co opisałeś.
Aaaaaaa. Pięknie dziękujęW tym złączu XLR na środku masz miejsce na jack.