• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomiary głośników w Room EQ Wizard REW.

Pytanie, za kilka dni przyjdzie interfejs z mikrofonem i okablowaniem. Co będę potr,ebował jeszcze do przeprowadzenia pomiaru impedancji?

Załączniki

• 20260824_174332.jpg
    20260824_174332.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 6
Zgadza sie, choc poprawny pomiar z petla referencyjna bedzie wymagal innych ustawien, ale zasadniczo jest nawet prostszy wykonaniu.
Ok. Chętnie poczytam jak to zrobić jeżeli będziesz miał chwilę, żeby to opisać.
O tych przystawkach do mierzenia impedancji też poczytałem, znalazłem jakąś instrukcję na stronie arta + inna z zagranicznego forum ale i tak nie kumam jak to polepić.. Wypisałem sobie co potrzebuje, proszę o konsultację czy na pewno to wszystko jest konieczne i ewentualnie jak zrobić taki najprostszy jig żebym mógł ruszyć z miejsca.
Lista:
1× 100 Ω / 1% / 0,6–1 W
3× Jack 6,3 mm TS żeńskie panelowe
1× para terminali bananowych

Trzeba sprawdzic jakia minimalna impedancje sluchawek przyjmuje Twoj interfejs i na tej podstawie dobrac rezystor pomiarowy. Powinien on miec mozliwie jak najmniejsza wartosc. 100 omow to za duzo. Pewnie wyjdzie cos w zakresie 10-30 omow.

Powrót