• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pomoc przy budowie subwoofera.

No to można trochę wygrzać ten głośnik (bez obudowy będzie szybciej pewnie) i wtedy pomierzyć...czy aż tak się rozjedzie...parametry zmieniają się ale raczej nie aż tak bardzo.

Jakby się parametry nie zmieniały to by się charakter grania głośnika nie zmieniał wygrzanego względem nowego. Na basie słychać to bardzo dobrze.

Nie wiem jak wy ale ja wygżewam głośniki niskotonowe/średnio niskotonowe w freeair przy 30 Hz i mocy odpowiadającej maksymalnemu bezpiecznemu wychyleniu membrany zwykle przez całą noc czyli 12 godzin .
Zostawiam to wszystko właczone z laptopem w warsztacie i na drugi dzień voila głośnik wygżany .
Trzeba pamiętać aby podczas wygrzewania przetwornik nie tańczył po blacie i żeby wentylacja cewki nie była zasłonięta , najlepiej sprawdzi się kawałek płyty z wyciętym otworem na kosz przykręcony gdzieś do stabilnej podstawy .
Albo podkładki/nóżki z miękkiej gumy około 20 mm wysokie przyklejone na termogluta do magnesu jak kto woli wedle uznania .
Ps jak mamy pary głośników to polecam wygrzewać każdy z tą samą ilością czasu i tą samą mocą .

Ostatnia edycja:
Przeczytałeś ze zrozumieniem?
Są dwie wersje PA400. Jedna na 4 druga na 8 ohm.[/QUOTE]

Tak,chodziło mi o wersję 8 ohm ,od razu po kupnie pewnie będziesz musiał wymienić bezpiecznik w pa 400 bo ten oryginalny szybko pada z 3,15 A na 4 Amper.

no to zrobie te bude na 46l, odliczajac glosnik+rura co kolega wyliczyl wstepnie 50cm + wzmocnienia, w razie co dokrece w srodku wzmocnienie zeby zmniejszyc obudowe jak sie rura skurczy

Już aż tak nie musisz się tej pojemności trzymać ;) . Co innego jak masz obudowę 4-5L albo i nawet 10L a co innego jak masz obudowę 45L. Wydaje mi się że te 10cm średnicy b-r powinno być wystarczająco ale nie bierz tego za pewnik. Różne programy różnie interpretują minimalną średnicę bass reflexu. Jak chcesz to sam się pobaw i zobacz co wychodzi. http://sbp.softica.dk/2.0/en/?id= Na tej stronie masz to co potrzebne, tylko wpisz parametry T/S.

Ostatnia edycja:
no czytalem ze br to 1/3 powierzchni glosnika, ale skad ja pozniej wezme jakies dziwne rury wiec 10 to chyba najlepsza opcja. myslalem na 2 rurami ale sie nie zmieszcza w skrzyni

Ostatnia edycja:
Musisz też pamiętać że b-r musi mieć też czym "oddychać". Nie możesz zrobić wlotu na styk do ścianki bo będą masakryczne świsty.

Ostatnia edycja:
no to wstepnie 44.6l wyszlo niestety,ale mysle ze te niecale 0.5 to nie tragedia

- - - - - aktualizacja - - - - -

Musisz też pamiętać że b-r musi mieć też czym "oddychać". Nie możesz zrobić wlotu na styk do ścianki bo będą masakryczne świsty.

no wiadomo rura minimum polowa srednicy od czegokolwiek w srodku

Możesz zagiąć w środku tunel bas reflex za pomocą kolanka i problem z odległościa od ścianki masz z głowy .

Możesz zagiąć w środku tunel bas reflex za pomocą kolanka i problem z odległościa od ścianki masz z głowy .

Właśnie tak zrobił kolega ;) . Tylko że z kolankami trzeba też uważać bo podobno potrafią przez nie potrafi być świst (Paweł S. chyba pisał tak niedawno).

A to tego jig trzeba skrecic. Mialem sie juz kiedys za to wziasc ale natchnienia nie bylo

Witam ponownie, z kolejnym pytaniem. Przetwornik 25cm do suba ale warunek mala obudowa 30l?
Ktos moze cos polecic.? I tak w granicach rozsadku 500-600zl

Witam ponownie, z kolejnym pytaniem. Przetwornik 25cm do suba ale warunek mala obudowa 30l?
Ktos moze cos polecic.? I tak w granicach rozsadku 500-600zl

Zastanów się czy obudowa zamknięta, bass-reflex, membrana? Jaki Qts chcesz?
Bez tego nie ma odpowiedzi na twoje pytanie.

Z tymi odpowiedziami już będziesz mógł obliczyć wymagane parametry VAS i Qts głośnika. Wejdź na loudspeakerdatabase.com i wpisz w filtry Q i VAS, które obliczyłeś. Dostaniesz listę wszystkich głośników, które będą pasowały do twojego projektu. Nie będzie ich dużo.

Chodzi o to zeby byla mala w miare, membrana bierna to dodatkowe koszty, br duza skrzynia, a zamknieta nisko nie schodzi.
Zalezy mi na dynamice najbardziej.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Najlepiej by bylo br, ale zamknieta tez mogla by byc. Bo membrana to spore koszty.

Powrót