Otwieranie działalności od zakupu drogiego sprzętu i pójścia na kilka kursów, które korzystania z tego sprzętu (niekoniecznie samej jego obsługi) nauczą to marny pomysł. Jeśli nie masz doświadczenia w danej dziedzinie (a wnioskuję, że nie masz) to nie masz się co brać za otwieranie interesu, w którym sam chcesz być pracownikiem. Nikt do Ciebie nie przyjdzie po to, żebyś się nauczył fachu za jego pieniądze. Jeśli chcesz działać, utrzymać się i rozwijać na rynku to musisz pracować dobrze i szybko. Tylko wtedy klienci będą zadowoleni a co za tym idzie będą Cię polecać kolejnym - i tak to wszystko się kręci. Jeden niezadowolony klient to większa szkoda dla imienia Twojego czy Twojej firmy niż korzyść z 10 zadowolonych. Teoria zdobyta w technikum, na studiach czy na kursach i szkoleniach to tylko podstawa, na której tworzysz swoje doświadczenie - a dopiero to doświadczenie robi z Ciebie fachowca (z jednych fachowca, z innych "fachowca"

).
Inne wyjście to zatrudnienie jakiegoś specjalisty, który będzie wykonywał "czarną robotę" sprawnie, szybko i dobrze a samemu zajęcie się szeroko pojętą logistyką - tylko trzeba tutaj wziąć pod uwagę koszty, jakie się w związku z tym ponosi.
Elektronika samochodowa i 40tys na start? No nie wiem. Nie znam cen w tej akurat dziedzinie ale z tego co wiem, to wyposażenie warsztatów tego typu to raczej droga sprawa. Nawet jeśli jest możliwość działania z samym laptoksem to i tak musisz kupić odpowiednie oprogramowanie - nie wiem czy to nie pójdzie w dziesiątki tysięcy (to przecież nie amatorski system pomiarowy do głośników

)? Do tego jeszcze jakiś warsztat przydałoby się wynająć... Moim zdaniem będzie ciężko.
Jeśli nigdy jeszcze nie pracowałeś to polecam, jak koledzy wyżej, zatrudnić się najpierw w jakiejś firmie i zobaczyć o co chodzi i jak to wszystko działa.
Póki co te 40tys zainwestuj w coś, jakiś bezpieczny i pewny interes