Próbowałem zasymulować projekt który wstawiłeś ale moim zdaniem źle wykonane są pomiary impedancji bo po wstawieniu zwrotki wychodziły mi głupoty. Zrób pomiary jeszcze raz w nowym projekcie z zachowaniem nazewnictwa dla poszczególnych glośników.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No tak, a jak kilkanascie razy zrobiles to tak samo zle?Pomiary impedancji niskotonowego wykonywałem kilkanaście razy, więc ich jestem pewny na 100%.
Minimalnie mam 3.558 Ohma.
Nie mogę sobie poradzić z tym dołkiem na 9k
Pomiary impedancji niskotonowego wykonywałem kilkanaście razy
Dobrze jest też spr czy symulacja pokrywa się z pomiarem :Aby to zweryfikować przydałby się pomiar jakiegoś głośnika o znanej ch-ce.
bo ja już więcej pomysłów nie mam.
Bo czasem bywa tak że dwie wersje grają dobrze ale inaczej na różnej muzyce i ciężko się zdecydowaćKolejny etap to sprawdzenie lub najlepszych wszystkich wersji w praktyce. Chcesz wiedzec ile zespol audiofili/ konstruktorow projektowali odsluchiwali w STX-ie zwrotke do pewnych kolumn?
Bo czasem bywa tak że dwie wersje grają dobrze ale inaczej na różnej muzyce i ciężko się zdecydować
Czyli po raz kolejny wychodzi na to że trzeba brać się za pomiary bo nikt nam lepiej pod pomieszczenie i preferencje własne nie zrobiDlatego ja mam kilka par kolumn i w zaleznosci od nastroju czy muzyki slucham na tych co mi bardziej pasuja
A produkcyjnie wyglada to tak, ze konstruujac kolumne musisz znac preferencje odbiorcow i pod ich gust zaprojektowac brzemienie. Projektowanie kolumn dla siebie jest proste.
Zaczalem wszystko od nowa i kierowalem sie waszymi wskazowkami. Wysokotonowiec to chyba jednak "ferrofluid", bo przy rezystorze szeregowo podpietym (18Ohm, czerwony wykres) i dolozeniu filtru 2 rzedu (czarny wykres) charkterystyka sie podniosla.
Tlumiki najlepiej szeregowe, wtedy nalezy filtr liczyc na impedancje glosnika plus tlumik.
Moje monitorki mają jakieś 82dB i nawet z lampą potrafią zagrać wystarczająco głośno, chyba że chcesz robić imprezy to tutaj efektywność liczy się najbardziej.