• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Power Cleaner by Yoshi_80 wersja trzecia

Status
Ten wątek został zamknięty.
Paczka dotarła, dzięki :)

Obudowa/gniazda lekko porysowane/przybrudzone.

Czy te dławiki są dobrze nawinięte (wyglądają chyba inaczej niż w artykule o listwie) ?

APEL do wszystkich biorących udział w zamówieniu !!!

Brakuje mi dwóch rdzeni tych największych niebieskich
Prawdopodobnie wysłałem komuś za dużo
W każdym zestawie powinno być pięć rdzeni , w tym tylko jeden duży taki jak na poniższym zdjęciu
Sprawdźcie proszę swoje przesyłki
Jeżeli otrzymaliście za dużo rdzeni , proszę o wiadomość

Również jeżeli przez pomyłkę zapakowałem czegoś za mało , dajcie znać - doślę :)

Informacja
W łykend postaram się sklecić tutorial montażu

- - - - - aktualizacja - - - - -

Paczka dotarła, dzięki :)

Obudowa/gniazda lekko porysowane/przybrudzone.

Tak jak napisałem na samym początku obudowy i gniazda są używane , z odzysku
Niektóre były idealne , inne miały ryski
Wysyłałem losowo nie przebierając

gi napisał:
Czy te dławiki są dobrze nawinięte (wyglądają chyba inaczej niż w artykule o listwie) ?

Sprawdzałem tylko pierwszy próbny zestaw
Były nawinięte prawidłowo
Pozostałe miały być nawinięte w ten sam sposób
Później już nie sprawdzałem
Przyjrzę się wieczorkiem :)

Wydaje mi się również, że zaślepka nie będzie pasowała po zamontowaniu obudowy bezpiecznika. Otwory na śruby trzeba raczej lekko rozwiercać (lub gwintować) do 3mm.

To tak na szybko.

Co do tego dławika to chyba powinien wyglądać tak (u nas na skos o ile się nie mylę idzie jedynie końcówka, a nie w połowie)?
dl1small.jpg

Ostatnia edycja:
Jeżeli jest to za trudne do ogarnięcia w prosty sposób to zaczekaj do niedzieli :)
Wydaje mi się , że napisałem to powyżej bardzo wyraźnie
Chyba za wcześnie wysłałem przesyłki >:(

- - - - - aktualizacja - - - - -

To tak na szybko.

Weź sobie na wstrzymanie :)

Co do tego dławika to chyba powinien wyglądać tak (u nas na skos o ile się nie mylę idzie jedynie końcówka, a nie w połowie)?
dl1small.jpg

Jak łatwo zauważyć, zwoje są nawinięte w przeciwnym kierunku, więc indukcyjność powinna się pokrywać ze sposobem nawijania przez firmę. Nie ma co przesadzać.

Jak łatwo zauważyć, zwoje są nawinięte w przeciwnym kierunku, więc indukcyjność powinna się pokrywać ze sposobem nawijania przez firmę. Nie ma co przesadzać.

>>>

Paweł Urbański lub jak kto woli Yoshi napisał:
rys 24. Sposób nawijania dławików L3. Po 4 zwojach robimy przeplot przewodu na przeciwną stronę rdzenia i nawijamy kolejne 4 zwoje. Sposób ten nazwany "super-toroid" pozwala zredukować pojemności międzyzwojowe dławika oraz podnosi jego impedancję na wysokich częstotliwościach.

Ostatnia edycja:
Z tego co u siebie zauważyłem na szybko to będzie trzeba lekko przypiłować otwory na bezpiecznik i gniazdo zasilania - co nie stanowi większego problemu.

Natomiast martwi mnie sytuacja z tymi cewkami, trochę fuszerka ze strony firmy nawijającej.

Z tego co u siebie zauważyłem na szybko to będzie trzeba lekko przypiłować otwory na bezpiecznik i gniazdo zasilania - co nie stanowi większego problemu.

Natomiast martwi mnie sytuacja z tymi cewkami, trochę fuszerka ze strony firmy nawijającej.

Wstrzymaj się, da się go wcisnąć, ale po nakręceniu nakrętki nie pasuje do obudowy. Być może coś robie źle, poczekam do jakiegoś info, ale obecnie tak to u mnie wygląda.

U mnie tez nie da sie zakrecic nakretki od bezpiecznika ale trzeba troche podpilowac blaszke górną i bedzie pasowało.

Dziś zająłem się blaszkami :) Doszliwowałem, usunąłem grat, to co nie pasowało poprawiłem, dla kwadratowej mały radius, wyszczotkowałem i polakierowałem bezbarwnym :)

20160625133211000741.png

Co to za material na cewkach ?

koszulka termokurczliwa

Dławiki są "sztywniejsze", po za tym nie będę ryzykować że się coś przetrze jak listwą będę manewrować, a ciasno w środku ... :)

No i opanowane.
Na szybko polerowałem te blaszki, ale nie miałem odpowiedniej pasty więc widać mikrorysy - kiedyś poprawię.
Te gniazda mają na przeciwko bolca otwór na bolec odblokowujący, można powkładać jakieś plastikowe "kołki" lub zapadki zdemontować bo inaczej żadna wtyczka nie wskoczy.

Składać panowie bo dźwięk się poprawił o dwie klasy wyżej :lol:

Ostatnia edycja:
Te gniazda mają na przeciwko bolca otwór na bolec odblokowujący

Ja brałem dwa czerwone i dwa białe i ten mechanizm był tylko w czerwonych. Swoją drogą jedna wtyczka jak siedziała to musiało być troszkę temperatury, bo ten mechanizm zlutował się z gniazdem :)

20160627200716000763.png

Po wyjęciu tak jak mówisz pięknie działają :)

Jeżeli nie mam uziemienia w domu to czy jest sens montowania gniazdka z bolcem podłączonym do żyły N ?

Czy ktoś jeszcze czeka na listwę poza mną?

Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót