Z uzywanymi JBL moze byc ten problem, ze glosniki beda zuzyte i nierowne sobie. Wolalbym nowke beymy http://sklep.beyma.pl/index.php?p63,cp-12-n
You True i nie mam nic przeciwko do Beyma CP-12/N [Quality/Price]
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Z uzywanymi JBL moze byc ten problem, ze glosniki beda zuzyte i nierowne sobie. Wolalbym nowke beymy http://sklep.beyma.pl/index.php?p63,cp-12-n
Finalnie porzuciłem projekt horna i postanowiłem spróbować
Na pewno nie SC10N. W170 nie jest zły, dobry na basie ale średnica już trochę gorzej. Zdecydowanie lepiej jest dobrać lepszy wysokotonowy niż midwoofer w przypadku budżetowej konstrukcji.Jeszcze nie. Ale rozumiem, że masz lepszą propozycję?
Na pewno nie SC10N. W170 nie jest zły, dobry na basie ale średnica już trochę gorzej. Zdecydowanie lepiej jest dobrać lepszy wysokotonowy niż midwoofer w przypadku budżetowej konstrukcji.
Tak.Skąd można zdobyć charakterystyki przetworników to BoxSim'a? Tylko własny pomiar?
Tak.
Jaki masz budżet ? Nie wolisz zrobić klona któregoś z forumowych projektów ?
Po co stosować głośnik szerokopasmowy jak cięcie masz przy 2khz? To bez sensu.
Ad. 1
Jest projekt K+T z serii cheap tricks CT285, którym się interesowałem i mimo Qts na poziomie 0.44 symulacje wychodzą całkiem fajnie.
Odtworzyłem w BoxSimie zwrotnicę z wersji "2 Wege" na podstawie zamieszczonego wykazu elementów z FRS5X jako wysokotonowcem, po czym minimalnie pozmieniałem wartości niektórych elementów, żeby troszkę jeszcze wyrównać pasmo i poprawić zgranie fazowe i wyszło takie o to coś:
Spokojnie, nie jestem zapatrzony w K+T, po prostu luźno rzuciłem temat w nawiązaniu do wcześniejszego postu kolegi "his master's voice"Nie patrz tak krytycznie na projekty K+T bo tam tez jest duzo glupot i projektow robionych od czapy, aby tylko zaklepac strony w gazecie.
Faktycznie, dzięki za zwrócenie uwagiMiędzy 7 kHz a 9 kHz masz coś nie tak z fazą, suma jest niżej niż sama wysokotonówka. BG20 ma przy tej częstotliwości szczotę na harce, trzeba by to mocniej wyciąć