W sumie to i Tobie mialem sprezentowac szumofona. Mialem go przyniesc i Ci go zademonstowac na AS ale wiesz z jakiego powodu nie moglismy tego zrobic.
Może będzie jeszcze okazja
Majstruje RIAA pre

Ale żeby pasował do koncepcji i sobie życie urozmaicić jest bez sprzężenia zwrotnego co rodzi pewne komplikacje

W sumie spodobały mi się takie układy bo nic nie dostaje się za darmo i się człowiek cieszy jak coś uda się poprawić

No i zniekształcenia da się normalnie mierzyć a nie jakieś tam ułamki po 4 zerach
To jest dobry trop . Mają dużą betę .
U mnie najmniej szumią jakieś BF4..coś tam z telewizora tylko maja za małe wzmocnienie .
Ale nic nie pobije chyba THAT300
http://www.thatcorp.com/datashts/THAT_300-Series_Datasheet.pdf
tylko one ponad 20PLN kosztują
Te nowe toshiby to chyba te :
http://toshiba.semicon-storage.com/info/lookup.jsp?pid=2SC3324®ion=emea&lang=en_gb
U nas kiepsko z dostępnością ale u Niemców na magazynie w dużej ilości mają za rozsądną cenę

Będzie trzeba się zaopatrzyć przy okazji
To zwykle laczenie rownolegle
No ja mam 4 równolegle połączone bc850 w prototypie teraz zobaczymy czy to wystarczy i czy opłacać się będzie rzeźbić z czymś egzotycznym .
Przy łączeniu równoległym konieczne są rezystory emiterowe do wyrównania prądu one też trochę dokładają .
Głównie szumi rezystancja bazy Rbb w tranzystorach . Nisko szumne mają specjalny kształt bazy aby tą rezystancję zmniejszyć .
par 2sc2240 juz nic nie daje.
Czyli szumi coś bardziej od nich
Może rezystory w sprzężeniu zwrotnym ?
Można sobie z tym poradzić wstawiając mocny wtórnik na wyjście WO .
Wtedy można zejść z rezystancjami w dzielniku sprzężenia do kilkudziesięciu om .
Ja bez sprzężenia muszę po prostu puścić cały układ na większym prądzie
Jednak one maja wieksze szumy od bipolarnych przy niskich impedancjach. Wiec to wszystko zalezy od ukladu pracy i tego co chcemy uzyskac
Spr jest skomplikowana bo są 2 wkładki MC i MM .
MM ma wysoką impedancję i najlepiej z FET-ami . 2sk170 są super w takich zastosowaniach .
MC znowu ma niską impedancję i mniejsze napięcie .