• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Kondensatory C25, C26, C27, C28 w jednym BOMie są oznaczone jako 33uF/63V w innym (BOM + linki iAMP100M-1) jako 100uF/63V rozumiem że można sobie coś dobrać z zakresu 33uF-100uF. Na schemacie widzę że są to kondensatory w torze audio więc ważne aby były dobrej jakości, prawda?

Kondensatory C25, C26, C27, C28 w jednym BOMie są oznaczone jako 33uF/63V w innym (BOM + linki iAMP100M-1) jako 100uF/63V rozumiem że można sobie coś dobrać z zakresu 33uF-100uF. Na schemacie widzę że są to kondensatory w torze audio więc ważne aby były dobrej jakości, prawda?

Ja daje 33uf/63V Nichicony VR i nie narzekam :-)

Daj takie, żeby napięcie było właściwe. Będzie co najmniej dobrze albo i bardzo dobrze. Ja swego czasu nawet próbowałem 4,7uf MKT /63V i dublowałem go od spodu takim samym.

Samwhy często idą na pierwszy montaż w różnym RTV, więc nie jest to no name, jak kupuję, to też biorę m.in. z tej firmy.

Samwhy często idą na pierwszy montaż w różnym RTV, więc nie jest to no name, jak kupuję, to też biorę m.in. z tej firmy.

Ja również myślę, że są ok. Są wiadomo "lepsze", ale kolega shady i tak nie będzie podmieniał i słuchał kondensatorów w końcówce mocy. Jest to cholernie trudna rzecz do zrobienia w rzetelny sposób. Poza tym kondensatory do audio lubią dodawać coś od siebie. Zwykłe kondensatory nie mieszają w równowadze tonalnej, choć wszystko zależy od konkretnych przypadków a tych jest nieskończona ilość.

b8951fa4774e279ebb6428d20f50647c.jpg

Tak to wygląda.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Parę fotek może na tym etapie ktoś dostrzeże jakiegoś babola.

00d4f2dd95899b18fb6ec6cf9379b8c1.jpg
cb524141db6ae7b6b40e767de658d5f1.jpg
3913bf325fe52aabb3e3dc7c76acb8a5.jpg
5366ea3df6aa030c58807716af2fe005.jpg

I tak musiałem pędzelkiem poprawiać po niej.

Kupiłem trochę złą podstawkę pod lampy i zastanawiam się co się stanie gdy przewiercę ten metalowy środek aby dioda mogła swobodnie tam wejść i podświetlić lampę. Zapewne się rozwali się ta podstawka bo składa się z 2 połówek ale może da się to jakoś skleić do kupy. Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Spoko, ewentualnie nowe podstawki. Nie wiem jeszcze czy zależy mi na tym podświetlaniu.

Gwintując otwory w radiatorze ukręciłem gwintownik i to zaraz w pierwszej dziurce. Kiepski ze mnie ślusarz:) Prawdopodobnie doszedłem do końca bo nie zrobiłem otworów na wylot. Zacząłem kombinować aby przewiercić ale wiertło schodzi na boki. Zrobiłem lochę i nawet chyba się pozbyłem resztek gwintownika ale teraz muszę to jakoś załatać. Może jakiś dobry klej dwuskładnikowy i w nim od nowa nagwintować otwór? Macie jakieś propozycje?

Ostatnia edycja:
Jak dużą lochę zrobiłeś? Jaka średnica?
O klejach zapomnij. Dałbym po prostu podkładkę ceramiczną. Chyba, że zrobiłeś lochę na 10mm albo więcej.

Powrót