• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

Zrób dziurę na wylot, tylko już mniejszym otworem, tj. ~3,3mm. Zamocuj za pomocą podkładki, nakrętki od tyłu. Pod tranzystor daj podkładkę ceramiczną. Dokręcaj z czuciem, bo te podkładki są dosyć kruche, a jednak pole podparcia się zmieniło.

Ten radiator jest z odzysku i ma już kilka otworów i jeden z tych starych pokrył się z nowym a jest większej średnicy. Przyszła mi taka myśl aby kupić kawałek płaskownika aluminiowego powiedzmy 4-5mm grubości i do niego zamocować trany i to dopiero za pomocą śrubek do radiatora. Dodatkowo może nie trzeba będzie wyginać nóżek tranzystorów bo się wszystko ładnie wyrówna. Nie wiem jednak jak to będzie oddawało ciepło ale jak się na pastę jedno z drugim złoży i dobrze dokręci to chyba nie powinno być źle.

Ostatnia edycja:
Też tak może być. Z tego co mówisz, to chyba nawet będzie najlepszy pomysł.
Działaj :). Przy gwintowaniu i nawiercaniu daj jakieś chłodziwo/smarowanie - po prostu czymś "spryskaj".

Przy obróbce aluminium można lekko podlewać alkoholem. Swoją drogą takie coś fajnie się gwintuje wkrętarką pod warunkiem, że ma czułe i dokładne sprzęgło.

Kupie też gwintownik tym razem w OBI a nie w Leroy bo to już nie pierwszy ukręcony ;) Może faktycznie wkrętarką było by lepiej - muszę spróbować.

Dobierz właściwy gwintownik. Są dwa rodzaje, dla otworów nieprzelotowych oraz przelotowych. Tak jak Ampli pisał, najlepiej weź Fanara do otworów nieprzelotowych. W zastosowaniach amatorskich sprawdzi się też w przelotowych. Koszt ~25-35 zł.

Gwintowanie w aluminium wymaga uwagi i wyczucia. Generalnie należy to podlewać jakimś alkoholem , olejem. Po każdym obrocie cofamy się o pół obrotu i następny obrót. jest to czasochłonne, ale gwarantuje powodzenie.

Voltage doubler PSU daje możliwość wyprostowania napięcia i dodatkowo można je "podbić" ;)

Jeżeli gwintuje w aluminium to używam denaturatu który zapobiega zakleszczeniu się gwintownika.

Można też użyć czystego spirytusu :-)

Ja powoli kończę mosfety w i200. Solidny radiator bo będzie trochę prądu spoczynkowego. Ostatecznie składam to dla jednego z forumowiczów:-) Wejściówka to cliffjumper mk 2.1

478964a9a5b79fefdcc75dce5f2da025_1538827998.jpg

Ja powoli kończę mosfety w i200. Solidny radiator bo będzie trochę prądu spoczynkowego. Ostatecznie składam to dla jednego z forumowiczów:-) Wejściówka to cliffjumper mk 2.1

478964a9a5b79fefdcc75dce5f2da025_1538827998.jpg

Co to za radiator ?.

To jest jakiś profil A-421 czy A-6023 ?

Czy to są połączone 2 radiatory ?

Czy taka opcja z tym radiatorem zda egzamin. Nie mam podkładek pod te tranzystory czy są one w tym przypadku niezbędne??
9c311c9651cad347a8db8863eec29767_1538980637.jpg

Jak chcesz sylwestra świętować wcześniej to zostaw :) Koniecznie zastosuj podkładki (pod tranzystor + śrubę) + sprawdź czy nie ma przejścia.

8db3be6fc18a382d3fc1e6bd10b875d6.jpg

Czy te zaznaczone kondensatory mogą być ceramiczne bo takie na obecną chwilę tylko mam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Powrót