• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt i-AMP

I właśnie o to chodzi przy 1 uruchomieniu. Lepiej czuć spalone rezystory niż IPS..

Patrząc na pomiary napięć to proponuję sprawdzić czy nie masz gdzieś zwarcia..

no widzę że nie są idealnie symetryczne ale możliwe że muszę wyregulować zasilacz.
Więc generalnie mam wsadzić reziki zamiast wejściówek i sprawdzić czy da się wyregulować napięcie na punktach pomiarowych biasu. Jeżeli wszystko będzie OK, zapinam IPSy i skręcam potki od biasu na minimum. Odpalam wzmacniacz i sprawdzam co się dzieje, jeżeli się normalnie odpali reguluje bias od nowa. Tak?

Ostatnia edycja:
no widzę że nie są idealnie symetryczne ale możliwe że muszę wyregulować zasilacz.
Więc generalnie mam wsadzić reziki zamiast wejściówek i sprawdzić czy da się wyregulować napięcie na punktach pomiarowych biasu. Jeżeli wszystko będzie OK, zapinam IPSy i skręcam potki od biasu na minimum. Odpalam wzmacniacz i sprawdzam co się dzieje, jeżeli się normalnie odpali reguluje bias od nowa. Tak?

Widać, że coś jest nie tak, masz sprawdzić czy wina leży w ops czy w ips żeby wiedzieć gdzie szukać dalej.

Zgadza się, więc jeżeli zapnę resystory zamiast IPSów i będzie wszystko OK to znaczy ze OPS jest OK a wina jest po stronie IPSów

Tu nie chodzi o to, że na lewym kanale masz idealnie 47,6VDC ; -47VDC a na prawym 48,24VDC ; -48VDC tylko o to, że na wyjściu masz pełen rail.. -46V..

Jakie napięcia masz po zapięciu rezystorów? Jeśli są OK, takie same w obu kanałach to możesz wyregulować bias w obu kanałach, jeśli będzie ok (możliwość jego regulacji) to potencjometry skręcasz na zero i możesz włożyć IPSy. Jak włożysz IPSy to sprawdź napięcia na obu kanałach względem masy na złączce (to co w poście #3935 ) i podrzuć wyniki. Jeśli nadal jest problem z tym samym kanałem (jeśli włożysz tak samo IPS jak wcześniej) to zamień kanały i daj znać co się dzieje.

I przede wszystkim obejrzyj PCB i100m oraz ips pod kątem zwarć, zimnych lutowów.

Sprawdź też czy tranzystory od prawego kanału nie mają zwarcia do radiatora.

Ostatnia edycja:
Na samych rezystorach zamiast IPS jest ok, na punktach kontrolnych pomiaru biasu jest napięcie. Wsadziłem do prawego kanału dobrą wejściówkę a do lewego rezystory i także jest OK więc jednoznacznie można stwierdzić że problem jest w jednym IPS. W tym momencie przychodzi mi tylko do głowy aby zapiąć obie wejściówki i badać napięcia na poszczególnych elementach i porównywać między dobrą i złą. Może coś poradzicie w których miejscach jest sens mierzyć. Może na początek bramki tranzystorów T5 i T6

Ostatnia edycja:
Na samych rezystorach zamiast IPS jest ok, na punktach kontrolnych pomiaru biasu jest napięcie. Wsadziłem do prawego kanału dobrą wejściówkę a do lewego rezystory i także jest OK więc jednoznacznie można stwierdzić że problem jest w jednym IPS. W tym momencie przychodzi mi tylko do głowy aby zapiąć obie wejściówki i badać napięcia na poszczególnych elementach i porównywać między dobrą i złą. Może coś poradzicie w których miejscach jest sens mierzyć. Może na początek bramki tranzystorów T5 i T6

Siody swiecą? Moze polaryzacja ktorejs diody?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ale to grało dosyć długo i było ok. Nagle jeden kanał zaczął po pewnym czasie grać cicho aż w końcu przestał się odpalać.

Mowiles, ze na jednym IPS masz 7 mV - ten jest sprawny? Moze wlaczają sie zabezpieczenia? Mierzyles DC na wyjsciach glosnikowych?

Te przypalony kondensator jest ok? Co mi przychodzi do glowy, to tranzystory mogą sie troche grzac bez radiatorow, nie wiem czy z czasem im to nie szkodzi? Borys zalecał chlodzic

Co się stało z C8?
Luty od podstawki lampy możesz poprawić. Jakoś ta niewyraźnie wygląda jeden z nich.

C8 niechcący przypaliłem lutownicą ;) luty od podstawki poprawię. Zamówiłem też złącza JST aby napięcie żarzenia mieć odłączane więc pewnie pojutrze złożę to ponownie i sprawdzę.

Do tego złącza zalutowanego od spodu, i do masy na płycie głównej

Masz zlutowane zworki na IPS (kołek montażowy z miedzią) to po co dublujesz jeszcze kablem??

C8 do wymiany.

R1 dlaczego tutaj jest pusto?? Albo zworka albo 10R !

Ostatnia edycja:
No właśnie mam te zworki zlikwidowane a przyjrzyj się dobrze. Pierwotnie je miałem ale radzono mi to zmienić.

Powrót