Porównywałem estetykę wykonania.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Rezzyr się pomyslil zamiast napisać pomiary ze zwrotnicą dał ze są bez, zaraz będą poprawne pomiary wklejone.januss73 napisał:Nie żebym bronił tego Killera, bo nie znam ani jego ani jego wyrobów, ale kolega rezzyr powinien chyba sprawdzić swój sprzęt pomiarowy, ewentualnie sposób pomiarów. Przecież ta Vifka ciągnie płasko prawie do 1,5kHz. A co jest u niego na onaxis bez zwrotnicy??? Rozumiem, że obudowa, ścianki, BS, ale bez przesady

Na pomierzonym wyżej zestawie średniak gra w nie swojej fazie. Jak się go obróci dziura zniknie, będzie się wybijał ponad resztę, a na podziałach porobią się nowe dziury. Czy tę zwrotnicę robił też pan K?
Na prawdę nie chcę nikogo zbluzgać, ale być może uda mi się kogoś wyprowadzić z błędu.
Jak zaczynałem zabawę z pomiarami kupiłem wm61, polutowałem i długo zastanawiałem si co jest nie tak? Wychodziły mi dziury właśnie w okolicy 5Khz. Okazało się, że najzwyczajniej w świecie przegrzałem wkładkę podczas lutowania.
| najpierw żeby się wypowiadać na temat pomiarów i zrowtnic, trzeba samemu mieć sprzęt albo umieć obchodzić się z amatorskim sprzętem | |

SoundStarStudio napisał:reszta to tylko wprawa.
irek napisał:Ja bym powiedzial ze 99% dobrych wynikow to wprawa a sam sprzet to drobiazg.
Ludzie nie rozumieja jak bardzo odleglosc wplywa na pomiar i ze sygnal na wejsciu karty powinien zawierac sie w granicach 50-90%. Wszystkie powazne firmy wykonuja pomiary wysokotonowek z 25cm, tak samo mierzy sie niskie tony a niestety nie da sie tak mierzyc reszty pasma. Pomiar kolumn 3WAY jest trudny nawet na zawodowej aparaturze.
Przyłączam się do pytania.Rfck napisał:el_liero pokaz też filtrowanie poszczególnych głośników i impedancje
El_liero napisał:Co do wskazówek:
duże pomieszczenie
doświadczenie z JIGiem
El_liero napisał:Rfck nie powiedziałem nic o mojej zwrotnicy czy kogo innego i nie bede pokazywał niczego.
Powiedziałem, że pomiary wygladają na złe Piku to potwierdził i koniec.
Czaisz ty to czy nie?
Co do wskazówek:
duże pomieszczenie
doświadczenie z JIGiem
Zgadza się.irek napisał:El_liero napisał/a
Co do wskazówek:
duże pomieszczenie
doświadczenie z JIGiem
Najwazniejsze jest wytlumienie pierwszego odbicia czyli od podlogi dlatego miedzy kolumna a mikrofonem musi byc ma podlodze luzno pofalowany koc! A kolumna musi byc na podwyzszeniu byle odleglosc od sufitu byla wieksza niz od podlogi!
Najlepiej wplyw odbic likwiduje sie skroceniem odleglosci mikrofonu i dla malych dwudroznych kolumn nie widze sensu pomiarow dalszych niz 50cm z ktorych mozna wykonac pomiar od razu calego pasma.
El_liero napisał:takie wykresy gdzie ch-ka wygląda jak moja droga z grubej imprezy do domu to se w dup* można wsadzić.
Tak dla przykładu pokaże swój wykres, a raczej efekt tego co pomierzyłem obliczyłem i zsumowałem.
Dodam jeszcze, że jest to ch-ka wypadkowa, a każde pojedyncze pomiary OnAxis głośników robiłem bez żadnego wygładzania. Wszystko 100% pokazane bez uśredniania.
El_liero napisał:Rfck nie powiedziałem nic o mojej zwrotnicy czy kogo innego i nie bede pokazywał niczego.
El_liero napisał:Krew mnie zalewa jak ludzie wypowiadają sie powołując sie na takie wykresy jak wyżej pare postów. 80% fałszu w nich a więc i w wypowiedziach... a potem kosmosy "tematyczno-rozmowne"