Generalnie wszystkie kombinacje sa dozwolone a symulator w tym pomaga wiec nawet szeregowej cewki z wysokotonowka mozna posluchac ale nikla szansa zeby ja znalezc w firmowej konstrukcji. Symulator tez nie powie wam nic o wytrzymalosci glosnika a jak widze 4,7uF lub wiecej na wysokotonowce 8omowej to juz jest powod do zmartwienia.
Robilem pomiary roznymi systemami w roznych warunkach i kazdy ma swoje wady i zalety ale zaden nie jest idealny. System pomiarowy to tylko narzedzie aby kontrolowac wprowadzane poprawki ktore musza opierac sie na podstawie odsluchow. Projekt zwrotnicy to w zasadzie metoda prob i bledow choc poprawna elektrycznie mozna zrobic za pierwszym razem. Ja jednak zawsze robie kilka wersji i slucham ktora brzmi najlepiej.
Nie wiem czemu SW i inne podobne nie mierza efektywnosci, moze dlatego ze pomiar MLS daje wynik tylko w charakterystyce bez wzorca efektywnosci ale jednak CLIO efektywnosc mierzy. Ja uzywalem glownie systemu mierzacego metoda TDS gdzie wynik byl od razu w efektywnosci i pelnym pasmie, szkoda ze tej metody nie maja dostepne programy.
SW jest ciekawy z powodu symulatora ale interfejs uzytkownika jest tragiczny w obsludze. Hobbybox jest fajny w obsludze i ma duzo funkcji tylko razi niemiecki jezyk.
El_liero napisał:
Też to odkryłem po paru pomiarach, i między innymi przez takie manewry (regulacja wzmacniacza) nie da się zmierzyć efektywności.
Bezwzgledna efektywnosc nie jest taka wazna bo i tak nikt nie zna dokladnej czulosci swojego mikrofonu, chodzi o to zeby po wprowadzaniu zmian w zwrotnicy lub strojeniu b-r bylo widac jak zmienia sie efektywnosc.
Jakby ktos chcial poeksperymentowac z pomierem basu to niech wsadzi glosnik do jakiejs obudowy z dwoma bass-reflexami, jednym z tylu a drugim z przodu. I zmierzy z 1cm dwie wersje raz z tylnym a drugi z przednim takim samym b-r i porowna wyniki. A potem zmierzy charke z 25cm a moze nawet mniej ale tylko z pzerdnim b-r tak aby mikrofon byl oddalony rowno o 25cm od centum b-r i glosnika, nastapi wtedy akustyczne sumowanie a nie matematyczne jak przy pomiarze z 1cm. Ciekawe jak rozne beda wyniki?
Pomiary akustyczne czym by ich nie wykonywac zawsze sa odbarzone duzymi bledami i tu nic sie nie poradzi. Wazne zeby robiac zwrotnice patrzec na ogolny wyglad charakterystyki a nie ogladac jej pod lupa bo to nie ma sensu, dlatego wrecz konieczne jest bardzo glebokie wygladzanie wykresow bo ono pokaze nam ogolne zrownowazenie a tylko na to mamy wplyw. Na lokalne ''gorki i dolki'' nic nie poradzimy bo i tak nie wiadomo czy sa z glosnika czy z systemu pomiarowego. Za duzo ludzi skupia sie na perfekcyjnej prostej linii a to nie o to chodzi.