• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Warto dać np 8820, zmienia na plus brzmienie.
Gi - czytaj moje posty min 2 razy :-)
Albo rezystor, albo potek, żeby wejścia nie zostawiać "pustego".

Sorry, czytałem i odpisywałem w biegu z kom :) Dzięki za odpowiedzi :)

Ty lepiej powiedz czy warto tego opka wymieniać czy nie. Bo to minuta roboty, trochę biletów PLN a czy warto gonić króliczka?
Pozdrawiam.

Nie będę przecież przekładał na zmianę tego opka, ale jak wszyscy piszą że warto w tym konstruktor układu pisze:

Dla osób które maja klony mojej konstrukcji , bardzo polecam upgrade wzmacniaczy operacyjnych które tworzą razem ze stopniem końcowym tworzą wzmacniacz instrumentalny z oryginalnych jrc4580D na produkt tej samej firmy " New Japan Radio '' czyli serie MUSES 02D , 01D , 8820 , 8920 .
Te wzmacniacze operacyjne wręcz rewelacyjnie pracują i sprawdzają się w tej aplikacji . Miedzy sobą różnią się w niewielkich aspektach dźwiękowych jednak sama podmiana tego jrc4580 na któregoś z muses to jak przesiadka z fiata 126p do BMW .
Mogło się wydawać ze te końcówki graja bardzo dobrze jednak ten jrc był pieta achillesowa, jednak po takim małym wręcz upgrade te końcówki potrafią zagrać radykalnie lepiej .
Nie będę się rozpisywał o dźwięku w sposób audiofilski ( nie to forum ) ale różnica jest kolosalna a poziom jaki reprezentują te końcówki tranzystorowe niezwykle wysoki.
Po takim upgrade bez trudu taki klon p-7100 przy ślepych testach odsłuchowych powinien wygrać konfrontacje z oryginalnymi egzemplarzami accuphase .
Polecam także taki upgrade w oryginalnych egzemplarzach, chociaż większości osób posiadających oryginały może na to patrzeć sceptycznie .

Innych egzemplarzy wzmacniaczy operacyjnych nie radze stosować , może się to zakończyć nieciekawie .

To te 60zł przy wzmaku za kilka klocków naprawdę nie robi mi różnicy i nie widzę potrzeby sprawdzania tego czy wszyscy się przypadkiem nie mylą ;-)

4a6960fe1efa7afcdf130d3204de93bb_1446138044.jpg

Dobrze kombinuje ? :)

Coś pominąłem lub pomyliłem ?

Aha gdzieś wyczytałem, że połączenie "obudowy koło rca" z masą na kondensatorach powinno się wykonać "cienkim przewodem", jaki najlepiej użyć (0.5mm ? 0.75mm ? cieńsze ?) ?

Mam problem z jednym kanałem przy uruchomieniu.

Końcówka pobiera duży prąd po podłączeniu niższego napięcia.
W punktach pomiarowych przy C9 i C10 mam 3,2V zamiast 1,2V.
Sprawdziłem diody, tranzystory i są ok.

Co sprawdzić?

Mam problem z jednym kanałem przy uruchomieniu.

Końcówka pobiera duży prąd po podłączeniu niższego napięcia.
W punktach pomiarowych przy C9 i C10 mam 3,2V zamiast 1,2V.
Sprawdziłem diody, tranzystory i są ok.

Co sprawdzić?

Nieaktualne.
Znalazłem mój błąd. ;-)

Nie na temat...
Prócz podania informacji o samym fakcie rozwiązaniu problemu dobrym zwyczajem jest opisanie sposobu jego rozwiązania - kto wie, może komuś się przyda ;)

Caly czas mnie zastanawia, czy w ukladzie zabezpieczen jaskiniowca wstawiona cewka ( 5uH) rownolegle z rezystorem 10 ohm na wyjsciu nie powoduje zmian w liniowej charakterystyce przetwarzania kolumn ? Inaczej czy ten filtr nie wplywa na filtr w zwrotnicy ktora dawala liniowa charakterytyke ?

Caly czas mnie zastanawia, czy w ukladzie zabezpieczen jaskiniowca wstawiona cewka ( 5uH) rownolegle z rezystorem 10 ohm na wyjsciu nie powoduje zmian w liniowej charakterystyce przetwarzania kolumn ? Inaczej czy ten filtr nie wplywa na filtr w zwrotnicy ktora dawala liniowa charakterytyke ?

Wydaje mi się że nie masz czym się martwić. W oryginale też jest ale jak tak bardzo Cię to interesuje przy okazji robienia pomiarów w najbliższej przyszłości ( po 24.11) wykonam dla Twojego spokoju taki eksperyment :)

Witam!
Czy ktoś może mi poradzić w temacie cewki w układzie zabezpieczenia Jaskiniowca (jaki drut , ile zwojów i jaka średnica) będę wdzięczny za pomoc

A to spoko bo na tel mało widać i tak jakoś jescze wczorajszy jestem trochę ;] jak wszytko ok to składam. Trzeba w końcu postawić obok iampa

Panowie, jak wygląda zakres napięć dla zasilania pomocniczego ? czy 42v tam wystarczy ?

Powrót