• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

no właśnie koledzy fachowcy..z ciekawości, bo akurat składam dwie 450 :]...żeby je puścić w mostku to co potrzeba? odwracacz fazy ? ktoś coś poleci ? z ciekawości sprawdziłbym to magic...

Odwracacz (np ten http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-148.-Uklad-odwracania-fazy-sygnalu-m.cz./181)i jakieś zasilanie do niego.
Jak masz trafo z zamówienia to możesz wykorzystać glówne napięcia 46-0-46v.
Zdaje się że w kicie są TL072, można by je wymienić na coś lepszego.
Głośnik wpinasz wtedy między plusy obu końcówek.

Ostatnia edycja:
Masz na myśli Silver Mica? Nie - wszystkie są dostępne w kicie i to bodajże były 4 sztuki na jedną płytkę. To są takie czarne, w miarę "duże" kondensatory (300pF 500V).

Zgadza sie :-) będę w domu to przelicze czy ilość sie zgadza :-)

Dzięki :-)

bias na 200R, zwarć nie (chyba) nie ma...
bardziej mi sie wydaje że może jakiś tranzystor może być uszkodzony :/

jeszcze teraz analizuje schemat inaczej jest na pcb inaczej na papierze... chodzi mi o diody ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

dzwiedziu nie chciałbyś sie pobawic ? :P

Trochę nie w temacie zapytam - czy ktoś porównywał brzmienie muses8820 do 8920, w tej chwili podobna cena, potrzebuje coś dobrej klasy do CD za dacem napięciowm, nie wiem czy 8920 z fetami na wejściu się nada.

Bo miałeś dać pomiędzy zasilacz a końcówki.
Jakość rezów też ma wpływ, raz do softstartu kupiłem takie że "świeciły" i po kilku startach paliły się.
Kupiłem identyczne ale z dobrego źródła i działają jak trzeba do dziś.

Które tranzystory powinny być "parowane" ?

Elementy do obu kanałów mi się pomieszały (częściowo już w przesyłce) i wszystkie trany oprócz 2sa1943/2sc5200 (które były i nadal są w oddzielnych torebeczkach) są w jednej kupie stąd pytanie czy jakoś je dobierać czy lutować jak leci ? Gdzieś chyba czytałem, że parowane były tylko te 2sa1943/2sc5200, ale głowy sobie uciąć nie dam stąd wole siędopytać :-)

Ostatnia edycja:
A ja chyba znalazłem winowajce tranzystor Q25 dostałem jeden nie taki., też jest typu N ale ma zamienione baza z emiterem... Teraz pytanie czy jakaś dobra duszyczka ma może 2sc4685 lub 2sc3964? I chce się podzielić płacę jak za prezydenta ;)

A ja chyba znalazłem winowajce tranzystor Q25 dostałem jeden nie taki., też jest typu N ale ma zamienione baza z emiterem... Teraz pytanie czy jakaś dobra duszyczka ma może 2sc4685 lub 2sc3964? I chce się podzielić płacę jak za prezydenta ;)

Hmm u mnie też są dwa inne (inne obudowy) ...

w6htdgran93htjulmxdq_1406546546.jpg

Czyli wychodzi, że u mnie powinno śmigać chyba, tylko skąd różnica w obudowach ?

Jakie masz oznaczenia na swoich ?

Powrót