• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

Szastal - zrób po prostu na dobrej jakości częściach i tyle.
Słabym punktem tego wzmacniacza to opamp na wejściu.
Muses 8820 bdb się tu spisuje, być może to wina podróbek njm4580 - taka moja teza.
Bardzo ważne jest też dać uklad zobla (10r/2W + 47nf/100v), w oryginale jest na pcb zabezpieczeń więc nie ma go na pcb końcówek.
Porównywałem różne wersje na różnych częściach czy zamiennikach tranzystorów i różnice były naprawdę bardzo małe.
Układ gra na poziomie oryginału.
Gorzej jest np z 7100 i żadne manewrowanie rezystorami i kondensatorami nie jest w stanie zbliżyć go do oryginału.
Po prostu szkopuł tkwi gdzie indziej, ale to nie temat o 7100.

Ostatnia edycja:
To w 450 i wpiąć go równolegle z głośnikiem.
5000 ma go w okolicach złącza GND zasilania (rezystor + dwa kondensatory).
Dobrze jest też cewkę z rezystorem zastosować i wpiąć ją pomiędzy pcb końcówek a terminal głośnika na "+".

Ja mam komplet z grupowego jak i zabezpieczenie jaskiniowca do niego więc tam chyba dużo nie trzeba kombinować

Czy kondensator C25 pełni jakąś ważną funkcję w tym układzie? Widzę, ze dzieli 2 masy. Ja przez moją nieuwagę nie zalutowałem go wczesniej i mam pewne spostrzeżenia. Końcowka mniej sie grzeje, a co do dzwięku to subiektywnie basu ubylo. Bylbym wdzieczny za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
To w 450 i wpiąć go równolegle z głośnikiem.
5000 ma go w okolicach złącza GND zasilania (rezystor + dwa kondensatory).
Dobrze jest też cewkę z rezystorem zastosować i wpiąć ją pomiędzy pcb końcówek a terminal głośnika na "+".

Moze nie tyle co dobrze tylko wrecz konieczne w tym przypadku.

Bardzo was chlopaki prosze wkladajcie cewke z rezem 10R oraz zobla na wyjscie do tego wzmaka!!

Może ktoś rozrysować jak powinno w końcu wyglądać wyjście w E-450 ?

Proszę

Tak swoją drogą, trafił do mnie kiedyś schemat zabezpieczenia, które zostało sklonowane z E450. W oryginale cały powyższy obwód jest podpięty na stałe do wzmacniacza, w klonie wspomniany obwód jest załączany wraz z głośnikami. Ciekawe te klony...

Ostatnia edycja:
Do odstąpienia :
Pcb do klona E-450 2 szt. 140zł
transformator do 450 (od Jaskiniowca) 360 zł
Kondensatory 47000uF/80V 2szt. 380 zł

gi ja nie widzę na pcb ani Zobla ani RL. Nie dostałeś schematu do tego ustrojstwa?

gi ja nie widzę na pcb ani Zobla ani RL. Nie dostałeś schematu do tego ustrojstwa?

Długa historia z tym sterownikiem ;)

Schemat niby mam (nie wkleję tutaj publicznie bo nie wiem czy jaskiniowiec wyraził by na to zgodę, mogę podesłać na PW jak chcesz sobie rzucić okiem :) ) i osobiście nie widzę tam ani zobla ani RL, ale elektronik ze mnie raczej mierny więc wole dopytać mądrzejszych ;-)

Ostatnia edycja:
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak dla mnie ta 406 wygrywa. Gra czyściej ma więcej detali i lepszą scenę.
408 ma trochę więcej dołu.
Czekam jeszcze na pre taz'a & 3lite. :D

Powrót