• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rewitalizacja kolumn infinity reference81

Do Wavecorów za friko zrobię cały projekt :) Wrzuci się na forum go później.

Nie ma na Wavecoreach projektów a są to nie drogie a dobre głośniki. Zawsze można coś rozpropagować :)
Jeśli chcesz iść w projekt, którego nigdy nie słyszałeś to równie dobrze możesz kupić i wysłać głośniki do mnie a ja zrobię i opublikuję projekt, wg którego Ty i może ktoś jeszcze zrobi sobie kolumny :)

Praktycznie żadnych z tych głośników które się przewinęły przez ten temat nie słyszałem więc będzie to trochę wyprawa w ciemno:o.
Jeśli chodzi o skrzynkę to pod jaki wzór robił byś projekt?

---------- Post dodany o 23:10 ---------- Poprzedni post o 22:42 ----------

I jeszcze jedno czy po Udanym projekcie odsprzedasz mi zwrotnice

Jeśli chodzi o skrzynkę to pod jaki wzór robił byś projekt?

Raczej prosta skrzynka, łatwa do skopiowania, być może ze ścięciami na froncie żeby optycznie ją trochę zmniejszyć.

I jeszcze jedno czy po Udanym projekcie odsprzedasz mi zwrotnice

Ja zwrotnice odsłuchuję na elementach, które mam w domu. Są to elementy typowo do odsłuchów. Później podam schematy oraz pełną listę zakupów z Polinka i tyle. Samo złożenie zwrotnicy to raczej nie problem.

Jedna uwaga - zestaw będzie miał nominalną impedancję 4R.

Mnie też interesuje raczej prosta i smukła forma, z prostym frontem bo może zrobię maskownice bo mam małe dzieci Na początek jaka konstrukcja. 2 czy 3 głośnikowa.
Myślę, że na początek 2 a jak będzie nie dosyt to dorzucimy po sztuce.
Co do 4 omów to coś przemawia za konstrukcją 8 omową czy przy moim SR7007 to nie ma różnicy.

To ma być pełne 3-way. Smukłe raczej nie będzie bo na dole jest 10 cali, czyli obudowa o szerokości ok 29cm.
Konstrukcja byłaby 4R bo po prostu taką impedancję ma głośnik niskotonowy i resztę dopasowałem do niego.

Dobrze wiesz, że 18stka na basie to zawsze półśrodek.

Dobrze wiesz, że 18stka na basie to zawsze półśrodek.
Zgadza się, ale ten głośnik jest typowym wooferem a nie midwooferem, więc jeśli kolega nie chce dużego woofera, to ten może być alternatywą. A co sobą reprezentuje trzeba po prostu sprawdzić. Ja bym chętnie zaryzykował.

Ja nie neguje waszych umiejętność, tylko stwierdzam fakt i jakiego wariantu nie wybiorę to konkluzja będzie ta sama.

---------- Post dodany o 13:31 ---------- Poprzedni post o 12:24 ----------

Kupię głośniki i zrobię kolumny w ciemno.

Pisząc że w ciemno nie chcę nikogo znów urazić, ale nie mam możliwość odsłuchania kolumn na takich przetwornikach.
Nie boję się też o efekty pracy któregokolwiek z was, bo biorąc projekt z netu liczę na waszą pomoc w jego ocenie pod wzwzględem poprawności. Na propozycje projektu prawie przystałem ale kolega ma inną wizję na kształt końcowy.

Kolumny które mam nadzieję stworzyć chciałbym aby mieściły się w wymiarach: 20-21/25-30/90-100cm. Chcę je wykończyć w białym lub czarnym kolorze na wysoki połysk

---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post o 15:12 ----------

Sprawa nie będzie prosta, właśnie zacząłem przeglądać net za głośnikami i mogą być kłopoty z dostępnością.
Najpewniej będzie kupić to co jest a potem dłubać do tego projekt zwrotnice.
Sporo dobrego piszą o firmie wavecor ale projektów na tych przetwornikach jak na lekarstwo:(

Ostatnia edycja:
z tego co widze planowales robic na daytonach, uwazaj na gotowe zwrotki bo sam szukalem do swojego zestawu i fakt sa ale sa stare 2004-2008r i sa na starych wersjach glosnikow. Tak sie dowiedzialem na zagranicznych forach dlatego pomiary i nowy projekt obowiazkowe.

Powrót