nie, nadal dziala
jedynie rozmiary sie skonczyly
jedynie rozmiary sie skonczyly
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Tak, jeśli masz dwie takie same rury. Ale stal ma wielokrotnie wyższą wytrzymałość (znowu uogólniam, bo stal ma od 195 do bodaj 1400MPa) więc można dawać cieńsze rurki. A cieńsze rurki to mniejsza sztywność (ale znowu do wzięcia pod uwagę zmienna modułu younga). Ale jak ktoś porówna rurę o tej samej wytrzymałości z niskiego gatunku stali z wysokim gatunkiem stopu Al, to może wyjść że ten Al będzie mniej sztywny.Stal jest twardszym materiałem niż aluminium.
Ja swoja opinię opieram raczej na doświadczeniach po przesiadce z ramy stalowej chromowo-molibdenowej na aluminiową, przy czym reszta była dokładnie ta sama bo po prostu wymieniałem ramę w rowerze, którym jeździłem kupę lat i pokonałem wiele tys km, więc znałem go dobrze. Po zmianie ramy na alu wrażenia były takie, że wibracje były stłumione a sama jazda była przyjemniejsza.
Przenosząc to na technikę to przecież im twardszy materiał tym lepiej przenosi wibracje. Stal jest twardszym materiałem niż aluminium.
Tak, jeśli masz dwie takie same rury. Ale stal ma wielokrotnie wyższą wytrzymałość (znowu uogólniam, bo stal ma od 195 do bodaj 1400MPa) więc można dawać cieńsze rurki. A cieńsze rurki to mniejsza sztywność (ale znowu do wzięcia pod uwagę zmienna modułu younga). Ale jak ktoś porówna rurę o tej samej wytrzymałości z niskiego gatunku stali z wysokim gatunkiem stopu Al, to może wyjść że ten Al będzie mniej sztywny.
Powtórzę wniosek, nie można uogólniać. Projektant ma do wyboru różne materiały i dobierając je może wykorzystać ich cechy do uzyskania takiego czy innego efektu. IHMO można zrobic stalowy rower który będzie lżejszy i elastyczniejszy od większości aluminiowych, tylko kto kupi stalową ramę za taką kasę (stal wysokich gatunków kosztuje jak cholera)
ależy jaka ta stalowa rama była bo jak ala marketowa o przekrojach rur jak w ramie aluminiowej to napewno alu była bardziej komfortowa.
Dobra rama stalowa jest naprawdę bardzo komfortowa a alu jest sztywna i kręgosłup napierdziela. Ja teraz ujezdżam carbon
Ja swoja opinię opieram raczej na doświadczeniach po przesiadce z ramy stalowej chromowo-molibdenowej na aluminiową, przy czym reszta była dokładnie ta sama bo po prostu wymieniałem ramę w rowerze, którym jeździłem kupę lat i pokonałem wiele tys km, więc znałem go dobrze. Po zmianie ramy na alu wrażenia były takie, że wibracje były stłumione a sama jazda była przyjemniejsza.
Przenosząc to na technikę to przecież im twardszy materiał tym lepiej przenosi wibracje. Stal jest twardszym materiałem niż aluminium.
Proszę bardzo: http://allegro.pl/opona-zwijana-opony-maxxis-detonator-26-x-1-00-i5148790259.html1" opona na kółkach 26" to nie wiem czy taka w ogóle jest bo chyba wymaga wąskiej obręczy. Jeździłem kiedyś na oponach 1,25" ale na kołach 630 w rowerze szosowym i trzeba było pompować do ponad 5 Atm żeby nie dobijało do obręczy.
Pogratulować, a ja się martwiłem że czasem się przejechałem i do pracy i ledwo 1k pękło
Uznana rama cr-mo to gt karakoram w ale retro wykonanie.