• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rowery i akcesoria

Dokładnie. Ja łańcuch smaruję zwykłą oliwką taką jak do zamków, zawiasów maszyn itp.. Po kropelce na każde ogniwo, pokręcić trochę korbami, poczekać, za chwile znowu trochę pokręcić i wytrzeć łańcuch. :)

10s przed wyjazdem do pracy ze spraya :P
ale faktycznie na lato bym sie pobawil z suchym smarowaniem

Wszystko zalezy od tego jak powaznie podchodzimy do jazdy na rowerze :) czasami z pozoru blache sprawy maja ogromne znaczenie, przy czestej i "ostrej" jezdzie. Jak rower sluzy tylko jako srodek transportu, to i wymagania co do niego beda mniejsze.

Hej ho, hej ho, na rower by się szło ;):

5qa27.jpg

zmienilem klocki na ZEIT polmetaliczne
nie spodziewalem sie ze po godzinie jazdy beda juz w pelni sprawne!
jestem w szoku i bardzo zaskoczony na plus ;)

---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post o 15:36 ----------

Ale byly jaja na czerwocej masie
tyle policji nie widzialem przez caly miesiac jazdy po miescie! :D
a wszystko przez zapowiedziany protest na nowo malowanym rondzie. protestowalismy przeciwko dyskryminacji rowerzystow. wokol same sciezki rowerowe a na rondzie zadnego przejazdu!

byla telewizja, dziennikarze i pelno policji. az sie zastanawialismy kiedy zaczna nas spisywac! :D

Pawle, jakie klocki miałeś seryjnie? tzn jaki hamulec/zacisk?
Ja w Avidzie Juicy 3 kupiłem ostanio Accenty metaliczne... i dupa :/ hamują porządnie tylko na deszczu :/

Bo metaliczne dłużej trzymają, ale niestety hamują gorzej niż organiczne.
Coś za coś.

Tektro draco z tarczami 180mm
oryginalne klocki byly ceramiczno-metaliczne.
w serwisie z mojej glupoty zamontowali mi nowe accenty polmetaliki. i hamowalo to tragicznie. na deszczu wyly strasznie. zaolejone oryginalne klocki milkly na deszczu i rowniez poprawnie hamowaly

ten ZEIT zrobil na mnie dobre wrazenie ;)
nigdy na tym rowerze tak wysoko tylnego kola nie podnosilem! :D

Hmm, chyba na opak
Ja po wymianie z organicznych shimano na metaliczne odczułem sporą poprawę hamowania.

A jak długo już na tych klockach jeździsz? masz ślady na tarczy sugerujące że się ściera? (tarcza, nie klocki)
U mnie było tak, że jak miałem od nowości organiczne to hamowało świetnie... jak się zużyły to poszedłem do sklepu z zamiarem kupna nowych klocków.
Opowiedziałem historię że spaliłem klocki zjeżdżając z pewnej góry w szklarskiej porębie, (tylko z jednej góry... gość jadący za mną krzyczał że się palę :D po zjechaniu na sam dół, po kilku sekundach dotarł do mnie smród spalenizny... no i było po klockach).
Gość powiedział mi że lepiej jak bym wymienił na metaliczne, będą gorzej hamować ale starczą na dłużej... i faktycznie tak było.

Załączniki

• zjazd maly jpg.jpg
    zjazd maly jpg.jpg
    210.6 KB · Wyświetleń: 0
To był mój pierwszy taki wypad, 2008r (brak wiedzy) no i lato, więc o rękawiczkach nawet nie myślałem.

Metaliczne hamują lepiej w moim przypadku na zimnych hamulcach, a na ciepłych to już nie ma porównania.
Źle wrzuciłem cytat; szło mi, że metaliczne lepiej łapią, a nie że się szybciej ścierają.
Do twoich zastosowań to tylko metaliczne, bo żywiczne puchną przy wysokiej temperaturze, mogą się zeszklić, albo i rozpaść, ale to już wiesz :)

Powrót