• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rowery i akcesoria

nie mam pojecia skad wzieliscie te narzekania na platformy
dzisiaj przejechalem sie na platformach u dekera... wiele nie moge powiedziec bo smiesznie wygladalem na jego rowerze :D
w tygodniu zamieniamy sie pedalami i sprawdze u siebie czy warto inwestowac

Wybacz, ale nie bez przyczyny ludzie, którzy bardziej poważnie traktują jazdę na rowerze kupują spd. Widziałeś poważniejszego kolarza, czy osobę, która sporo jeździ na platformach? Jak się zdarzy, to wybitnie rzadko.
Jednak robisz dobrze, że się zamieniasz na pedały. Przejedź się jakiś poważniejszy dystans raz, drugi, trzeci i sam ocenisz.
Jakiej długości trasy robisz? Bo może rzeczywiście nie warto cie przekonywać do spd, skoro daleko nie jeździsz :)

Widziałeś poważniejszego kolarza, czy osobę, która sporo jeździ na platformach? Jak się zdarzy, to wybitnie rzadko.

ale pisalem przeciez juz nie raz ze na SPD za wczesnie!
szukam czegos co mi zapewni przyczepnosc, ale mnie nie zabije jak SPD :p

Jednak robisz dobrze, że się zamieniasz na pedały. Przejedź się jakiś poważniejszy dystans raz, drugi, trzeci i sam ocenisz.
tu nie chodzi o dystans. wystarczy zjechac po schodach czy zrobic jeden zjazd z gory chelmskiej... wtedy juz bede pewien czy zmieniac czy nie ma sensu

Jakiej długości trasy robisz? Bo może rzeczywiście nie warto cie przekonywać do spd, skoro daleko nie jeździsz
obecnie roweru uzywam jako srodka transportu. codziennie przynajmniej do pracy ok 5-6km w jedna strone
jak mam czas to kolejne 5-7km na gore chelmska (wystarczy przejechac przez miasto) i pare km w lesie
dluzsze trasy to raczej mielno i okolice - czyli 15-20km w jedna strone

w dluzsze trasy nie mam z kim jechac :(

Hehe, ty trekingiem po schodach jeździsz? No to może rzeczywiście lepsze będą platformy - szybciej można uciec z łamiącego się rowera :P

Ktoś tu wspomina o łamaniu się roweru trekingowego na jeździe po schodach???

Ku pokrzepieniu serc :)

A SPD to nie tylko bardziej anatomiczne ułożenie stopy (pod warunkiem odpowiedniego przykręcenia bloków do buta:)) ale przede wszystkim podniesienie efektywności pedałowania poprzez pracę mięsni 2 nóg na raz - taki swoisty "push-pull"

Pozdrawiam

filipidexter.jpg

jezeli to jest treking to... to ja chyba nie wiedzialem co kupuje

Przyznaję się bez bicia; nie pamiętałem co dokładnie kupiłeś, a wydawało mi się, że to był jakiś treking właśnie, bo na dużych kołach :)

Ktoś tu wspomina o łamaniu się roweru trekingowego na jeździe po schodach???

:D No jasne, tylko, że ten z filmiku pewnie kosztuje ponad 10 000, full carbon, wzmocnione obręcze itd :razz:
My tu piszemy niestety o masówce za 1, 2 albo 3 tys. zł

No pewnie, że zjazd ze schodów jest ciekawy, ale kto potem będzie centrował koła, albo szprychy czy przebite dętki wymieniał? Mi szprychy pękają i bez jeżdżenia po schodach :D

detke mialem juz chyba z 7 razy przebita
raz szkla - kolo policji bylo cos rozsypane
reszta nie mam pojecia - chyba niewlasciwe cisnienie + kraweznik na skrzyzowaniu

a tak to tylko lata mi lancuch i jade gdzie chce ;)

Paweł, nie wiem co Ty z tym rowerem robisz, ale dobry jesteś skoro już 7 razy dętkę przebiłeś w ciągu (ilu?) 2, 3 miesięcy? Mój rower ma już z 12 lat i ani razu dętki nie przebiłem, nie mówiąc o łańcuchu :D

dobry jesteś skoro już 7 razy dętkę przebiłeś w ciągu (ilu?) 2, 3 miesięcy?

tak, 3 miesiace
wydaje mi sie ze zawsze przebijam w tym samym miejscu - skrzyzowanie kolo policji

nie wiem czy 7x. zestaw latek ma 8szt. jedna u mojej dziewczyny, jedna zostala w pudelku ale jednoczesnie nie zakleilem ostatniej dziurki
tak wiec chyba juz 7 dziurek :/

no i przebijam zawsze w drodze do pracy. w lesie nic sie nie dzieje

Przy naprawianiu dętki sprawdzasz czy coś jest po wewnętrznej stronie opony? Wystarczy ręką przejechać po całej oponie w środku - może jakieś wbite elementy pozostają, albo w feldze jakieś śmieci latają. Ja pompuję 4-4,5 atmosfery i zazwyczaj problem z dętką to nie było zwyczajne przebicie, a po prostu dętka pękała w miejscu łączenia z wentylem. Opony mam dość grube kostki (z tyłu już niestety zostało góra 2mm bieżnika) i myślę, że to w dużej mierze chroni przed przebiciami. Jednak podejrzewam, że dobra kewlarowa semi-slick będzie wytrzymalsza na przebicia. Planuję kupić kiedyś komplet opon specjalnie na trasy, bo kostka się wybitnie nie nadaje :D Kolarzówy z mojego roweru nie zrobię, ale zmniejszenie oporów toczenia zapewne przyniesie sporą poprawę na asfalcie.

Przy naprawianiu dętki sprawdzasz czy coś jest po wewnętrznej stronie opony?

w wieku 8 lat wiedzialem jak sie poprawnie detke zakleja ;]
oczywiscie ze szukam
nawet piasek usuwam przed wlozeniem detki

Planuję kupić kiedyś komplet opon specjalnie na trasy,
ja teraz czekam na wyplate i kupuje miejskie opony. a w teren bede sobie zmienial

Też często słyszę pytanie: "gdzie/za ile kupiłeś takiego fajnego trekkinga?" (rower wygląda jak na fotkach). Odpowiadam, że nie widzę żadnego trekkinga i widzę zdziwienie na twarzy. Poza tym pytania w stylu: jak się jeździ na takim wielkim i ciężkim (wtedy mówię: podnieś i porównaj do swojego), czy się mieszczę w zakrętach, czy muszę się przechylać żeby skręcić, czy tarcze nie za małe, czy się nie boję, że koła mi się połamią... :D

Paweł S. - jak tam opony? :) (chyba dobrze kojarzę z pewnego forum rowerowego)

jak napisalem wyzej czekam jeszcze pare dni na wyplate i kupuje tanie opony
jeszcze tylko nie wiem ktore dokladnie (2 mdele do wyboru)

mi jakos nikt nie narzeka na moj rower. wprost przeciwnie - kilku zazdrosci i juz sie szykuja do zmiany ;)

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post o 14:01 ----------

lepiej zakupić kolejny zestaw kół

opony - od 60-80zl
kompletne kola - od ok 500zl
podziekuje ;]

a najlepiej miec 2 rowery. Miejskie wozidełko za np 500zł i np. rasowego górala
no sorki, ale na miejskim rowerze nie dojade do pracy :/
dzielnica przemyslowa jest tak zaniedbana ze czasami wygodniej jechac po trawniku niz po chodniku :/

primo - 28-29"
secundo - wolalbym cos szerszego. 1" na bank odpada :D

---------- Post dodany o 17:19 ---------- Poprzedni post o 17:18 ----------

malutkiz, tez tylko 1szt :/

Powrót