• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rowery i akcesoria

Rozbierz tylne koło bo coś mi sie zdaje że masz pod kasetą niezłą rdze. No i właśnie takie są skutki jeżdżenia w zimę, soli pełno a ta zdecydowanie przyśpiesza korozję...

Chryste Panie Paweł co Ty z nim zrobiłeś?!
od 11 miesiecy nic tylko smarowalem :p

Pawle łańcuch to nie wszystko;-)
wiem, zabralem sie od najgorszego

Rozbierz tylne koło bo coś mi sie zdaje że masz pod kasetą niezłą rdze.
wlasnie cos mi szumialo w tylnym kole. nie wiedzialem czy to piasta czy kaseta. teraz bez lancucha wiem ze to kaseta
ktos mi powie jak to sie demontuje? konstrukcja zmienila sie mocno :/

Paweł, ja wiem że jeździsz codziennie... ale umyj go czasem
tydzien na zwolnieniu siedze i nie moge jezdzic wiec go wlasnie myje, czyszcze i smaruje ;)

---------- Post dodany o 13:34 ---------- Poprzedni post o 10:10 ----------

rama umyta, przerzutki umyte. nafta po czyszczeniu lancucha jednak sie przydaje ;)
chwila na wyparowanie nafty i skladam w calosc

h2cvst3ziivlabvlusic_1366292812.jpg

lepiej?

no niech Ci bedzie, łańcuch myjasz niczym w szejkerze czy tylka szmata;-)
chcialem to wyczyscis po staremu, czyli pedzelkiem w pojemniku pelnym nafty/ropy
ale ze robilem to w domu to czyscilem w butelce po mleku :p
3x wymienialem nafte i probowalem doczyszczac recznie. brudne slady na lancuchu to rdza a nie brud - nie schodzilo nic
nastepnym razem zanurze lancuch w jakims oleju bo wg mnie slabo nasmarowane w srodku :/

widać troche jakich przełożeń najwięcej używasz, u mnie 1-3 praktycznie jak nowe...
uzywam wszystkich przelozen, ale ze to miasto i co chwile sie zatrzymuje to najczesciej dostaja najwieksze

WALLe dotarl :D

nastepnym razem zanurze lancuch w jakims oleju bo wg mnie slabo nasmarowane w srodku

Od samego zanurzenia w oleju nie nasmaruje się lepiej, musi pracować aby smar dostał się wszędzie. Użyj smaru do łańcucha Brunoxa jak pisałem wcześniej lub ten co masz (ale najpierw łańcuch musi być czyściutki i świecić się jak psu ja... ) ;)

Ja mogę polecić olej rohloffa. Tani nie jest ale lepszy od kultowego kiedyś zielonego finish line. Łańcuch rozpiac, zrobić shake w butelce z benzyna i po wyschnięciu zaaplikowac po kropelce. Bardzo długo się utrzymuje wewnątrz. Tylko podstawowa sprawa: po smarowaniu zostawić łańcuch w spokoju na noc.

Użyj smaru do łańcucha Brunoxa jak pisałem wcześniej lub ten co masz (ale najpierw łańcuch musi być czyściutki i świecić się jak psu ja... )
brunox okazal sie malo wydajny i wcale nie tak trwaly. ten co teraz mam wychodzi taniej, jest wiekszy i skuteczniejszy
jedyny minus to to ze trzeba go podgrzac przed uzyciem

Najlepszy smar do łańcucha to Squirt Dry Lube. NIestety ciężko go dostac w Polsce.
Tak jak napisał Blitzer rohloff - jest mega wydajny. Juz 15 raz smaruję łańcuch a w butelce 100ml zostało 80ml.
Poza tym musi on dobrze wpenetrowac się w ogniwa dlatego niezbędne jest pozostawienie go sam na sam z łańcuchem przez noc.

Wymyślacie z tymi olejami/smarami. Na ostatniej wyprawie skapnałem się że nie zabrałem w trase żadnego oleju, gdy napęd był już suchy jak tabaka to kupiłem w spożywczaku mała buteleczkę oleju uniwersalnego do pieczenia i bez problemu zdało egzamin :)

Powrót