• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rozbudowa car audio - przygotówki

Reakcji
0
Mam carpower 4/400, napędzam nim zestaw przedni Morel Tempo 6 pozostałe dwa kanały pędzą suba SW.STX.10.2.400 i z basem jest delikatnie mówiąc słabiutko.
Chcę mieć niżej i mocniej i w wziązku z tym kupiłem Carpower 1000/1 D używke za 350, Wydaje mi się że się opłacało. i tu się robią schody. Jakiego suba? najlepiej jakby był to jeden przetwornik i stosunkowo mały litraż ponieważ autko to civic Coupe i chce mieć też miejsce na zakupy itd.

Tego Carpowera 4/400 chce dalej mieć na przód, dodatkowo chce dokupić jakieś jajka na tył żeby reszta pasma się nie zgubiła w kabinie.
Głośnik do suba to już nie wiem jaki... jakaś mocna 12? 15? Bo 2x12 to już by był masakrator chyba?

Dla całego systemu wystarczy kabel 25mm2? Bo taki mam teraz

25mm wystarczy
1x12" nr RE w dużym br

I jeszcZe jedno:
Wyglusz drzwi bo napewno nie można powiedziec, ze tempo maja mało basu

a może jakaś 15? Bo kurde miałem pierwsze 8" to się spaliła bo ledwo grała, 10" też słaba bo też zawieszenie poszło, ale naprawili mi i jakiś czas gra ale nic specjalnego, Drzwi wygłuszone GMS05 no i szczerze z tych moreli to subbasu nie ma, kickbas jest fajny ale zejścia zero

Bo to tylko 16cm
Więc czego sie spodziewasz
Na 15" sie nie znam

Morel 16cm to glosnik tzw kick
Odtwarza wyższe pasmo basu

Masz rację, przy położonym (otwartym) fotelu jest spora różnica, Wszystkie głośniki oglądałem. 12" hmm tylko solobaric L7 mi sie podoba. jak gra? nie mam pojęcia - Byłby spięty w 2R co mocowo pokrywało by się z piecem, książkowo Kicker 750W-piec 870W.

Jaki litraż mniej więcej pod te głośniki? Bo chyba konieczny BR?

a te 15? to mówisz że to raczej każda potrafi to samo? bo cenowo wychodzi każda koło 700 zł

12' kwadratowe ma taką samą powierzchnie membrany co 15' okrągłe i ten jest warty uwagi jezeli chodzi o ciśnienie i zejście - cbsiaczek ostatnio miał, nie sposobał mu się bo szuka innego brzmienia... może coś skrobnie :)

Te głośniki lubią dużo mocy połknąć.

Tak, BR do takiej zabawy wymagany, zawsze to trochę zysku i niższy bas chyba że stroisz pod zawody DB.

W przybliżeniu każda to to samo - Sonic 15 jakby była stara wersja to pasuje jak ulał pod wzmacniacz i to bardzo częste połączenie przynoszące zadowolenie wśród basomanów, jednak wg mnie nie ma mega dołu. Ew słynny GZ 30SPL...

Ja słuchałem obu, GZRW miałem - na dłuższą metę 800W to dla niego bezpieczna opcja, na dłuższą metę granie na maxa źle się dla niego kończy, cewka za słaba. Owszem, w impulsie przyjmie i 1,6kW, ale na długie granie wystarcza mu bezpieczne 800W... Choć i tak trudno wpakować taką moc w głośnik podczas słuchania muzyki, więc się nie bój :) Mimo wszystko z pośród tych dwóch wybrał bym Kickera, cewka wytrzyma a nawet będzie wołać o więcej, zrobi większe zamieszanie, i zagra niżej. Nie jest to misiek, ale gra jak na pompkę dość ciekawie i mimo ogromu basu jaki wytwarza dość przyjemnie.

jezeli dla ciebie 10" STX w b-r to nic specjalnego to...
albo samochod trudny jak BMW, albo masz chore oczekiwania :/

Zacznij od poprawy drzwi.

Masakratora zawsze możesz wrzucić do bagażnika.

Nie na temat...

A dlaczego BMW trudne do nagłośnienia chyba tylko mniejszość modeli? Akurat wczoraj miałem okazje przejechać się E39 z silnikiem 4l, i jak odpaliłem, to gdyby nie obrotomierz nie wiedziałbym, że silnik pracuje, a podczas jazdy słychać tylko szum powietrza. Także pod względem wygłuszenia auto świetne do CA.

Paweł my się po prostu nie dogadali, sub jest niezły w pełni wystarczająco wypełnia pasmo, 8 zdecydowanie nie dawała rady... gdy położe 1/3 kanapy słychać i czuć zdecydowaną poprawę, Może i te oczekiwania są chore, na pewno dla wielu ludzi tak jest, ale ja chce mieć mocny niski bas a ta 10" to i nisko schodzi ale na ciele tego nie czuć tak jakbym chciał

Wszystko fajnie LS tylko stroker gra bardziej estradowym basem i wg mnie tu sie nie sprawdzi.

Z samego wyglądu stroker to estrada :) najbardziej podchodzi mi solo baric l7 12

wiele BMW ma tez chore ulozenie glosnikow. trzeba duzo przerabiac zeby zamontowac "standardowe" naglosnienie
oczywiscie problem basu nie dotyczy kombi ;)

Powrót