Jestem już po tym etapie, co z osłabionym i rozwarstwionym papierem pod kopułką?
Zauważyłem, że stracił w tym miejscu na sztywności, może jakiś lakier/klej?
Usztywni klejem do drewna najprawdopodobniej

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jestem już po tym etapie, co z osłabionym i rozwarstwionym papierem pod kopułką?
Zauważyłem, że stracił w tym miejscu na sztywności, może jakiś lakier/klej?
podczas rozklejania powstalo kilka małych załamań membrany, mysle ze z czasem moga sie powiekszyc przy pracy z duzymi wychyleniami co pozniej doprowadzi do ocierania cewki na duzym wychyleniu
moze to cos wam pomoze![]()
tak, zalamania powstaly przez pospiech przed kamera :/
ale nie przesadzaj - niczym to nie grozi![]()
Faktycznie. Przy nacisku membrany na powietrze wszystko skupia się w środku leja. po tym co napisałeś kolego El_liero zwróciłem uwagę na to że miałem głównie na myśli max wychylenie i "przeciążenia" temu towarzyszące. To w przypadku max wychylenia do zewnątrz membrana jest najbardziej narażona na uszkodzenia.matrix zastanów się jak rozkładają się siły oporu powietrza na mebranę a dokładniej jej wektory (kierunek, zwrot i przyblizona wartosc) i wyciągnij wnioski jakie ugięcia/załamania temu towarzyszą, a może żadne nie towrzyszą?
tak, zalamania powstaly przez pospiech przed kamera :/
ale nie przesadzaj - niczym to nie grozi![]()