• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

znalazlem cewke do MDS08

dane cewki:
srednica wewnetrzna 35,4mm
srednica zewnetrzna 37,3mm
karkas aluminium 0,15mm
wysokosc karkasu 36mm
wysokosc uzwojenia 14,5mm
4 warstwy drutem 0,25mm
wyprowadzenia co 2 warstwy polaczone rownolegle. tak wiec da sie przerobic ten glosnik na 16r ;)

podmienilem dane w pierwszym poscie ;)

tannoy monitor HPD
type HPD/385/8

cewka woofera:
srednica wewnetrzna 51,5mm
srednica zewnetrzna 54,2mm
drut 0,25mm
karkas papier lub preszpan 0,1mm. nikt chyba teraz tego tak nie nawinie wiec bierzemy kapton
wysokosc uzwojenia 0,5" czyli 12,7mm
wysokosc karkasu 28mm

Pawle może masz zdjęcia cewek. Inaczej się interpretuje wymiary i proporcje jak widać zdjęcie.

nie robie kazdej cewce zdjecia
przeciez roznia sie tylko wymiarami

jak chcesz to zrobie ogolny schemat

Różnią się nie tylko wymiarami. Pisałeś że również materiałami. Nawet takie zdjęcie pozwoliłoby porównać jakość zamiennika w stosunku do oryginału.
Jeśli nie robisz zdjęć to nie ma pytania.

material mozesz sobie wygooglowac
roznia sie czasami wygladem, bo np umifon wykancza cewki papierem, a stx daje surowy karkas
czasami kolor moze byc inny :p

Pierwszy raz regeneruje głośniki... w domu :)

cewka nie chaczy, wyszlo dobrze. Odpowiedź częstotliwościową na pewno troche zmieniłem.

heheh no właśnie nie było materiałowych czarnych kopułek pokrytych gumą syntetyczną w danym rozmiarze.

Ten plastik to narzędzie do centrowania cewki 25mm, stosowany na liniach produkcyjnych.

Żeby nie być gorszym postanowiłem trochę podłubać w tym temacie i nabyć trochę wiedzy. Pacjentem jest 8" SCX ze starej serii gdzie magnes był większy a membrana prążkowana. Do wymiany na pewno jest cewka lub ewentualnie przyklejenie jej do membrany tak mi się wydaje. Membrana i kopułka raczej też do wymiany. Jeszcze go nie rozebrslem. Problem mam z tym, ze tej starej membrany nie ma już na stronie producenta więc będę musiał ta nowa kupić. Zmieni to znacząco parametry głośnika? Możecie spojrzeć czy to ta jest?
http://stx.pl/c-stx-mc-r-196-37-38.html
Szkoda żeby tak leżał a można na nim jakiś subik mały znowu zrobić + satelitki na 3-4" fullrange'u. Zdjęcia dodam niebawem ;)

Jest jeszcze sprawa innej wagi membrany z tego co podaje producent głośnik posiada Mms 27,2g a podana membrana ma 23,4g. Będzie jakiś problem z tym?
Pozdrawiam

napisz maila z zapytaniem o czesci do tego glosnika
jako producent musza miec zapewniony serwis, wiec pewnie jeszcze maja te czesci

d321a137d82162bb0b9958d9323f553c_1465122537.jpg
1f3b2cf3302a6a136713880d9929bd4a_1465122540.jpg
515cdc1f137a630b3beaed65fc808f8d_1465122543.jpg
f00ff322e2239c71fb825821b0610ace_1465122546.jpg

przetoczony slupek do MTXa RFL
dzisiaj pewnie zloze reszte glosnika ;)

Witam panowie mam 2 pary głośników 165 jedne to focale a1 a drugie hertz esk chodzi o to że mają specyficzne pierdzenie z faktu że się nie znam na tym a może ktoś najlepiej z mazowsza chciałby odpłatnie zregenerować je ?

a nie mozesz sie sam pobawic?
sprawdzisz co sie da bez rozklejania
albo znajdziesz usterke albo komus wyslesz

daj zdjecia i opisz dokladnie usterki

Pawel S. miałem wadliwy wzmacniacz rx 44 i ciągle buczały głośniki a po wyjęciu kluczyka były 2 uderzenia basu i po miesiącu padł mi jeden zestaw głośników a po 2 miesiącu drugi, a objawy są takie że słychać muzykę ale strasznie zniekształcona i buczy pierdzi a niestety z braku czasu i umiejętności wolałbym komuś dać do naprawy

daj fotki co to za glosniki

znalazlem zapisane dane lukasza u-dim

u-dimension rm 210 sl

srednica wewnetrzna 49,5mm
srednica zewnetrzna 52,8mm
wysokosc karkasu 40mm
karkas włókno szklane 0,15mm
wysokosc uzwojenia 15-15,5mm
srednica drutu 0,4mm
4 warstwy

Powrót