• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Panowie, czy ktoś kiedyś robił "FX-300" z inną wysokotonówką?
Koledze wymienialem oryginalne na seasy 27tbfcg, z tego co pamietam duzych zmian nie trzeba wprowadzac, znajde schemat to wrzuce.

Oryginalna wysokotonowka byla fajna 2 lata temu, ale w miare jak sie slucha coraz wiecej nowych glosnikow to zachwyt opada.

Dostałem wczoraj Ushery 8948a i 9950-T20 i morda mi się śmieje i jestem pod wrażeniem wielkości magnesów, zarówno w wysokotonowym (magnes gigant) jak i w niskotonowym. Na minus jest to że kosz nie jest idealnie okrągły, tylko nie wiedzieć czemu jest chudszy ( i bardzo chudy zresztą) przy otworach na śruby. Ale skoro nikomu jeszcze od budy nie odpadły to znaczy że nie ma się co bać :D

Gorzej że elementy do zwrotnicy miałem zamówić 2 tyg temu, a tak się ociągałem, że nie mam nic poza kondensatorami na wysokotonowy :(

Na minus jest to że kosz nie jest idealnie okrągły, tylko nie wiedzieć czemu jest chudszy ( i bardzo chudy zresztą) przy otworach na śruby.

Możesz to przedstawić na zdjęciu?
Jestem ciekaw o co chodzi, bo kosze są odlewane, więc jak mogą być nie okrągłe?
Prędzej pęknie niż się wygnie.

A to że kosze są ciut za małej średnicy i dziura na wkręt się tam ledwo mieści, to fakt.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Koledze wymienialem oryginalne na seasy 27tbfcg

No i to by była chyba odpowiednia wymiana, bo właścicielowi brakuje najwyższych rejestrów.

Możesz to przedstawić na zdjęciu?
Jestem ciekaw o co chodzi, bo kosze są odlewane, więc jak mogą być nie okrągłe?
Prędzej pęknie niż się wygnie.

A to że kosze są ciut za małej średnicy i dziura na wkręt się tam ledwo mieści, to fakt.

.

Marian,
Jak sobie pooglądasz zdjęcia bardzo dokładnie, to przy dziurach jest takie jakby spłaszczenie okręgu, nie wiem jak to nazwać inaczej.

Przypatrz się uważnie
http://www.parts-express.com/Data/Default/Images/Catalog/Original/296-603_HR_0.jpg

Nie wiem czy zamawiacie coś w Chinach, ale.... z reguły czekać trzeba dość długo.

Dzisiaj u mnie jakiś ewenement. Zamówiłem terminale głośnikowe, chińczyk wysłał je 22 sierpnia i dzisiaj 28 sierpnia są już u mnie.
Prawie jak krajowa :).

Ostatnia edycja:
Nie wiem czy zamawiacie coś w Chinach, ale.... z reguły czekać trzeba dość długo.

Dzisiaj u mnie jakiś ewenement. Zamówiłem terminale głośnikowe, chińczyk wysłał je 22 sierpnia i dzisiaj 28 sierpnia są już u mnie.
Prawie jak krajowa :).

ja tez tak miałem dwa razy zamawiałem i doszło po tyg :)

Panowie,

Ma ktoś konstrukcję na SS97000 ew. Morela na górze, ze Stolicy i okolic?
W rachubę wchodzi D3004-662000 ??

Wypadki się niestety zdarzają. A to ktoś się zagapi, a to czegoś nie zauważy.. Pełnego powrotu do zdrowia życzę.

Marian skąd wziąłes recon do usherow?

-recon to recon, jak by go nie nazwać, to cały czas jest recon.
-zaakceptujesz ogłoszenie czy najpierw będziesz pytał o co chodzi z tym "reconem"?
-w sumie już nie musisz, bo głośniki już sprzedane :)

Łukasz, lubię Cię, nie spierdziel tego ;)

Poszukuje oplotu do moich kabelków i przeglądam różne aukcje ale albo jestem debilem albo nie ogarniam tego... piszą średnice nominalną np 9 mm czyli na płasko? potem że na kabel np do 21 mm^2, jeśli wystawiający wiedział co pisze to pasuje to na kabel o średnicy ok 5 mm (2,58 promień) zgadza się?

Czyli w moim przypadku na kabel
- 10 mm średnicy potrzebuje oplot 78 mm^2 ?!!
- 8 mm średnicy potrzebuje oplot 50 mm^2
- 6 mm średnicy potrzebuje oplot ok 30 mm^2

Dobrze ja to liczę?

Np ten: http://allegro.pl/peszel-oplot-plecionka-20mm-na-przewod-do-70mm2-i4499074948.html będzie pasował na kabel 10mm?

czy moze ten? http://allegro.pl/peszel-oplot-plecionka-25mm-na-przewod-do-85mm2-i4546699692.html

Znalazłem też cos takiego: http://porzadekwkablach.pl/pl/p/Oplot-GESTO-TKANY-sr.-9mm/247

Tylko czy to jest średnica na płasko czy średnica przekroju?

Może jest to oczywiste ale wole się upewnić niż potem zwracać towar...

Ostatnia edycja:
-recon to recon, jak by go nie nazwać, to cały czas jest recon.
-zaakceptujesz ogłoszenie czy najpierw będziesz pytał o co chodzi z tym "reconem"?
-w sumie już nie musisz, bo głośniki już sprzedane

Łukasz, lubię Cię, nie spierdziel tego
Marian ty zawsze patrzysz nie z tej strony z której powinieneś
Pytam bo kiedys szukałem i nie znalazłem
I myślałem ze ci sie udało

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dla mnie recon=zestaw naprawczy

Marian ty zawsze patrzysz nie z tej strony z której powinieneś

Po ostatnich akcjach jestem troszkę przeczulony.
Myślałem że nie chcesz akceptować mi ogłoszenia...

Dla mnie recon=zestaw naprawczy

Dla mnie też, z naciskiem na "zestaw", czyli cewka wraz z tym plastikiem korygującym.
Nie, nie kupiłem recona... co nie zmienia faktu że to co mam teraz, też można tak nazwać.

Napisałem: "...ponieważ (prawdopodobnie od słońca) cewka (recon) lekko się zdeformowała od wewnątrz"
Nie wiedziałem jak nazwać ten plastik, więc napisałem "recon".

Ostatnia edycja:
Powrót