Marianie - w wielkim skrócie: ten sam zestaw głośników X można przefiltrowac na 2 różne skrajne przypadki uzyskując dwa różne brzmienia. w jednej zwrotnicy będą elementy małych wartości i będzie ich 3-4 sztuki a w drugiem większych wartości i będzie ich ponad 20 sztuk. Rożnica w cenie jest oczywista. Nie rozumiem co Wy widzicie w tym dziwnego. Nie ma i nigdy nie będzie jednego słusznego sposobu na przefiltrowanie zestawu głośników X w obudowie Y strojonych i tłumionych sposobem Z. Każdy konstruktor ma swoje podejście do tematu i brzmienia i chwała im za to : Bo jaki świat byłby nudny jakby wszystkie kolumny grały tak samo.
Jak kupujesz gotowe kolumny dowolnego producenta nie dostajesz możliwości wyboru zwrotnicy tylko "wizję autora" czyli taką zwrotnicę jaką uważa za najlepszą ze swoich prób. Skoro obie będą poprawne technicznie ( odpowiednie filtrowanie i zabezpieczenie głośnika wysokotonowego) to po co wrzucać dwie wersje ? Trochę odbieram to tak że w ten sposób chciałbyś zadowolić minimalistów i perfekcjonistów a to dlatego że jedna zwrotnica ( dla przykładu 2way) będzie np 12db/okt na midwoofer i tweeter a druga będzie naładowana pułapkami RLC, układami kompensacji itp itd. i charka będzie równa jak stół. Niestety to nie gwarantuje dobrego brzmienia a nadaje pewien charakter i jedne głośniki grają z tym dobrze a inne gorzej ( niemcy mają często naładowane zwrotnice ). Chodzi mi o to że projekt zwrotnicy to również odsłuch.
Tak więc ja proponuję zebyś sam ocenił która jest najlepsza do danego zestawy głośników, będziesz miał możliwość odsłuchu obu lub więcej.
ALbo jeśli chciałbyś udostępnić dwie to warto napisać czym się kierowałeś np. wersja pierwsza charakteryzuje się równowagą tonalną natomiast wersja druga nieco zwiększonymi tonami wysokimi.
Wydaje mi się że w niewielkiej kwocie nie ma sensu pchać się w 3 way i trzebaby zostać przy 2way, jednak konstrukcja z dwoma wooferami np 150mm jak napisałeś zwiększy koszt a wciąż będzie to 2way lub 2.5 way.
Moim zdaniem powinieneś zaproponować kilka zestawień w kwocie powiedzmy 1000zł komplet głośników i zrobimy małe głosowanie.