• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Właśnie dlatego nie rozumiem kwestii dwóch zwrotnic.
- Marianie ale prawie przy każdym projekcie powstaje więcej niż jeden projekt zwrotnicy. Nie ma w tym nic dziwnego. Specjalnie dla Ciebie mogę zrobić na odwrót i wystawić na forum tą droższą ale nie płaczcie jak koszt wykonania jej będzie droższy jak głośniki i też nie będzie w tym nic dziwnego. :).
To ze droższa nie znaczy ze lepsza - kwestia gustu / preferencji
przecież każdy może sobie kupić co chce, STX-a albo srebrnego Jantzena
- Nie do końca w projekcie będą ściśle założone elementy i bez obaw będą to elementy " zwykłe" z tych dobrych. Jakby każdy mógł sobie zakładać co chce to jaki ma sens moja praca ? Ułożenie elementów na zwrotnicy będzie miało nawet spory wpływ.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Spójrz jak inni robią testowe obudowy, niekiedy ze "śmieci"... i jakoś gra
Wiem , ale nazwijmy to że mi się śmieci skończyły i robie wszystko z nowego MDF :)

W dodatku większych 3w na forum jak na lekarstwo.
- Nie ma problemu jeśli to wam będzie odpowiadało mogą być 3 drogi. Ale pamiętajcie każda kolejna droga w dobrym projekcie kosztuje z reguły 2 razy więcej . Z założenia nie sięgnę po budżetowe głośniki.

Wytłumienie się wkłada do gotowej (sklejonej) konstrukcji testowej
- Ja wytłumienie zawsze wklejam - zobaczysz na fotkach projektu.

Ostatnia edycja:
Specjalnie dla Ciebie mogę zrobić na odwrót i wystawić na forum tą droższą ale nie płaczcie jak koszt wykonania jej będzie droższy jak głośniki i też nie będzie w tym nic dziwnego

No ja jestem ciekaw co w niej będzie siedziało, skoro głośniki mają kosztować więcej niż 800zł.

- Nie do końca w projekcie będą ściśle założone elementy i bez obaw będą to elementy " zwykłe" z tych dobrych. Jakby każdy mógł sobie zakładać co chce to jaki ma sens moja praca ? Ułożenie elementów na zwrotnicy będzie miało nawet spory wpływ.

Jak kupimy kondy STX-a (akurat daję taki przykład bo są tanie i miałem je w projekcie, który to grał bardzo dobrze) zamiast Jantzen standard, to dźwięk się tak spierdzieli że robota konstruktora pójdzie na marne?
O ułożeniu elementów nie ma co wspominać, bo to akurat nie podwyższa ceny.

Nadal nie rozumiem dlaczego drugi projekt zwrotnicy miał by być nie pokazany.
Może dasz jakiś przykład jednego projektu z dwiema zwrotnicami, które różnią się od siebie sporo kosztami?

Nie pretensje tylko pytanie.
Co wg ciebie znaczy dwa projekty.
Mozna zrobic dwa projekty i oba beda poprawne.
Nam nie chodzi o to, zeby był tani tylko, zeby dobrze grał.
Mozesz zrobic i 10 ale chcemy wiedzieć, ze tym jednym jest wyciągnięte max z użytych glosjikow

Marianie powiedz mi dlaczego odnosze wrazenie ze jak bysmy pisali ze soba miesiac czasu nadal bys czegos nie rozumial i o cos mial pretensje ??

projekt bedzie drozszy niż 800 bo szkoda mi zachodu na cos niskobudzetowego. wiecej zaplace za propotypowe obudowy i zniszcone wytlumienientestowe niz to warte
No bez przesady .
Skrzynki testowe do 3way nie kosztują więcej niż 100-120PLN (i to takiego solidnego ;) )
To koszt formatek , kleju, wkrętów, pinesek , taśmy i frezu (te Castoramy są jednorazowego użytku ), bas reflexów , i przesyłek :)
A mnie stolarnia rozlicza z "metra" a nie całej płyty i nie jak firmę :)
Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia wyceny swojego czasu ...
Sklejenie takich skrzynek z frezami to 2 popołudnia .

A po co niszczyć wytłumienie ? Przecież się go do testów nie przykleja :???:
Jak zachodzi potrzeba zamocowania to są pineski :)
Prototypowa skrzynka to przecież nie musi być dzieło sztuki a większość niedoskonałości ... się taśmuje :P

200% ( 80zł i 240zł ) i nic w tym dziwnego.
No jak najbardziej jest dziwne bo jeszcze takich rozbieżności w koszcie zwrotnicy mi się nie udało nigdy uzyskać .
A 2way to już w ogóle nie wiem w jaki sposób .

Nie przesadzajmy :)

nie sa bardzo drogie ...

albo ostatnio chodzi mi po glowie l18rnx

rs28, hds,dxt do duzych wooferow a jesli male to 22tff taf

to wszystko sa bardzo dobre glosniki za rozsadne piniazki

na dol pasma moga byc tanie daytony rs ... nie sa doskonale . ale ich nie macie

Dziwnie sie na forum dzieje. Mając taki nawal roboty jaki ma Adam, to forum powinno być wdzięczne za jakikolwiek zamieszczony projekt, a nie jeszcze cos stękać. Takim gadaniem tylko zniechecacie do prezentacji własnej pracy, szczególnie wykonanej dla dobra całego forum.

Otóż to, podejrzewam, że żadnemu z tych stękajacych kolega Branża nic złego nie uczynił, a przyczepili się bo coś... niby... kiedyś... komuś...
Możecie krytykować jak projekt się pokaże, a tu już teraz można wyczytać, że projekt jest bee, bo zwrotnica za droga, że są dwie wersje (droższa i tańsza - jedna niechybnie nieudana). Litości.
Czepiacie się każdego słówka, a to obserwuje się od dłuższego czasu w stosunku do różnych użytkowników. Zaprawdę żal to czytać i przechodzi ochota przeglądać forum, gdy w co drugim wątku są przepychanki i wzajemne obrażanie. Odpuśćcie ludzie choć raz - na Święta.

Marianie powiedz mi dlaczego odnosze wrazenie ze jak bysmy pisali ze soba miesiac czasu nadal bys czegos nie rozumial i o cos mial pretensje ??

Jak wytłumaczysz raz a dobrze, to dziś temat może się zakończy ;)

Poproszę tylko przykład dwóch zwrotnic (Twoich oczywiście) różniących się ceną 200%, i opisać dlaczego ta droższa ma sens (jeśli oczywiście ta tańsza jest poprawna w 100%).
Jeśli odpowiesz na to pytanie, już o nic więcej nie zapytam :)

Poproszę tylko przykład dwóch zwrotnic (Twoich oczywiście) różniących się ceną 200%, i opisać dlaczego ta droższa ma sens (jeśli oczywiście ta tańsza jest poprawna w 100%).
Wolny rynek, jeśli jest klient, to dlaczego nie stworzyć takiego produktu?

Marianie - w wielkim skrócie: ten sam zestaw głośników X można przefiltrowac na 2 różne skrajne przypadki uzyskując dwa różne brzmienia. w jednej zwrotnicy będą elementy małych wartości i będzie ich 3-4 sztuki a w drugiem większych wartości i będzie ich ponad 20 sztuk. Rożnica w cenie jest oczywista. Nie rozumiem co Wy widzicie w tym dziwnego. Nie ma i nigdy nie będzie jednego słusznego sposobu na przefiltrowanie zestawu głośników X w obudowie Y strojonych i tłumionych sposobem Z. Każdy konstruktor ma swoje podejście do tematu i brzmienia i chwała im za to : Bo jaki świat byłby nudny jakby wszystkie kolumny grały tak samo.

Na początek zrobię Wam projekt 2 drożny:

1. mały monitor 120-150mm woofer
lub
2. wolnostojące z 180mm wooferem
lub
3. 2 x 150mm wooferem
wybierzcie.
Na 3 drogi musielibyście długo czekać bo pracownia zawalona a taki projekt jak wyżej zrobię raz dwa.

3 drogi mogę zrobić jako 2 lub 3 projekt dla Was pod warunkiem że 1 się spodoba bo jak nie to po co :)

jaki realny pułap cenowy na same głośniki ( za komplet ) - ale proszę nie pisać 400zł Błagam

RS28F (ten szmaciany )
- z chęcią z chęcia :):)

To jeśli można coś zaproponować to ja bym bardzo dziękował za projekt ala Boenicke W5, czyli jakiś Tangband z boku plus szerokopasmówka np. Fountek jak w oryginałach. Było dużo chętnych na klon po audioshow a kolejne zwykłe dwudrożne monitory to już wieje nudą.

To jeśli można coś zaproponować to ja bym bardzo dziękował za projekt ala Boenicke W5, czyli jakiś Tangband z boku plus szerokopasmówka np. Fountek jak w oryginałach. Było dużo chętnych na klon po audioshow a kolejne zwykłe dwudrożne monitory to już wieje nudą.

A czy przypadkiem Pogromca nad czymś takim nie pracuje?

Powrót