• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Jak ten ES zagra gorzej od amplitunera lub tak samo, to...
Zaraz go podłączam :)

Nie, raczej na ślepo bym nie brał.
Kuzyn dał mi go abym przeczyścił potka.

Yogurt ma Onkyo A-9511 który na allegro kosztuje 400zł, i tego bym brał jako "tani" wzmacniacz.

Ładny (zwłaszcza szampański i srebrny), a przy tym fajnie grał z Usherami na zwrotce Yoshiego.

Ostatnia edycja:
Z "Kingiem" to wybitnie przesadziłeś!
Ale fakt faktem, że na forum znowu będę się pojawiał :)
Na pewno nie będę moderatorem :) Jestem teraz szarym userem :)
Minął ponad rok mojej nieobecności na forum, parę rzeczy się zmieniło, kilka spraw się wyjaśniło. Ale brakowało mi tej społeczności więc jestem.
Pozdro :)

Luszti - nie znamy się ale też witam :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dla PM :)
2me38hfwh8971904bfkq_1425149774.jpg

02a2dbpppgxcvrx8uh1r_1425149772.jpg

Dwa dokładnie te same pomiary w skali 10dB w małej rozdzielczości i 5dB w dużej rozdzielczości.

Ja nie umiałbym pracować na tych małych wykresach malowanych grubą kreską. Mówimy oczywiście o pomiarach z etapów projektowania bo umieszczanie upiększanych pomiarów do katalogów handlowych to już inna historia i prawo marketingu.

Założę się że osoby postronne ( amatorzy ) widzące te dwa wykresy i nie wiedzące że to ten sam pomiar stwierdzą jednoznacznie ze głośnik w skali 10dB w małej rozdzielczości malowany grubą kreską jest lepszy bo ma równiejsze pasmo.
O ile w celach marketingowych jest to zrozumiałe to na etapie projektowania kolumn jest to oszukiwanie samego Siebie.

Ostatnia edycja:
Napiszesz coś więcej ? jaki to głosnik ? Czemu służyć ma pokazany przez Ciebie pomiar ?
Bo jak to tylko dla PM to wyślij mu na PW ;).

Ja już się przyzwyczaiłem że dla niektórych z Was wszystko co napiszę będzie herezją ... :)
Ja nie mówię o tylko o grubej kresce tylko o skali i rozdzielczości pomiarów pokazywanych.

Sir_M w swoim wątku po wstawieniu tych samych wykresów i symulacji w dokładniejszą skale w Waszym oprogramowaniu nagle zobaczył nieprawidłowości których prędzej nie było widać.

skala co 1-2 dB była by nieczytelna przyznaje Ci racje PM ale skala 10dB jest przesadna w drugą stronę i też jest nieczytelna.

Ja nie mówię o tylko o grubej kresce tylko o skali i rozdzielczości pomiarów pokazywanych.

Nie uzywam SW, wiec nie wiem jakie ma mozliwosci w kwesti rozdzielczosci pomiarow. Ja robie tak, aby uzyskac maksmimum jakie oferuje Arta.

Co jest zaskakujące ?

Juz o tym wspominalismy, np te pomiary "chronione" w pseudo komorze. Ale luz, rob jak uwazasz ze jest poprawnie. Ja zostaje przy metodach, ze tak powiem ksiazkowych :)

Powrót