• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Panowie potrzebuje w miarę prostego schematu aktywnego filtra dolnoprzepustowego (do suba) o właściwosciach:
- min. 18db/oct
- regulacja od 50Hz -120Hz
- do dyspozycji mam dwa c4558c (czyli jak się domyślam schematy na tl072 tez by pasowały)
- bez stabilizatorów napięcia (o ile to możliwe )
- wystarczy wejście niskopoziomowe

szukałem w sieci ale, ten taki tamten siaki albo nijaki, przydało by sie cos sprawdzonego, polecanego, godnego uwagi, stosunkowo prostego to wykonania (nie jestem elektronikiem).

moją uwagę przykuł ten project:
http://sound.westhost.com/project48.htm ale nie ogarniam go chyba :/ potrzebował bym jego bardziej szczegółowych schematów..., (dysponuje ktoś może takimi, wykonał ktoś już ten filtr?) i może mi zapodać?
Ew. jakiś inny schemat filtra....

ps nie zakładałem nowego tematu bo chyba nie ma sensu - wątek "szybka piłka".

Z góry dzięki za zainteresowanie.

grzechupk super, tylko nie chodzi mi o to żeby kupić (bo wtedy problem znika) tylko zapodanie schematów, aby zrobić samemu...
Jest niedziela, mam czas znalazłem dwa opki (resztę drobnicy to już nie problem) ;)

trochę źle wkleiłem linka: http://www.advanceelectronic.pl/pl/c/Rozne/7 możesz kupić same płytki, ale skoro chcesz już się zabierać do roboty to schematu na stronie nie znajdziesz...

---------- Post dodany 21.05.2013 o 14:43 ---------- Poprzedni post 19.05.2013 o 15:10 ----------

Panowie, jak zbadać polaryzacje w sluchawkach? Przetworniki nie mają oznaczeń, a poprzedni właściciel zostawil bajzel w kablach, zamotalem się i do jednego idą teraz dwa kable sygnalowe... Jak będę przelutowywal to chciałbym jeszcze sprawdzić polaryzacje każdego głośnika.

dopiero jak wrócę do domu to zobaczę, nie pamietam czy widac membrane... ale właśnie trochę sie boję podawać im prąd, słuchawki oficjalnie nie były chyba sprzedawane w Polsce - więc jak uszkodzę to będzie problem. Ale słyszałem o testach na szumnie i tym podobnych, chociaż nie wiem jak je przeprowadzić na sluchawkach...

Jeśli nie słyszysz kiedy jest faza a kiedy przeciw faza, to przylutuj odpowiednio (tak samo) kable do obu głośników, i po problemie.
(chyba nie muszę wklejać rysunku jak masz to zrobić?)

Oczywiście teraz źle przylutowałem nową wtyczkę, zamienię dwa kable i niby będzie ok - będzie to wtedy wyglądało jak rysunku, czyli tak, jak było przed wymianą wtyczki.

ALE z rysunku wyraźnie wynika, że jeden z przetworników gra z odwróconą polaryzacją. Chcę stwierdzić który, i zamienić mu bieguny, po prostu.

A pomyłka przy lutowaniu wynikała z tego, ze błędnie przyjąłem kolor czarny jako masę (też pasowało) - miałem wyczerpaną baterię w multimetrze i nie mogłem sprawdzić które z trzech wyprowadzeń są podłączone do cewki głośnika, a które jest niezależne.

Załączniki

• Bez tytułu2.png
    Bez tytułu2.png
    3.8 KB · Wyświetleń: 0
Dosłownie przed chwilą...

Załączniki

• 2013-05-22 16.06.17.jpg
    2013-05-22 16.06.17.jpg
    148 KB · Wyświetleń: 0
  • 2013-05-22 16.06.49.jpg
    2013-05-22 16.06.49.jpg
    137.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 2013-05-22 16.09.55.jpg
    2013-05-22 16.09.55.jpg
    122.9 KB · Wyświetleń: 0
Pewnie na elektrodę nie wchodzą, mi się nie udało jeszcze coś tam nie napisać aby nie oberwać..
1 post = 1 uwaga

Wiesz...ja już się naczytałem, że nie możemy się wypowiadać i brać udziału w dyskusji. Atmosfera się przez nas pogorszyła, itp. Ku uciesze niektórych już nie długo skład moderów się zmieni i może będzie mnie narzekania :)

Powrót