• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

My uważamy, że się marnuje a jest wielu takich, których takie aplikacji ubóstwiają. Nie poradzisz nic.. :)

dokladnie
z technicznego punktu widzenia jest zaprojektowana poprawnie
ale to ze marnuje potencjal glosnikow to juz inna bajka

no i o tym właśnie pisałem!
czy wy musicie we wszystkim szukać drugiego dna?

---------- Post dodany o 23:44 ---------- Poprzedni post o 23:43 ----------

bdw: przy 1,5kHz też je można "prawidłowo" pociąć :)

Pomiary THD tego Seasa u Zapha wskazuja, ze ciecie na 1,9khz jest jak najbardziej mozliwe, szczegolnie przy zastosowaniu LR4 akustycznie, ale 1,5khz to raczej nie :P

poza tym na tych pomiarach rowniez widac podbity 1kHz
to apropo temat wczesniejszego

---------- Post dodany o 00:04 ---------- Poprzedni post o 00:03 ----------

Za nisko to może nie jest ale jeszcze jeden kond by się przydał
to nadal twierdzisz, ze jest dobrze?

jeszcze nigdzie ten seas nie gral tak zle jak w tej konstrukcji

moim zdanie nie
ale wg mnie/moim zdaniem ta konstrukcja wystawia zla opinie temu glosnikowi
pokazuje go w bardzo zlym swietle

dodam, ze wiem ze 18awx nie jest latwym glosnikiem w aplikacji

LR4 akustycznie. Czasamie dodanie kolejnego elementu ( kodensatora ) wcale nie musi dac lepszego filtrowania.

---------- Post dodany o 00:20 ---------- Poprzedni post o 00:18 ----------

ze wiem ze 18awx nie jest latwym glosnikiem w aplikacji

Nie jest latwy?? On nawet solo gra fajnie :) Gralem nim aktywnie z niskimi podzialami, a i tak bardziej naturalnie sprawowal sie z prostymi filtrami pasywnymi 1 rzedu.

W moich monitorach W170 + Seas grał fajnie, cięcie z tego co pamiętam na 2,4kHz.

Ta górka przy 1kHz i potem dołek mogą sprawiać problemy.
Uważam tez, ze pierwsza cewka w zwrotnicy awx i awx ze strony stx'a jest przesądzona - 2mH
Tak, tak wiem bs ;)

Spytaj się ludzi którzy robią kuchnie albo ogólnie jakies meble. Ja u siebie w kuchni mam taki blat z jednej strony przykręcony do ściany a z drugiej podparty taką stalową nogą. Nie jest to bardzo grube, ale można by zapytać czy nie mają grubszych.

Nie mam konta na audiohobby ale dobrze widzę z tych miniaturek, że podział jest ponizej 2kHz i połączone 2 rzędem ? Jeżeli tak, to jest to skopane na maxa.

Pojęcie akustycznego rzędu fitlracji jest troche złudne. Bo schodząc nisko z częstotliwością zahaczamy o roll off głośnika , ale tego fitlracją nazwać juz nie można. Owszem ch-ka opada fajnie ale od strony elektrycznej głośnik wcale tak dobrze nie jest filtrowany jakby wskazywał na to wykres akustyczny. Dlatego powstają takie koszmarki z podziałami poniżej 2k na głośnikach które się do tego zupełnie nie nadają. Wszystko pieknie na pomiarze a wystarczy podgłośnić i będzie sypać piachem aż miło ;)

Powrót