• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Przyjmując, że sens można odmierzyć ilościowo, to z ilości wyników z Googla dla zapytania "szukam głośnika" na elektrodzie (722000) i na diyaudio (20200) wynika, że sens takiego zapytania na elektrodzie jest 36 większy. Tysiące nie mogą się mylić.

---------- Post dodany o 15:06 ---------- Poprzedni post o 15:05 ----------

Zapomniałem o :).

Jak się pięknie tłuczecie ;) Niestety moje techniczne wykształcenie, oraz spiskowe podejście do rzeczywistości karze mi wysnuć kilka może błędnych wniosków.
1. Swego czasu wypłynął temat udostępniania, lub nie zwrotnic. Pojawiło się kilka konstrukcji z wiele znaczącym opisem zwrotnicy typu: "tajemnica zawodowa"
2. Wypłynęły konstrukcje, gdzie opis techniczny zredukowany jest do stwierdzeń "płyta to chyba była 18mm ale w sumie to ja nie wiem", czy jakoś w tym sensie.
3. Coraz częściej podziwia się kunszt stolarski, a nie projektowy ( jak Huberta poproszę to mi machnie politurkę i złocenia pudrem i co Wy na to ?;) )
4. W ciągu ostatnich kilku dni prowadzona jest zażarta dyskusja na temat opisu brzmienia, która nie wnosi nic konstruktywnego, bo obarczona jest błędami w założeniach.
Moje wnioski:
Kończy się tu diy, a sensowna pomoc będzie kosztować.
Trzeba się zapisać na podyplomową polonistkę, by w sposób kwiecisty opisywać jak się dokonuje na ten przykład skrobania kondensatora według zaleceń wielkiego guru.
Panowie stwórzcie cennik usług i przestańcie być śmiesznymi hipokrytami.
Pozdrawiam
P.S.
Racjonalne podejście poparte liczbami, a nie słowotokiem jest dla mnie jednak najbardziej przemawiające. Świadczy o traktowaniu technicznym zagadnienia, co pewnie łączy się z odpowiednim wykształceniem.
Niuanse brzmieniowe proponuję przy dobrej wódzie rozważać, będą kwieciste opisy.

No co Pan powie Panie LightSound, to się zmienia czy nie zmienia w końcu?

Barwa nie, brzmienie tak. Ty pytałeś o opis brzmienia.

wzmacniacz zmienia barwę?

Wzmacniacz zmienia barwę i brzmienie. Z morela też może być w miarę ostro, jak i z aluminiaka może być w miarę ciepło. A ostro i ciepło to opis barwy, tak mi się wydaje. Coś jak z farbą - baza pozostanie, a zmieni się jej odcień.

Nie.

I właśnie o tym piszę, i LuSzTiego po pewnych przemyśleniach rozumiem, ponieważ nie robi kolumn tylko dla siebie, ale jak ktoś robi kolumny dla siebie a nie jest w stanie opisać brzmienia to sory, ale chyba powinien zmienić branżę.

Widać jak rozumiesz, powiedz to lakiernikowi - mimo iż nie umie nazwać dokładnie większości kolorów które kładzie, bo nie jest babą, to też ma zmienić branże?

Byłem u 6 różnych i każdy inaczej opisał kolor mojego auta, na forum też inaczej go nazwali. Dlaczego? bo każdy oglądał w innym świetle lub inaczej to wyszło na zdjęciach...

Nie wiem po co taki wpis, nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Owszem, ale jakbym wyszedł, to bym wrócił i przeczytał za pewne zupełnie inne posty niż teraz czytam, bo jak ktoś wyjdzie, to się dobrze o nim rozmawia :)

Jak widać mamy nowego fachowca na forum, LuSzTi i Yoshi, strzeżcie się

No bo wam marian jak widać każe

---------- Post dodany o 17:05 ---------- Poprzedni post o 16:56 ----------

BTW, rozmawialiśmy o ile tak to można było nazwać, nie tak dawno o wprowadzeniu zmian przy rejestracji - czy coś dzieje się w temacie, czy tak tylko 10stron wątku to jałowa dyskusja?

Panowie reprezentujący skrajne podejście do opisywanie głośników/projektów w kontekście brzmienia trochę bardziej w stronę kompromisu i myślę, że będzie dobrze:-)

A w jaki sposób chcesz coś zmierzyć z odbiciami ?

W taki sam jak bez odbić, tylko z dalsza i na wyższej mocy.

Producent mierzy w odgrodzie więc sobie nie porównasz

Nie każdy, dołki górki wypadają i tak samo, z reszta mam uniwersalną obudowę od 12' szerokości 40cm x 90cm na której mierzę wszystko (każdy rozmiar) znając dyfrakcje i wpływ frontpanelu.

To pokaż taki pomiar.

Co Ci po nim, jak nie znasz akustyki mojego pokoju? Musiałbym Ci pokazać 2 pomiary, na otwartej przestrzeni, i to samo w pomieszczeniu. Szukam właśnie dwóch takich, ale raczej będzie ciężko, bo ich nie wykonuję bo znam już akustykę pokoju.

Bo większa moc pogarsza sprawę i z takiego pomiaru nic nie można odczytać nie mówiąc już o zrobieniu na jego podstawie zwrotki.

To właśnie na standardowej mocy nie da się nic z pomiaru odczytać bo mam wtedy za słabo wysterowane kolumny...

BTW, też Panowie przestaje odpowiadać na wasze pytania, skoro na moje odpowiedzi nie ma:

Nie na temat...
Czy mógłbym na moje życzenie poprosić o ignorowanie wpisów użytkownika, tego który nigdy nie umie się zachować i wpadnie jak świ.. do chle... i narobi większego burdelu? Przepraszam za określenie, ale tylko ten człowiek tutaj potrafi mi podnieść ciśnienie swoimi wypowiedziami, no może jeszcze Irek, ale na szczęście mało pisze, ale przydatnych rzeczy w przeciwieństwie do powyższego.

Informacja
Wiadomość
Przykro nam, marian jest moderatorem lub administratorem i nie możesz go/jej ignorować.

BTW, rozmawialiśmy o ile tak to można było nazwać, nie tak dawno o wprowadzeniu zmian przy rejestracji - czy coś dzieje się w temacie, czy tak tylko 10stron wątku to jałowa dyskusja?

Nie można!
Masz w tekście wyjaśnione dlaczego.

A drugi temat jest dyskutowanany nadal.
Nie ma jeszcze żadnych decyzji.

A w jaki sposób chcesz coś zmierzyć z odbiciami ?

W taki sam jak bez odbić, tylko z dalsza i na wyższej mocy.

To pokaż taki pomiar.

Co Ci po nim, jak nie znasz akustyki mojego pokoju? Musiałbym Ci pokazać 2 pomiary, na otwartej przestrzeni, i to samo w pomieszczeniu. Szukam właśnie dwóch takich, ale raczej będzie ciężko, bo ich nie wykonuję bo znam już akustykę pokoju.

:huh:

Nie wiedziałem gdzie z tym problemem sie udać wiec trafiłem tu :P

236750.jpg

Był ktoś, słyszał, wybiera się, warto? Mnie mocno korci, choć cena biletu lekka do przełknięcia nie jest ;)

Powrót