• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

miałem jakąś "kąśliwość" napisać, ale dlatego, że Was szanuję, nie ma to większego sensu
I tak trzymać, manier i grzeczności powinniśmy przestrzegać równie odruchowo i bezwarunkowo, jak zakazu robienia pod siebie przy stole w restauracji: w zasadzie da się, ale realnie jest to tak silna niestosowność, że nawet nie do pomyślenia niezależnie od okoliczności.
Proponuję stosować te zasady nawet do ludzi, których szanuje się słabiej... Niech będzie, że ze względu na szacunek do siebie samego: takie trochę "wybijam zęby nieuprzejmemu dzikusowi stanowczo, lecz uprzedzająco grzecznie". Noblesse oblige.

Ostatnio za grosze zakupiłem transformatory dużych mocy do audio:

Transformator na górze około 2400VA, dwa na dole około 4000VA.
Napięcia wyjściowe to odpowiednio dla pierwszego 77-0-77 a dla tych dwóch 105-0-105.

Dwa dolne jakoś po 17 kg ważą :D

gilh.jpg

Razem jakoś 5 transformatorów z końcówek ALPHARD'a (3 widoczne na zdjęciach) za bezcen.

Co z tym zrobię? Nie wiem, pewnie klona jakiegoś Rotela Racjonalnego ale to tylko dla sportu :) Okazji nie mogłem ominąć a nawet jakbym miał sprzedać to tylko z zyskiem.

Odsprzedasz ?
majstruje potworka i by mi się takie przydało :)
W zamian mogę wrzucić potem projekt na forum :)

A to musiałbym się głębiej zastanowić bo jednak mam uczucie które mi mówi by sobie je wszystkie zatrzymać :)

Możesz coś powiedzieć o tym potworku? Też mam na jakiegoś chęci ale jeszcze brak wybranego celu.

To może lepiej przedstawi wielkość tego większego transformatora:

0yhs.jpg

Ciężko to ze zdjęcia zobaczyć ale są to naprawdę ogromne transformatory :)

DSM 25, DSM 50, + jaki 8-10 calowy max głośnik proponujecie do takiego zestawienia? dobrze by bylo gdyby kosztował 250-300zl sztuka bo i tak koszt DSM'ów mnie zje.
Dużym atutem byłbo by gdyby radził sobie w OZ i dał rade ogarnąć 35Hz z niewielkim spadkiem.

Wiem ze średniak cholernie drogi ale postawiełem sobie cel zbudowania kolumn na tych przetrownikach, mam w jednych DIY DSM 25 i zakochałem się w tym dźwięku :)

Dobry by był AL200 ale chyba troche wiecej kosztuje ;)
Jeszcze więcej niż GF200 ;p
A gdyby zejść z podziałem na kopułce do tych 600-700, i tak będzie tłumiony więc wytrzymałość mocowa to ostatnie o co sie martwię.
Będę musiał pożyczyć sobie jedną 50 do testu i sprawdzić jak zagra z tak niskim podziałem, 25 na niskm podziale pomimo wysokiego Fs nie sypie piachem.

Gdybym miał fundamenty w postaci Tiwów to bez zastanowienia ;p
Mam kogos kto klonuje Bolero 300 i ma już w domu DSM 50 więc ogarne sobie jak to zagra an niskim podziale, ew. pomyśle nad tym Daytonem

Powrót