• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Ja ostatnio się wkurzyłem, kupiłem cynkowane w hipermarkecie i prysnąłem czarnym sprayem. Przykręciłem delikatnie, trzyma się i wygląda dobrze.

http://stx.pl/category/akcesoria-kolumny-wkrety-sruby
Bardzo fajny produkt

No te już są lepsze od tych starych krzyżakowych, ponieważ mają proste łby... niestety "brzydsze" (ale to już gusta).

gdzieś ktoś kiedyś miał chyba tu na forum dużo na sprzedaż

KonradRak?
Ładne wkręty, mam 4mm i 5mm, niestety krzywe łby.

W LS masz imbusowe, proste, ale drogie.
Plus tych imbusowych jest taki, że nie dość że mają proste łby, to jeszcze są po prostu mocne.

Ja czasami stosuje czarne imbusy z gwintem metrycznym i tez trzyma bardzo mocno, pod warunkiem, ze sie zrobi dokladne otwory.

Marian - ale Twój imbus na zdjęciu to śruba, potrzebne jeszcze mocowanie.
Konrada wkręty ładne lecz zdarzyło mi się ukręcić łeb...

Marian - ale Twój imbus na zdjęciu to śruba, potrzebne jeszcze mocowanie.

Są też i wkręty.
Od lewej: wkręty od Konrada, z LS, STX torx, stare STX-y krzyżakowe.

Słabo widać że ten ostatni jest krzywy, ale naprawdę były krzywe, 1/3 z paczki była prawie nie do użytku, zwłaszcza gdy głośnik posiadał podfrezowanie pod wkręt.

Nie ma sensu płacić 28 złotych za 100 sztuk byle jakich wkrętów (bo te z aukcji to paskudztwo moim zdaniem) - jedź do pierwszego lepszego supermarketu budowlanego i na wagę kupisz za ułamek tej ceny (podobnie nijakie z wyglądu)...

przykład
5 złotych za 40 sztuk:
http://www.castorama.pl/produkty/na...-drewna/wkret-uni-3-5x25-ocyn-bialy-walc.html
albo na wagę:
http://www.castorama.pl/produkty/na...wkret-z-lbem-plus-podkladka-4-x-20-mm-kg.html
łeb pryśniesz sprayem albo czarnym permanentnym mazakiem.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Są też i wkręty.
Od lewej: wkręty od Konrada, z LS, STX torx, stare STX-y krzyżakowe.

Słabo widać że ten ostatni jest krzywy, ale naprawdę były krzywe, 1/3 z paczki była prawie nie do użytku, zwłaszcza gdy głośnik posiadał podfrezowanie pod wkręt.

Ukręciłem te z drugiego obrazka pierwsze z lewej. Otwór zgodnie ze sztuką, wkręcam ręcznie, dup. Jakby z masła był. Ilość niecenzuralnych słów na minutę przy wyciąganiu pozostałości z otworu przekroczyła średnią z ustawki bojówek Ruchu i Gieksy :)

Niestety wkręty od Konrada ukręcają się. Też kiedyś ukręciłem i nawet wspominałem o tym na forum.

Zamiast kombinować ze sprejem, bardzo fajny efekt można uzyskać po rozgrzaniu wkręta palnikiem i zanurzeniu w oleju, tylko w przypadku ocynku wypadałoby go najpierw chemicznie usunąć.

Psikałem już sprayem z pozytywnym efektem, macie rację w castoramie te w paczkach są nawet ok jakości. Zapomniałem o takiej alternatywie

Ja sobie kupiłem teraz puszkę sprayu do kominków. Ktoś na AS polecał do takich różnych pierduł (z tego co pamiętam nawet radiatory czernił przy czym twierdził że pomalowane na czarno lepiej ciepło oddawały pomimo warstwy farby). Na dniach będę testował to skrobnę jak wyniki.

Ja sobie kupiłem teraz puszkę sprayu do kominków. Ktoś na AS polecał do takich różnych pierduł (z tego co pamiętam nawet radiatory czernił przy czym twierdził że pomalowane na czarno lepiej ciepło oddawały pomimo warstwy farby). Na dniach będę testował to skrobnę jak wyniki.

Sprawdź czy na puszcze czasem nie jest napisane że po wstępnym wyschnięciu lakier trzeba wypalić / wygrzać

też kupiłem kiedyś coś podobnego, wysechł ale był miękki, dopiero po ok 3 godzinach w piecu w 200C stwardniał

Spotkaliście się z zwrotnicami gdzie jest mieszanina stromości filtrów np. 3way 12/6/6/12 , albo 12/6/12/6 po prostu misz masz oderwany od podstawowych standardów, jeżeli możemy w audio wogóle coś standardem nazwać.

jak to widzicie i co sądzicie.

Ostatnia edycja:
Powrót