• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Dla mnie te membrany tak jak by za "ciężkie" są.
To samo 29RDC, gra fajnie ale najwyższa góra jest jakaś taka "ospała".
To samo usłyszałem w Satori u Lusztiego, na jeszcze niedopracowanej zwrotce.
W porównaniu z ceramikiem Visatona to najwyższej góry było zdecydowanie za mało.

Idealny (dla mnie) był by wysokotonowy połączony z beryla i Morela.
Beryl gra fajnie na dole a Morel na górze.

Ostatnia edycja:
Dla mnie te membrany tak jak by za "ciężkie" są.
To samo 29RDC, gra fajnie ale najwyższa góra jest jakaś taka "ospała".
To samo usłyszałem w Satori u Lusztiego, na jeszcze niedopracowanej zwrotce.
W porównaniu z ceramikiem Visatona to najwyższej góry było zdecydowanie za mało.

Idealny (dla mnie) był by wysokotonowy połączony z beryla i Morela.
Beryl gra fajnie na dole a Morel na górze.

Nie tylko ty wolisz takie kopułki o mniejszej średnicy ;) . Ja też porównując seasy aluminiowe (27 i 22) wolę tego 22mm. Niby teoretycznie pod każdym względem gorszy głośnik ale bardziej mi odpowiada.

Ostatnia edycja:
Nie tylko ty wolisz takie kopułki o mniejszej średnicy

Wiadomo że im większa membrana tym cięższa, ale to nie to.
Po za tym ciężar też zależy od materiału.
mi chodzi o to że te o których pisze grają tak, jak by były za ciężkie, z lekkim kocem na skraju pasma.

szmata mocniej tłumi wysokie częstotliwości

Tak, ale zauważ że np. membrany Morela, Ushera czy Scana (HDS) są również ze "szmaty", a grają zupełnie inaczej.
Teraz weź porównaj wizualnie te 3 szmaty wymienionych wysokotonówek:

morel-st-728.jpg

usher-cp-6381-speakers-tweeter-closeup.jpg

peerless_now_scanspeak_hds_tweeters_1519989252_6274d2ba.jpg

...z tym Wavecore i SB.

images

77b3e4ecd80ac47ec8fb36fb371ec9f7_1503407598.jpg

"Widzę ciemność, ciemność widzę" :)

Ostatnia edycja:
Membrany SB i Wavecora są miększe niż np PCX. Może większa średnica membrany zawężająca promieniowanie powoduje niedostatek najwyższych częstotliwości?

Nie wiem czy to kształt membrany, ale zauważyłem że "normalne" kopułki z podobnego materiału, np. SB19 i SB26, też lekko są przyciemnione.

W MLTL mam SB19 i niestety aby grał wysokimi i nie zamulał, trzeba go wypuścić od około 5kHz w górę kilka db.
Właśnie walczę z nową zwrotnicą i niestety jest ten sam efekt jak na AVS, że charka po modyfikacji rezystora wyglądała tak:

Na nowej zwrotce od 5kHz mam teraz 5db głośniej i dopiero teraz gra wysokimi wystarczająco głośno.

Przy bezpośrednim porównaniu z tym projektem: https://diyaudio.pl/showthread.php/27871-Visaton-KE-25-SC-Accuton-C158-8-085-projekt-by-DIYaudio-pl
...to Visaton zabijał wysokimi, a charka równa.

Ostatnia edycja:
Długo słuchałem obok siebie Morel ET338 z Vifa NE123 oraz Satori szmata z MR13. Moje odczucia są inne czyli Satori mimo większej cewki daje więcej góry, powietrza. Co więcej pozwala na niski podział w przeciwieństwie do Morela. Wiem, że powstało na nim wiele konstrukcji 2W z dużymi 18cm woferami, jednak wg mnie on się nie nadaje do takich konstrukcji. Nie ma też co bezpośrednio porównywać dużych i ciężkich kopułek bez zerknięcia na siłę napędu. Wspomniany Wavecor to przeciętny głośnik, który jest wart max 150zl. Przy 2W często jesteśmy zmuszeni sięgać po 29mm kopułki a często takie konstrukcje (tzw hiend) ośmieszone są przez "tanie" 3 way na kopułką 22 czy 25mm i podziałem ok 3kHz. Jeszcze mi się przypomniało, że morele maja identyczne membrany jak Tang Bandy. Pewnie ten sam dostawca [emoji846]

Ostatnia edycja:
Mierzyłeś oba tym samym mikrofonem ? Czy vistona mierzył LuSzTi ?

Visatona mierzył Luszti.
Ja mierzyłem SB19 moim mikrofonem, a raczej wkładką Panasonika, tą samą którą mierzyłem ostatnie 3way z Audaxem na górze, gdzie charka w tych 3way wyszła mi w sumie równa na wysokotonówce, a wysokich było pod dostatek:

b674ee4bca8e9e18bcf4ecaac48eabc1_1499975090.jpg

Ostatnia edycja:
Nie chce ktoś przygarnąć małych głośników? Zbudowane przeze mnie od zera, membrany włókno szklane+papier i jedwab+papier. Oddam za przysłowiową "flaszkę". Średnica ok. 115mm.

Powrót