Co do stx-ów: Strasznie mało basu mają, nie trafia to w mój gust. Poza tym tak jakoś bez wykopu. Średnica stonowana, nawet przyjemna, jednak w porównaniu do Vifek XT nie ma podskoku, po prostu gra. Niestety nie wystarczyło czasu na pomiar strojenia, podejrzewam że wyszło sporo za nisko. Jak dla mnie te głosniki do małych monitorków zamkniętych. Vifka Dx nawet nawet,- jest mniej ostra od XT19, którą miałem okazję słyszeć w kolumnach Pawła. Ogólnie jednak jak za te pieniądze naprawdę warto. Fajnie to gra z subem na MDS08, ale wtedy ten bass refleks dla stx-ów jest całkowicie bezcelowy.
Sub XLS - w tej budzie porazka, według mnie nie ma sensu opisywać, to nie gra tylko buczy. No ale w poprawnie dobranej obudowie pewnie będzie sporo lepiej.
Wzmacniacz Matronix. Jestem przekonany, że z tym egzemplarzem jest coś nie tak...jakby konstruktor założył, że na wejście podłącza się sygnał z głośników. Zwykły tda2030 ma większe wzmocnienie. Co do brzmienia, to jedyna co mogłem stwierdzić przy tym poziomie głośności, no i niestety mono: fajny, bardzo delikatny sopranik i ogólnie brzmienie przyjemniejsze niż w Uni-ampie. Chciałbym przetestować ten wzmacniacz w stereo, no i przede wszystkim sprawny

.
Wysokotonowce, które widac na fotkach: Vifa XT25 - wersja samochodowa - niestety nie mam czasu posłuchać :neutral: Audax TM025F1 -kupiony na Allegro za 55zł - za te pieniądze nic tylko brać. Neutralny, niski rezonans, dość przyjemne brzmienie. Na razie gra na filtrze zalecanym przez producenta, ciętyu na 2800Hz 12dB/okt w parze z DLS-ami z zestawu UP6 i powiem, że nawet do nich pasuje brzmieniowo.
DT284 Carpowera - też całkiem spoko głośnik jak na swoją cenę. Mocny, nie męczy, można go nisko ciąć, ale Audax jednak jest przyjemniejszy. Więcej w sumie nie mogę o nich napisać, bo od niedawna je testuję i nawet porządnie sie nie wygrzały, a tu jeszcze z filtrami trzeba pokombinować. ostatni
Audax TM20J7 - krótko mówiąc nic ciekawego. Cichy, słaby i rozmazany - przynajmniej przy cięciu na 3200Hz. Nadaje sie jedynie do mini monitorków z 10cm wooferkiem, albo do małego zestawu 3 way o niskiej efektywności.
Zapomniałem dodać, że mój sub na mds-ach i tak jest najlepsiejszy :razz:
P.S. Paweł! Za publikację mojego zdjecia w internecie nalezy mi się honorarium :twisted: