• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX 18AWX i Usher 9950 zwrotka on line

awx----> 1,2mH i 12uF z rezystorem 4R7 do masy
usher--> 4,7uF 0,47mH 22uF i 1R5 (lub 2R do wyboru)
głośniki w polaryzacji zgodnej

Rozrysuj to choćby w Paint'cie lub SW i wrzuć w gotowe konstrukcje.

A tak BTW, rób TL'kę by dabyl i sprzedawaj swoje Ushery :razz:

moge ale musze go znowu zrobic bo go nie zapisalem
ale juz po tym wykresie widac, ze glosniki zgrywaja sie w fazie w szerokim polu

No ciekawe rzeczy tu padają, czyżby awx pogromił ushera? :D . Może nie tyle mnie to nie dziwi co wiedziałem, że 8935a demonem jakości srednich tonów nie jest. Lukasz też może mieć inną równoagę tonalną bo widzę, że kopułka jest trochę mniej tłumiona niż przy 8935a, przytanie czy na tyle mniej co wynosi różnica efektywnosci między awx a usher ;)

Yoshi awx jest zdecydowanie glosniejszy od 8935a
i stad mniejsze tlumienie
jest zdecydowanie fajniejszy na srednicy ale to przez cewke jaka uzylem
jest zbyt mala aby wyprostowala ta gorke przy 1kHz
ale ta gorka jest bardzo mila w odsluchu
w oryginalnym projekcie siedzi cewka 2mH ktora idealnie ja wyplaszcza ale wtedy trzeba by wyciac 9950 sporo nizej 1,7-2kHz ale brzmi wtedy nie ciekawie
robi sie delikatnie ostry i zaczyna brakowac mu szczegolow
nie ma juz tego usherowego dostajnego smaczku
wg mnie tak jest idealnie

glosniki w osi

moge sprobowac I rzedu z pochylona scianka
ale juz sluchalem I rzedy co prawda na prostej sciance i dobrych efektow to nie przynioslo

Mozesz zrobic "poprawne" pomiary wlasnie dla pochylej scianki ? bramka minimum 5ms i bez wplywu pomieszczenia z odleglosci co najmniej 150cm ? Jakby Ci sie udalo to z checia bym poeksperymentowal z filtrami 1 rzedu :)

ponieważ dostaję strasznie dużo zapytań dot "narysowania" zwrotnicy więc spłodziłem taki prosty ;) rysunek
zwrotkaawzusher.jpg

By lklukasz at 2012-03-29

cewki użyte do prototypu to:
powietrzne o grubości 1,4mm wszystkie
kondensatory :
Jantzen Audio Standard Z-Cap 4,7uF
Jantzen Audio Cross Cap 12uF i 22uF

kondensatory akurat takie miałem

Powrót