Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transmission Line AWX + Seas 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Transmission Line AWX + Seas 27TBFC/G

Wstęp:

Witam :) Tym razem chciałbym przedstawić bardzo dobry projekt, którego autorem jest użytkownik naszego forum - dabyl. Projektem jest linia transmisyjna dla AWX-a ( kopułka dowolna ) - ja wybrałem akurat popularnego Seasa.

Założenia:

Nie było żadnych... Projekt wykonałem z czystej ciekawości :)

Przetworniki:

GDN-18-140-8-AWX
    http://stx.pl/gdn-18-140-8-awx.html

H1212-06 27TBFC/G
    http://www.seas.no/index.php?option=...=90&Itemid=114

Obudowa:

Obudowa wykonana z MDF-u 16mm, front 2x16=32mm - skręcona wkrętami i klejona za pomocą kleju Soudal. Całość ofornirowana fornirem modyfikowanym Zebrano Czarne. Na fornir zostały położone 2 warstwy Caponu Extra i 2 warstwy lakieru Domalux Bezzapachowy. Zarówno fornir jak i lakier zostały poddane szlifowaniu przy pomocy Rotexa 150 papierami o granulacjach: 180, 220, 320, 400, 1200. Terminale zastosowane w obudowie to komplet firmy Dayton. Wnętrze obudowy ( prócz ścianek bocznych ) jest wyklejone "gąbką akustyczną-piramidką" o parametrach: wysokość podstawy 1cm, wysokość kolca 2cm. Dodatkowo pierwsza komora wypełniona jest luźno ułożoną Ovatą na całej powierzchni. Do obudowy zostaną dołożone maskownice tunelu.

Podstawy:

Wykonane z blachy nierdzewnej szlifowanej złożonej w "kanapkę" ( 3x 1,5mm=4,5mm ) Do blachy przymocowane są kolce HD-916- niklowane za pomocą śrub imbusowych. Podstawy przymocowane są do kolumn czarnymi wkrętami z łepkiem imbusowym.

Kosztorys:

Przetworniki + okablowanie + zwrotnice "eco" + wysyłka = 800zł
    Podstawy = 270zł
    Kolce = 61zł z wysyłką
    Terminale = 120 zł z wysyłką
    Fornir = 113zł z wysyłką ( niestety firma oferuje jedynie kuriera za aż 30 zł )
    Ovata ~ 30 zł
    Gąbka ~ 40 zł
    MDF = na stanie
    Kleje = na stanie
    Chemia = na stanie

RAZEM = 1434zł

Wrażenia z odsłuchu:

Aż chce się napisać bezcenne... Mam bezpośrednie porównanie do standardowych monitorów 3SM czyli dokładnie te same przetworniki w BR. TL to faktycznie inna bajka ! Głośnik w TL ma lepsze warunki pracy co przekłada się na wrażenia odsłuchowe. Bardzo niskiego basu ( strojenie około 30Hz ) byłem świadomy na samym początku budowy. Bardziej jednak zaszokowała mnie poprawa na średnicy pasma. Wyraźnie czysty otwarty przekaz ( w 3SM dźwięk był "zza kotary" ). Poprawa jest na tyle duża - jeśli chodzi o bas i o średnicę, że nie warto "zawracać sobie głowy" zwykłymi monitorami na tych przetwornikach :)

Dodatkowo potwierdzam to co kiedyś napisał Dolphin123 - zastosowanie TL AWX w kinie domowym daje ogromną frajdę - subwoofer jest zbędny. ( odsłuch w 25m kw )

Podsumowując:

Warto, warto i jeszcze raz warto! W tym miejscu podziękuje dabyl'owi za trud i pracę włożoną w przygotowanie jak i udostępnienie tego projektu.

Podziękowania dla:

Brawo - podstawy
    Paweł.S - organizacja przetworników i zwrotnic.

Galeria:

Zdjęcia pojedynczej kolumny (bez podstaw) wykonane lustrzaną - reszta zdjęć cyfrówką, która nie daje rady. Pod koniec tygodnia obiecuje lepszej jakości zdjęcia kolumn w "w pełnej krasie".

Coś Pięknego.....:)
    Bardzo mi miło, że mogłem dołożyć się do powstania tego projektu. Z niecierpliwością czekałem na zdjęcia
    Czyli Brzmienie spokojnie można nazwać 2.0 czyli 2.1 ? jeśli tak to mam pewien pomysł :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
      Mam bezpośrednie porównanie do standardowych monitorów 3SM czyli dokładnie te same przetworniki w BR. TL to faktycznie inna bajka !
      No to gratulacje za udaną konstrukcję. A zwrotnica jest ta sama w TL co w 3SM?
      Nie wiem jak w rzeczywistości , ale na zdjęciach wychodzą strasznie ponuro w tych barwach.

Skomentuj

No nie..... czyżbyś mnie ubiegł?? I to dokładnie takie same pomysły..... :) nie podaruje...

Gdzie zamontowałeś zwrotnicę ??

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
          A zwrotnica jest ta sama w TL co w 3SM?
          Tak i można stosować także opcje full STX.

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
          No nie..... czyżbyś mnie ubiegł??
          Ne, ne, ne:flapper: ..... dokładnie :) Wykonałbym je o wiele szybciej.... gdyby nie mój 3 miesięczny pobyt za granicą.

Gdzie zamontowałeś zwrotnicę ??
          Frontowa ścianka, na końcu Ovaty.

Skomentuj

Pieknie wykonane, naprawde robi wrazenie. Ciesze sie rowniez, ze jestes zadowolony z dzwieku, co tylko potwierdza, ze warto bylo prowadzic na forum mantre o TL, ktora nie tylko basem potrafi oczarowac :)

Skomentuj

Ja będę dopiero robił ale muszę czekać az zrobią AWXy ..... ;/ płyty mam już pocięte :)

Czyli na dole ta zwrotka :> myślałem ze tuz nad wysokotonówką :)

Wielkie pokłony

PS będziemy mieć takie same kolumny :)

Nie myślałeś nad wsadzeniem na otwór tunelu jakiegoś rzadkiego materiału np takiego jak teraz montują na maskownice do kolumn estradowych :> ?? zeby zasłonić to co w środku :) i powiedz jak się zestaw spisuje w mniejszym pomieszczeniu typu 14mkw :P

Skomentuj

wkurzaja mnie te TLki na AWXie... bo coraz ich wiecej a ja nie mam czasu na budowe wlasnej! :[

planujesz cos z tym wylotem?
                maskownica lub pomalowac na czarno?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  wkurzaja mnie te TLki na AWXie... bo coraz ich wiecej a ja nie mam czasu na budowe wlasnej! :[
                  No wygląda na to że oryginalny już nie będziesz z tą TL:)

Skomentuj

W liroyu sa do kupienia aluminiowe blachy perforowane. Ogladalem je niedawno i mysle, ze mozna by bylo zrobic z nich taka maskownice na koniec tunelu. Tylko dogiac precyzyjnie na jakies formie z drewienka czy plyty i pomalowac na czarno.

Skomentuj

Nie myślałeś nad wsadzeniem na otwór tunelu jakiegoś rzadkiego materiału np takiego jak teraz montują na maskownice do kolumn estradowych
                      planujesz cos z tym wylotem?
                      maskownica lub pomalowac na czarno?
                      Tak. Maskownica z czarnej tkaniny na równo z fornirem. Możliwe że dodatkowo pomaluje wnętrze na czarno.

Skomentuj

dobra robota
                        słuchałem TLki na awxie i ceramiku w dolphin123
                        muszę powiedzieć, że wykonanie takie projektu warte jest każdej kasy
                        awx w tl brzmi poprostu ogromnie i nie traci na jakości

mam go właśnie na warsztacie i kończe zwrotkę do 18awx i ushera9950

gratuluję jeszcze raz wyboru :thumbsup:
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                          No wygląda na to że oryginalny już nie będziesz z tą TL
                          nawet nie mam zamiaru - chce w koncu tego posluchac bo nie wiem co oferuje TL

Skomentuj

A ja robie TL i BR to tez sobie porownam , jesli chodzi o otwor to pisalem w innym temacie ze warto by jakos ladnie to wykonczyc. Co do wykonania dla mnie bomba!!!

Skomentuj

Brzydki fornir, ale kolumny grają bardzo fajnie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Brzydki fornir
                                Kwestia gustu :)

Skomentuj

pozostaje mi też pogratulować, fornir taki sobie ;-( ale reszta jak najbardziej oki

Skomentuj

Kwestia gustu :)
                                    Gust jak gust. Ja to sie musze dostosowac do wymagan "LOVE" inaczej spie sam!!!

Skomentuj

Frontowa ścianka, na końcu Ovaty.
                                      A jak będziesz chciał zmienić wysokotonówkę to jak się dostaniesz do zwrotnicy ??

Skomentuj

chce w koncu tego posluchac bo nie wiem co oferuje TL

Pod warunkiem, że TLka będzie co najmniej tak dobrze zaprojektowana jak dabyl`owa :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X