Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transmission Line AWX + Seas 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
    sądzicie, że AWX znacząco odstają od Seas (relacja cena/jakość)?
    Tu nie chodzi wcale o kryterium cena/jakość. Oba głośniki są bardzo dobrej jakości i zachowują przy tym dobrą cenę! Pytanie jakie musisz sobie zadać brzmi: Jakie brzmienie preferuje ?? - te głośniki różnią się materiałem, z którego została wykonana membrana - co bezpośrednio przekłada się na barwę dźwięku.

Skomentuj

GDN 18AWX + GDWK AWX vs GDN 18AWX + Seas27TBCF/G
      sądzicie, że AWX znacząco odstają od Seas (relacja cena/jakość)?
      no i jeszcze zwrotnica - ta od 3sm dla mnie jest "skopana" (pisalem juz tym - brzmienie na srednicy mi nie pasuje)

Skomentuj

zgadzam sie z Pawłem
        jak ma byc taniej to kup AWX-a
        jak drożej i lepiej to weź ushera
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Cenowo jestem zdecydowany kupić Seasy (ale już nic droższego), daliście mi jednak do myślenia.
          Nie mam żadnego doświadczenia w odsłuchu, a może faktycznie warto nabyć GDWK 10-250-8 AWX .. prośba do Was.
          Możecie opisać Wasze wrażenia odsłuchowe pomiędzy Seas i AWX?

Jeśli o mnie chodzi, chciałbym uzyskać dźwięk czysty, pełny, wyraźny, ale nie cykający (a tym bardziej metalicznie cykający!). Dla przykładu podam, że w aucie zrobiłem audio na Hertzach i tam właśnie musiałem skorygować tweetery, bo cykały. Może ktoś z Was słyszał Hertzy i wie o czym piszę.
          AWXy mogą spełnić moje oczekiwania?

Skomentuj

a tym bardziej metalicznie cykający!

Bierz AWX. Seas jest aluminiakiem i ma wyraźne "metaliczne brzmienie"...

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
              Seas jest aluminiakiem i ma wyraźne "metaliczne brzmienie"...
              Zdecydowanie nieprawda. 27TBFC/G wcale nie ma naleciałości "metalicznych", jak dla mnie bliżej mu do jedwabiu niż do metalu

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                Zdecydowanie nieprawda. 27TBFC/G wcale nie ma naleciałości "metalicznych", jak dla mnie bliżej mu do jedwabiu niż do metalu
                tutaj wiele zalezy od aplikacji jak i od wzmacniacza
                ale w zadnym wypadku nie jest to typowo metalicznie brzmiacy glosnik

Skomentuj

to prawda
                  jest on aluminiowy ale gra jak jedwab
                  jadnak jest inny problem z jego aplikacja
                  jest on ciety na 1,8-1,9kHz
                  co wydaje mi się zdecydowanie za nisko
                  i przez to może być ostry
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z tym jedwabiem bym nie przesadzał. To, że nie wali po uszach blachą i gra poprawnie nie czyni go od razu jedwabnym

Skomentuj

Ja niestety nie mam porównania z żadnym innym wysokotonowym. Mi osobiście brzmienie awx pasuje, jest dość delikatny, nie próbuje się wybijać, ale przy tym gra (moim zdaniem) wystarczająco detalicznie. Nie ma mowy o sypaniu po uszach. No i jest wytrzymały na wsadzanie w niego palców:)- raz na nim położyłem przedramię kiedy lutowałem kable do GDN-a, spojrzałem na niego i się załamałem, bo nowy głośnik i tak dałem plamę. Na szczęście paluszkiem troszkę z jednej, troszkę z drugiej i wyskoczył- nie ma śladu.

Skomentuj

Yoshi to prawda ale do standardowego alu tez mu troche brakuje...
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Yoshi to prawda ale do standardowego alu tez mu troche brakuje...

No to zalezy co przyjmiemy za standard. Czy kiespko brzmiące metalowe tłuczki czy poprawnie brzmiącego seasa . Ja bym przyjąl to drugie. Pewne naleciałości brzmieniowe charakterystyczne dla metalowych głośników w brzmieniu seasów da sie wyczuć i ok niech sobie mają ale raczej nie grają jak jedwabne

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            ale raczej nie grają jak jedwabne
                            Masz racje, przerabiałem Seasy kt22taf w 3 konstrukcjach, Kt27TBFC/G w połączeniu z Monacoerem KEP, oraz KT27TDFC róiez z Kepem... niewątpliwie te metalowa naleciałośc przynajmniej dla mnie jest trendy

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                              No to zalezy co przyjmiemy za standard. Czy kiespko brzmiące metalowe tłuczki czy poprawnie brzmiącego seasa . Ja bym przyjąl to drugie. Pewne naleciałości brzmieniowe charakterystyczne dla metalowych głośników w brzmieniu seasów da sie wyczuć i ok niech sobie mają ale raczej nie grają jak jedwabne
                              wg mnie maja wiecej z jedwabiu niz z aluminium
                              dlatego uwazam je za bardzo fajny glosnik
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nada się ta konstrukcja do troche dynamicznej muzyki typu: dance , pop , rock ?

Skomentuj

Zamieszczone przez sebox82 Zobacz posta
                                  dance , pop ,

Nie słucham takich gatunków zbyt często. Z ciekawości na testach słuchałem Adel i było ciekawie. W rocku jest OK.

Skomentuj

myślę o monitorze TL na tych przetwornikach ale nie znalazłem jeszcze projektu

Skomentuj

Żółwik, a opisz może wrażenia po dłuższych odsłuchach? Bo prawda jest taka, że początkowe odczucia mogą być mało obiektywne - po dłuższym obcowaniu może być różnie. Chodzi mi nawet nie tyle o linę transmisyjną (z powodów pewnie oczywistych) ale ogólnie o te kolumny (zestawienie AWX'a z Seasem) - szczerze mówiąc zastanawiam się nad tymi kolumnami do mojego obecnego pokoju...

Skomentuj

No to proszę :) Jednak nie jestem w stanie nic o tym powiedzieć:

http://www.2shared.com/document/ZSqPlvKs/AWX_TL.html
                                        http://www.2shared.com/document/_dTX...-_Arkusz1.html

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                        Żółwik, a opisz może wrażenia po dłuższych odsłuchach? Bo prawda jest taka, że początkowe odczucia mogą być mało obiektywne - po dłuższym obcowaniu może być różnie. Chodzi mi nawet nie tyle o linę transmisyjną (z powodów pewnie oczywistych) ale ogólnie o te kolumny (zestawienie AWX'a z Seasem) - szczerze mówiąc zastanawiam się nad tymi kolumnami do mojego obecnego pokoju...

Faktycznie trochę czasu pograły jednak nie nazwałbym go "dłuższym i miarodajnym" odsłuchem. Niestety nie mogę sobie pozwolić na całodniowe odsłuchy przy odpowiednim poziomie głośności. Większość czasu spędzam z moimi Sennheiser 598 z EMU0204, które wyznaczają dla mnie "poziom referencyjny"... W stosunku do nich mogę porównywać też brzmienie sprzętu - ( choć to 2 różne światy ). Najgorsze jest to, że nie miałem okazji słuchać AWX, ceramika i Ushera, a tym samym wyciągnąć wnioski - który jest dla mnie najlepszy. Co do zestawienia AWX z Seasem - mogę powiedzieć, że w muzyce rockowej i metalowej sprawdza się dobrze albo bardzo dobrze. Takie samo odnoszę wrażenie, kiedy słucham wszelkiego rodzaju efektów dźwiękowych pochodzących ze ścieżek filmowych lub muzyki elektronicznej. Sama elektronika brzmi również dość ciekawie. Jeśli chodzi o inne gatunki muzyczne.... POP, RAP, DISCO, RNB itp.... tutaj już nie dałbym sobie ręki uciąć, że ta kopułka będzie idealnym rozwiązaniem. W tych gatunkach chciałbym bezpośredniego porównania z innymi kopułkami. Ostatnią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest fakt, że można by pokusić się o stworzenie nowej wersji zwrotnicy do Seasa i AWX. Autor zwrotnicy ciął seasa na 1,9kHz i jak sam pisze o nim: "nie musi się zbyt wysilać"...Część użytkowników tego forum stwierdziło, że zwrotnica nie jest optymalnym rozwiązaniem i ma "problem" na średnicy....

Skomentuj

Pogromca robił monitory TL na AWXie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X