Zamieszczone przez Alchemiq
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Transmission Line AWX + Seas 27TBFC/G
Collapse
X
-
-
Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz postaGDN 18AWX + GDWK AWX vs GDN 18AWX + Seas27TBCF/G
sądzicie, że AWX znacząco odstają od Seas (relacja cena/jakość)?
Skomentuj
-
Cenowo jestem zdecydowany kupić Seasy (ale już nic droższego), daliście mi jednak do myślenia.
Nie mam żadnego doświadczenia w odsłuchu, a może faktycznie warto nabyć GDWK 10-250-8 AWX .. prośba do Was.
Możecie opisać Wasze wrażenia odsłuchowe pomiędzy Seas i AWX?
Jeśli o mnie chodzi, chciałbym uzyskać dźwięk czysty, pełny, wyraźny, ale nie cykający (a tym bardziej metalicznie cykający!). Dla przykładu podam, że w aucie zrobiłem audio na Hertzach i tam właśnie musiałem skorygować tweetery, bo cykały. Może ktoś z Was słyszał Hertzy i wie o czym piszę.
AWXy mogą spełnić moje oczekiwania?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz postaa tym bardziej metalicznie cykający!
Bierz AWX. Seas jest aluminiakiem i ma wyraźne "metaliczne brzmienie"...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Żółwik Zobacz postaSeas jest aluminiakiem i ma wyraźne "metaliczne brzmienie"...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161 Zobacz postaZdecydowanie nieprawda. 27TBFC/G wcale nie ma naleciałości "metalicznych", jak dla mnie bliżej mu do jedwabiu niż do metalu
ale w zadnym wypadku nie jest to typowo metalicznie brzmiacy glosnik
Skomentuj
-
Ja niestety nie mam porównania z żadnym innym wysokotonowym. Mi osobiście brzmienie awx pasuje, jest dość delikatny, nie próbuje się wybijać, ale przy tym gra (moim zdaniem) wystarczająco detalicznie. Nie ma mowy o sypaniu po uszach. No i jest wytrzymały na wsadzanie w niego palców:)- raz na nim położyłem przedramię kiedy lutowałem kable do GDN-a, spojrzałem na niego i się załamałem, bo nowy głośnik i tak dałem plamę. Na szczęście paluszkiem troszkę z jednej, troszkę z drugiej i wyskoczył- nie ma śladu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaYoshi to prawda ale do standardowego alu tez mu troche brakuje...
No to zalezy co przyjmiemy za standard. Czy kiespko brzmiące metalowe tłuczki czy poprawnie brzmiącego seasa. Ja bym przyjąl to drugie. Pewne naleciałości brzmieniowe charakterystyczne dla metalowych głośników w brzmieniu seasów da sie wyczuć i ok niech sobie mają ale raczej nie grają jak jedwabne
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaale raczej nie grają jak jedwabne
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNo to zalezy co przyjmiemy za standard. Czy kiespko brzmiące metalowe tłuczki czy poprawnie brzmiącego seasa . Ja bym przyjąl to drugie. Pewne naleciałości brzmieniowe charakterystyczne dla metalowych głośników w brzmieniu seasów da sie wyczuć i ok niech sobie mają ale raczej nie grają jak jedwabne
dlatego uwazam je za bardzo fajny glosnikJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebox82 Zobacz postadance , pop ,
Nie słucham takich gatunków zbyt często. Z ciekawości na testach słuchałem Adel i było ciekawie. W rocku jest OK.
Skomentuj
-
Żółwik, a opisz może wrażenia po dłuższych odsłuchach? Bo prawda jest taka, że początkowe odczucia mogą być mało obiektywne - po dłuższym obcowaniu może być różnie. Chodzi mi nawet nie tyle o linę transmisyjną (z powodów pewnie oczywistych) ale ogólnie o te kolumny (zestawienie AWX'a z Seasem) - szczerze mówiąc zastanawiam się nad tymi kolumnami do mojego obecnego pokoju...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebox82 Zobacz postamyślę o monitorze TL na tych przetwornikach ale nie znalazłem jeszcze projektu
http://www.2shared.com/document/ZSqPlvKs/AWX_TL.html
http://www.2shared.com/document/_dTX...-_Arkusz1.html
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaŻółwik, a opisz może wrażenia po dłuższych odsłuchach? Bo prawda jest taka, że początkowe odczucia mogą być mało obiektywne - po dłuższym obcowaniu może być różnie. Chodzi mi nawet nie tyle o linę transmisyjną (z powodów pewnie oczywistych) ale ogólnie o te kolumny (zestawienie AWX'a z Seasem) - szczerze mówiąc zastanawiam się nad tymi kolumnami do mojego obecnego pokoju...
Faktycznie trochę czasu pograły jednak nie nazwałbym go "dłuższym i miarodajnym" odsłuchem. Niestety nie mogę sobie pozwolić na całodniowe odsłuchy przy odpowiednim poziomie głośności. Większość czasu spędzam z moimi Sennheiser 598 z EMU0204, które wyznaczają dla mnie "poziom referencyjny"... W stosunku do nich mogę porównywać też brzmienie sprzętu - ( choć to 2 różne światy ). Najgorsze jest to, że nie miałem okazji słuchać AWX, ceramika i Ushera, a tym samym wyciągnąć wnioski - który jest dla mnie najlepszy. Co do zestawienia AWX z Seasem - mogę powiedzieć, że w muzyce rockowej i metalowej sprawdza się dobrze albo bardzo dobrze. Takie samo odnoszę wrażenie, kiedy słucham wszelkiego rodzaju efektów dźwiękowych pochodzących ze ścieżek filmowych lub muzyki elektronicznej. Sama elektronika brzmi również dość ciekawie. Jeśli chodzi o inne gatunki muzyczne.... POP, RAP, DISCO, RNB itp.... tutaj już nie dałbym sobie ręki uciąć, że ta kopułka będzie idealnym rozwiązaniem. W tych gatunkach chciałbym bezpośredniego porównania z innymi kopułkami. Ostatnią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest fakt, że można by pokusić się o stworzenie nowej wersji zwrotnicy do Seasa i AWX. Autor zwrotnicy ciął seasa na 1,9kHz i jak sam pisze o nim: "nie musi się zbyt wysilać"...Część użytkowników tego forum stwierdziło, że zwrotnica nie jest optymalnym rozwiązaniem i ma "problem" na średnicy....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sebox82 Zobacz postamyślę o monitorze TL na tych przetwornikach ale nie znalazłem jeszcze projektu
Skomentuj
Skomentuj