Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transmission Line AWX + Seas 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
    Ostatnią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest fakt, że można by pokusić się o stworzenie nowej wersji zwrotnicy do Seasa i AWX. Autor zwrotnicy ciął seasa na 1,9kHz i jak sam pisze o nim: "nie musi się zbyt wysilać"...Część użytkowników tego forum stwierdziło, że zwrotnica nie jest optymalnym rozwiązaniem i ma "problem" na średnicy....
    W pierwszym poście napisałeś o poprawie średnicy w TL w porównaniu do monitorów więc może niższe "cięcie" awx'a sprzyja tej TL'ce z seasem.

Skomentuj

możesz wrzucić projekt zwrotki do tej konstrukcji jak to nie tajemnica:)

Skomentuj

http://audiohobby.pl/topic/1/4747/all

Skomentuj

Odświeżę trochę temat. Czytam to forum od jakiegoś czasu, przeczytałem materiał na stronie głównej. Chciałem przy okazji autorom podziękować wkład włożony w jego stworzenie. Naprawdę kawał dobrej roboty Panowie. :)
          Zamknięta i BR znam od strony teoretycznej i praktycznej, TL to dla mnie zupełna nowość i błądzę na razie po ciemku..
          Pytanie brzmi jak bardzo trzeba i jak można by zmodyfikować tę obudowę pod zestaw głośników 2,5W http://stx.pl/fx-300-diy.html
          Czy jest w ogóle sens? Jednego głośnika nie włożę, bo impedancja pojedynczego w zestawie ma 15om, a zestaw taki gotowy mam.
          TL z opisów brzmi bardzo kusząco.

Albo może inaczej...lepiej pójść w TL z jednym AWXem (lub dwoma wg nowego projektu), czy pozostać przy konstrukcji BR, proponowanej w FX-300? Mam na myśli czystość i głębie basu oczywiście. Teoretycznie zastosowanie 2 głośników w TL powinno pomóc, przy odpowiednim zaprojektowaniu obudowy znieść atyrezonase jednego poprzez antyrezonanse drugiego. Tyle zrozumiałem z teorii

Skomentuj

Zamieszczone przez przemasi Zobacz posta
            Jednego głośnika nie włożę, bo impedancja pojedynczego w zestawie ma 15om, a zestaw taki gotowy mam.
            Co to za bez sens...? Przecież jest dostępny ten głośnik w wersji 8ohm ( i taki właśnie stosujemy w konstrukcji 2-drożnej )
            http://stx.pl/gdn-18-140-8-awx.html

Albo może inaczej...lepiej pójść w TL z jednym AWXem (lub dwoma wg nowego projektu), czy pozostać przy konstrukcji BR, proponowanej w FX-300?
            Pytanie - Co chcesz osiągnąć podwajając ilość przetworników? ( Ja tutaj nie widzę najmniejszego sensu )

Teoretycznie zastosowanie 2 głośników w TL powinno pomóc
            Pod jakim względem - wspomnianej przez Ciebie "czystości" i "głębi" ??!? Chyba niezbyt trafna teoria.

Oryginalny projekt zakłada konstrukcję 2-drożną i myślę, że jego autor (dabyl) przeanalizował bardzo dużo wariantów przy projektowaniu tego rozwiązania. Zwróć uwagę, że kolumny strojone są na około 30Hz!!. Myślę, że ten wynik powinien dawać do zrozumienia, że kolumny schodzą na prawdę nisko. Jeśli chodzi o resztę zakresów to średnica jest fajna, a góra zależy wyłącznie od Ciebie - masz kilka wariantów więc można "przebierać".

Jeżeli oczekujesz czegoś innego to może zamiast pakować 2 AWX-y do TL wybierz lepszej jakości przetworniki, które zaoferują wspomnianą przez Ciebie "czystość" i "głębie" - czyli będą grały 2 klasy wyżej... Zapakuj wszystko w BR i będzie OK.

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
              Co to za bez sens...? Przecież jest dostępny ten głośnik w wersji 8ohm ( i taki właśnie stosujemy w konstrukcji 2-drożnej )
              http://stx.pl/gdn-18-140-8-awx.html
              Kolega przecież napisał, że ma już komplet na 2,5 drogi:
              Jednego głośnika nie włożę, bo impedancja pojedynczego w zestawie ma 15om, a zestaw taki gotowy mam.
              Żółwik...sporo nakrytykowałeś, prawie nic nie pomogłeś...a kolega ma zestaw na 2,5 drogi i z nim walczy.

przemasi - TL to trudna obudowa. W przypadku AWX jest w miarę prosto bo jest świetny projekt. Żeby zastosować dwa głośniki w TL musiałbyś sporo powiększyć obudowę, pole powierzchni przekrojów tuneli musiałoby się sporo zwiększyć. Poza tym dwa głośniki to dwa źródła fali, więc i inne zachowanie tunelu. Tak naprawdę musiałbyś opracować tunel od nowa, porobić pomiary, dużo testów. Praca z TL jest bardzo żmudna. Ja przy swoim projekcie zrobiłem prawie 150 pomiarów różnych konfiguracji tuneli i wytłumień.
              Jeśli nie chcesz iść tą drogą to albo sprzedajesz AWX 15R i kupujesz AWX 8R i robisz projekt dabyla, albo robisz klasyczny projekt 2,5 drogi od STX'a na tym co już masz.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Żółwik...sporo nakrytykowałeś, prawie nic nie pomogłeś...a kolega ma zestaw na 2,5 drogi i z nim walczy.
                Przepraszam, "nie zrozumiałem/dopatrzyłem się" tego swierdzenia - a taki mam

Nakrytykowałem - może i tak. Czy nic nie pomogłem...? Po prostu napisałem, że nie ma sensu poprawiać i wydziwiać coś co jest dobrze zrobione - zwłaszcza obudowy TL. Wszystko ze względu na trudność jej poprawnego wykonania i "udowodnienia" tego pomiarami... Twoja liczba pomiarów mówi sama za siebie. Czy kolega przemasi chce się w takie coś bawić - musi odpowiedzieć sobie sam. Tak więc wychodzi na to co napisałeś LuSzTi - sprzedaje i kupuje właściwe elementy albo robi tradycyjne 2,5.

Skomentuj

To chyba zrobię oba warianty (projekt dabyla i FX-300) i porównam, co bardziej pasuje do mojego ucha
                  Ale najpierw FX-300, skoro już jest zestaw...
                  Najbardziej mnie intryguje ilość i jakość tego basu. Nie chodzi o to, że mi zależy na jakiejś jego dużej ilości itp., ale po prostu nie miałem okazji posłuchać tego projektu TL niestety i porównać z typowym BR

Skomentuj

Dwa głośniki w jednej linii transmisyjnej to właściwie zjawisko całkiem pożądane. Można je tak zlokalizować na długości tunelu, że "drugi" głośnik będzie wstrajał się (nowomowa) w pierwszy antyrezonans głośnika "pierwszego" - co generalnie powinno eliminować problem walki z dołkiem w okolicach tuż powyżej 100Hz (lub w nieco innymmiejscu - zależnie od przyjętego strojenia tunelu). Wygląda optymistycznie jednak zgaduję (nie testowałem takiego rozwiązania), że sprawa nie jest taka hop-siup i wymaga od konstruktora co najmniej tyle samo pracy, jak w przypadku standardowego kombinowania z offsetem, wytłumieniem, zmianą przekroju tunelu na jego długości czy wycięciami/ścięciami przegrody, jakie to zabiegi spotyka się w typowym układzie z jednym głośnikiem. No ale - do odważnych świat należy - testować, próbować, kombinować :)

Przy zastosowaniu dwóch głośników należy jeszcze wziąć pod uwagę fakt mocnego zwiększenia powierzchni pompującej powietrze w naszej obudowie - a wiadomo, że z tą powierzchnią nieodzownie związana jest wielkość przekrojów naszego tunelu - czyli obudowa zdecydowanie powinna urosnąć. Tylko jedna uwaga - to, że SD rośnie nam x2 nie znaczy jeszcze, że możemy wziąć obudowę odpowiednią dla jednego głośnika, zwiększyć jej przekroje również x2 i będzie git. Zależność ta niekoniecznie musi być liniowa - co nie znaczy, że nie może taką być. Nie wiem - testowanie takiego układu jest jeszcze przede mną :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                      testowanie takiego układu jest jeszcze przede mną
                      Nie na temat...
                      Ja chcę jeszcze .... DABYL FX300 TL !!!

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                        Ja chcę jeszcze .... DABYL FX300 TL !!!
                        Pisałem już różnice między FX300 a TLką dabyla. Dla mnie bezkompromisowym wykorzystaniem tych głośników byłoby właśnie 2,5d w TL, pod warunkiem, że konstrukcja TLki nie traciłaby walorów wyższego basu i niskiej średnicy jaki jest w FX300.

Skomentuj

Dabyl, przecież ja na początku o tych antyrezonansach z wykorzystaniem dwóch głośników wspomniałem, zanim Zółwik mnie na dzień dobry zjechał, nie rozumiejąc o czym piszę (bez komentarza to pozostawiłem, bo pyskówek tu wystarczy...).

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Dla mnie bezkompromisowym wykorzystaniem tych głośników byłoby właśnie 2,5d w TL, pod warunkiem, że konstrukcja TLki nie traciłaby walorów wyższego basu i niskiej średnicy jaki jest w FX300.
                          Dlatego właśnie zanim zacząłem pakować wszystko w typowe FX300, rzuciłem temat wrzucenia tego w TL, z nadzieją, że ktoś już to zaczął testować

Skomentuj

Tylko taka obudowa będzie spora zakładając że stroimy ją na ćwierć długości fali. Ja teraz cały czas pracuję nad aktywnymi dołami na AWXach i mam nadzieję, że w końcu będę miał to czego oczekuję :)

Skomentuj

a jak z modami własnymi membrany tego STX przy takim cięciu ? rozumiem że z średniego pasma jesteście zadowoleni ? (mam takie coś na tonsilu i z deka lipa...)

Skomentuj

po przewertowaniu zauważałem że nie ma żądnych komentarzy odnośnie odsłuchu w konfiguracji z usher'em, ktoś słuchał lub może się wypowiedzieć na ten temat ? (martwi mnie środek przy seas'ie)

Skomentuj

Na forum chyba tylko Krystian Markow zrobił dabylową TL`kę z Usherem.
                                  Ja czekam na Ushery z zamówienia. :)
                                  Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                                  treningjezykowy.pl

Skomentuj

jak mój plan upadnie to pewno się za tego AWX+usher'a wezmę :P z braku leku i tak powinno być fajnie :) tylko że 44metry hm...

Skomentuj

No to zbudowałem tego TL na AWX wg projektu dabyla i... owszem gra miło, schodzi nisko (choć do subwoofera temu daleko), ale...gdzieś w paśmie na dole jest dziura. Przynajmniej na ucho się tak wydaje. Idzie od góry ładnie w dół do basów i między średnimi, a dolnym basem jest ciszej. Najniższe częstotliwości są dość mocne, to fakt :)

Skomentuj

Jak zbudowałeś dokładnie wg projektu to nie może być dziury, bo przecież są pomiary i wszystko wygląda elegancko.
                                        Myślę, że porównujesz z BR, gdzie masz podbitą daną częstotliwość, a to zupełnie inny charakter brzmienia.
                                        Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                                        treningjezykowy.pl

Skomentuj

Możliwe, że tak odbieram. Porównuję z 3-drożną konstrukcją BR, w której jest 10" głośnik od basu, więc może to faktycznie mieć wpływ

A tą TL budowałem ściśle wg projektu - co do milimetra, aż się Panowie ze stolarni dziwnie patrzyli :lol:
                                          Last edited by przemasi; 23.05.2012, 21:45.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X