Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transmission Line AWX + Seas 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dabyl sie bawił... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      pharoh tak o tych

zdecydowanie lepiej isc w TL niz w jakiegos zdechlego suba
      sub jest bleee.... :P
      Nie jest blee pod warunkiem, że jest w TL i dobrze go zgramy z frontami

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Nie jest blee pod warunkiem, że jest w TL
        :)
        oczywiście zawsze można połączyć jedno z drugim
        i zależy kto co lubi
        mi tam wystarczy monitor br a tlka była by az nadto
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jestem posiadaczem suba w najprostrzej wersji tl na glośniku stx gdn 30-300-4 ap, uzupełnia monitorki na tvm 188 05 8. Ciekawi mnie czy wcięcie w przegrodzie jak jest w tym projekcie zmieniłoby dźwięk głośnika?

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez MichałKa Zobacz posta
            Jestem posiadaczem suba w najprostrzej wersji tl na glośniku stx gdn 30-300-4 ap, uzupełnia monitorki na tvm 188 05 8. Ciekawi mnie czy wcięcie w przegrodzie jak jest w tym projekcie zmieniłoby dźwięk głośnika?
            Wycięcie w przegrodzie (akurat w tym projekcie) uwidacznia swoje działanie w paśmie 100-200Hz (z tego co pamiętam...) i wyrównuje zafalowanie, jakie powstawało w tamtej okolicy w wyniku "aktywności" pierwszego antyrezonansu. W subwooferze raczej nie ma to zastosowania, bo te częstotliwości są już filtrowane i grają na zboczu pasma.

Skomentuj

Wcięcie w przegrodzie jest po to by eleminowac pierwsze harmoniczne, bo AWX w tej linii nie gra tylko niskim basem. U ciebie głośnik w linii uzupełnia tylko bas zapewne do 100Hz więc przegroda nie jest potrzebna.

Skomentuj

AWX-y już idą na taki projekcik w tl:) Pewnie po przesłuchaniu kilku płyt wszystko inne co posiadam pójdzie na śmietnik :) Jakie jeszcze wysokotonowe wg Was nadają się do GDN-a?

Skomentuj

Jakie jeszcze wysokotonowe wg Was nadają się do GDN-a?
                  Zwrotki są do wysokiego AWX, ceramika STX, Ushera 9550 i Seasa z tematu. Od koloru do wyboru :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    Zwrotki są do wysokiego ... Ushera 9550
                    polecam to rozwiązanie
                    ciekawe dlaczego :razz:
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

AWX-y już idą na taki projekcik w tl
                      Gdzie zamawiałeś AWX'y ??

Skomentuj

Kupiłem używki w idealnym stanie. Pozostała jeszcze kwestia Usherów jest to model o oznaczeniu T9950-20 ?

Skomentuj

Pozostała jeszcze kwestia Usherów jest to model o oznaczeniu T9950-20 ?
                          tak
                          http://www.loudspeakershop.eu/glosni...020-p-728.html

csbiczek miał je do sprzedania taniej, nowe nie używane
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jest spora różnica jeśli chodzi o tego ushera w porównaniu z tbfc/g?

Skomentuj

Jest, mają całkiem inny charakter. Usher jest "bardziej uniwersalny".

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                csbiczek miał je do sprzedania taniej, nowe nie używane
                                Już ich nie mam

Skomentuj

Perfekcyjne wykonanie :) Gratuluję. Zbieram graty na taki sam projekt - jeszcze tylko płyty i fornir - w moim przypadku będzie to raczej jakiś jasny kolor.

P.S. Czy nie ma problemów z docięciem forniru do wcześniej wyfrezowanych otworów? Nie lepiej frezować po oklejeniu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Songokan Zobacz posta
                                    Czy nie ma problemów z docięciem forniru do wcześniej wyfrezowanych otworów? Nie lepiej frezować po oklejeniu?
                                    w pierwszym przypadku musisz dluzej bawic sie papierkiem
                                    w drugim koniecznie nowy frez + lakierowanie po frezowaniu

Skomentuj

Zamieszczone przez Songokan Zobacz posta
                                      P.S. Czy nie ma problemów z docięciem forniru do wcześniej wyfrezowanych otworów? Nie lepiej frezować po oklejeniu?
                                      Biorąc pod uwagę zasadę budowania TL i kolejność oklejania fornirem to nie da rady tego wykonać w ten sposób. Najpierw musisz zamknąć obudowę żeby zachować kolejność fornirowanych ścian.... z 2 strony jeśli zamkniesz obudowę, ofornirujesz ją, a następnie wykonasz otwory pod głośniki to nie masz już dostępu do modyfikacji wytłumienia - co wiadomo jest kluczowym elementem TL. Można jeszcze położyć fornir tylko na front przed frezowaniem....ale tym sposobem łamiesz zasadę kolejności klejenia forniru. Można stwierdzić, że to drobnostka bo i tak nie widać łączeń przy poprawnym klejeniu/krawędziowaniu....

Jeśli chodzi o obcinanie forniru w gotowych otworach to polecam również zwykłe nożyczki do paznokci.... Są małe, ostrze jest zakrzywione co ułatwia cięcie po łuku.... można spokojnie obciąć nadmiar forniru ( do pewnego momentu ) przed ostatecznym szlifowaniem.

Skomentuj

http://allegro.pl/fala-wygluszajaca-...165314479.html Czy to ta gabka której uzyłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                          Czy to ta gabka której uzyłeś?
                                          Tak jeśli chodzi o wygląd...nie wiem czy to ta jeśli chodzi o parametry.... Pamiętaj, że w założeniach projektu jest "gąbka piramidka o wymiarach - podstawa=1cm, wysokość kolca=2cm" Firma i cena wedle upodobań...Ja nie kupowałem tych najtańszych bo stwierdziłem, że ich poziom jakościowy będzie mizerny. Postawiłem na tą "średnią" półkę cenową.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X