Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transmission Line AWX + Seas 27TBFC/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Żółwik to gdzie kupiłes:) bedzie najłatwiej

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
      http://allegro.pl/fala-wygluszajaca-...165314479.html Czy to ta gabka której uzyłeś?
      Ciężko powiedzieć która będzie odpowiednia, a która mniej odpowiednia, bo nie znam wszystkich parametrów użytej pierwotnie gąbki (jak np gęstość). Kieruj się tym o czym wspomniał wcześniej Żółwik, czyli podstawa 1cm i kolec 2cm. Gąbka z aukcji, którą pokazałeś, powinna być OK. Ja kupowałem bodajże w firmie Coraleg... nie pamiętam. Gąbka występuje w formatkach coś około 1,20 x 2,20 i kosztuje w granicach 50-80 zł - do projektu potrzebna będzie połowa takiej płachty, ale warto kupić całą, bo zawsze może powstać jakiś odpad, a jeśli coś zostanie to będzie do wykorzystania w innej konstrukcji .

Można iść w taniochę (czyli te 50zł za formatkę) lub w "średnią" półkę cenową, jak kolega Żółwik. "Specjalistycznych ustrojów akustycznych" nie warto kupować, bo to identyczny materiał jak te zwykłe gąbki faliste tylko przez dodanie do nazwy "specjalistycznych-audio-określeń" kosztuje kilka razy więcej.

Żółwik, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu, że pozwalam sobie odpowiadać na pytania skierowane do Ciebie

Skomentuj

Pianke która podąłem w aukcji jest 15mm podstawy i 15mm "czopek". No nic czekam na jakis konkretny link od zółwika

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
          Żółwik, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu, że pozwalam sobie odpowiadać na pytania skierowane do Ciebie

Dabyl To Ty jesteś masterem tej konstrukcji i wiesz o niej wszystko...Ja jestem tylko wykonawcą. :)

No nic czekam na jakis konkretny link od zółwika
          Za dużo rzeczy kupuje na allegro i już nie mam tej gąbki w spisie kupionych..... Na 99% to była ta firma na allegro:

http://allegro.pl/mata-akustyczna-fa...112008364.html

Skomentuj

Pianke która podąłem w aukcji jest 15mm podstawy i 15mm "czopek".
            No nie wiem, w aukcji nie zostało to opisane (przynajmniej nie widzę tego). Ale widzę, że sprzedaje to właśnie firma Coraleg - więc to chyba u nich kupowałem (tylko, że nie przez allegro... sam już nie wiem, nie pamiętam dokładnie). Ja kupiłbym od nich tę matę 1,20 x 2,00

Żółwik, a Ty jaką gąbkę kupiłeś? Bo znalazłem też firmę Sponge (www.sponge.pl) i oni też mają takie maty - deklarują, że mają one wymiary 1cm/2cm i gęstość 18 kg/m3. Coraleg deklaruje gęstość 30 kg/m3. Tylko teraz nie wiadomo, kto podaje jaką gęstość, bo równie dobrze Sponge mogą podawać gęstość gotowego wyrobu. Masz jeszcze tą swoją gąbkę? Mógłbyś sprawdzić wagę 1m2? Ja zważyłbym tą, którą ja zastosowałem...

Skomentuj

No nie wiem, w aukcji nie zostało to opisane
              Dzwoniłem do nich i człowiek powiedział mi 15 na 15.

Skomentuj

Żółwik, a Ty jaką gąbkę kupiłeś?
                Na bank to była ta firma na allegro: StudioB_sklep mają dokładnie opisane produkty:

http://allegro.pl/listing/user.php/r...us_id=23398191

A tu produkty spełniające wymagania:

http://allegro.pl/mata-akustyczna-wy...167165086.html
                http://allegro.pl/mata-akustyczna-fa...167165172.html

Skomentuj

Żółwik dzięki, trzeba ją zamówić

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                    http://allegro.pl/mata-akustyczna-fa...167165172.html
                    Myślę, że to dobry wybór.

Skomentuj

Polecam pianke ze studia B. Sam sie tam zaopatruje i jest OK. W rzeczywistosci wyglada lepiej niz na zdjeciach :)

Skomentuj

http://allegro.pl/wygluszajaca-piank...179813229.html

Ja kupowałem tą i linia nap*** aż się chałupa trzęsie. Dzięki Dabyl jeszcze raz za pomoc i projekcik;p
                        Po maturce się wezmę za wykończenie, bo na razie gołe płyty stoją. Może wtedy również się pochwalę.

P.S Mam je podłączone na wzmacniaczu 50w/ kanał i powiem, że stx-y szybko wysysają z niego całą moc- basu dużo(aż za;p), ale głośno nie posłuchasz. Raz podłączyłem je do wzmacniacza sony 70w/kanał to różnica była kosmiczna- głośno i aż ściany drżały (pokój 30mkw). Zazdroszczę tym którzy tak jak Dabyl mogą je podłączyć pod wzmacniacz 100w/kanał to dopiero musi grzmieć;d

Skomentuj

właśnie taką kolczatkę zamówiłem :), dechy i ovatę już mam ... gdzie zamawiacie podzespoły do zwrotnicy?
                          Podoba mi się takie od dupy strony podejście :))) bo głośników jeszcze nie mam :)

Skomentuj

Zamawiałem w polink.com.pl. Za zwrotnice do tego projektu, ale na kopułce awx zapłaciłem 225 zł z przesyłką

Skomentuj

Panowie uzywacie ovaty czy drogiej wełny owczej?

Skomentuj

A tam od razu drogiej, nie masz jakieś starej kołdry?

Skomentuj

tomq88 kwestia co jest w środku czy naturalna czy sztuczna Ja obstawiam to 2...

Skomentuj

metiu-20
                                    nie obawiasz się zastosowania AWX bez zmian w zwrotnicy?
                                    ... chociaż sam nie wiem czy duża może być różnica między Seas, a AWX ?? ... czy to będzie wyraźnie słyszalne?

btw
                                    szukając oszczędności, najlepiej ograniczyć zakupy w sieci jeśli to możliwe (koszty przesyłki). Dlatego np ovetę można kupić u każdego tapicera, co prawda gramaturę 150, a nie 300, ale jak mi powiedzieli tapicerzy, oni też dla uzyskania grubszej warstwy ją łączą. Nie sądzę, by 6 warstw 300g/m miało być znacząco lepsze od 12 warstw 150-ki. I jeden zakup w sieci mniej :)
                                    Last edited by Alchemiq; 11.03.2012, 14:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                                      nie obawiasz się zastosowania AWX bez zmian w zwrotnicy?
                                      ... chociaż sam nie wiem czy duża może być różnica między Seas, a AWX ?? ... czy to będzie wyraźnie słyszalne?

Alchemiq PROSZĘ CIĘ !!.... Pisałem Ci na priv chyba 3-4 razy, że każde zestawienie głośników ma swoją osobną zwrotnicę. To że mietu20 wybrał akurat AWX na górę pasma nie oznacza, że musi robić modyfikacje w zwrotnicy - Do kopułki AWX jest całkowicie inna osobna zwrotnica o nazwie STX MX-140 tak samo jak dla innych głośników. Specjalnie dla Ciebie napiszę to w inny obrazowy sposób:

GDN 18AWX + Seas27TBCF/G - zwrotnica projektu Krs47 z audiohobby
                                      GDN 18AWX + GDWK AWX - zwrotnica projektu STX-a - firmowa (MX-140)
                                      GDN 18AWX + Usher 9950 - zwrotnica projektu Łukasza z wątku:
                                      http://diyaudio.pl/showthread.php/19...zwrotnica+line
                                      GDN 18AWX + T.STX.4.1.250.6.F.A.SC.X (ceramik ) - zwrotnica projektu dabyl'a ( jak mówi autor "do dopracowania" )

Jak nie będziesz stosował się do wytycznych to ta Twoja linia nie pogra zbyt dobrze.

Skomentuj

Gabki napewno sa rozne, ich gestosc, wielkosc i ilosc porow napewno ma jakies znaczenie. Jednak projekt Dabyla zaklada dosc znaczna ilosc tlumienia, totez mysle ze rodzaj gabki nie bedzie mial tutaj ogromnego znaczenia. Zawsze mozna dorzucic troche wiecej owaty, czy welny i oczywiscie najlepiej posilkujac sie pomiarem.
                                        Inna sprawa bylaby gdyby ta linia miala za zadanie promieniowac bardzo mocno oraz posiadac silne tlumienie harmonicznych. Wtedy trzeba stosowac specjalne gabki o sprecyzowanych parametrach.

Skomentuj

Żółwik - Cenię Cię za wyrozumiałość.

Oki, przyznaję, że cały czas sądziłem, że zwrotkę buduje się wg 3 parametrów .. niskotonowy*wysokotonowy*wielkość obudowy.
                                          Skoro litraż nie ma znaczenia, to zaczynam kumać, że zwrotnicę buduje się dla 2 parametrów: GDN+GDWK... i to wystarczy!

W takim razie uwzględniając relację cena/jakość:
                                          GDN 18AWX + GDWK AWX vs GDN 18AWX + Seas27TBCF/G
                                          sądzicie, że AWX znacząco odstają od Seas (relacja cena/jakość)?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X