• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Subwoofer] 2 x stx 30-400-4-se

• Autor wątku Autor wątku GTK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A może popełniłeś błąd i zamiast odciąć filtrem dolno przepustowym odciąłeś górno prepustowym na croosoverze? Spróbuj je podpiąć na razie całym pasmem, bezpośrednio ze wzmacniacza.

Omnitronic raczej nie zaniżał mocy - chociaż to była pusta moc :)

LightSound napisał:
A może popełniłeś błąd i zamiast odciąć filtrem dolno przepustowym odciąłeś górno prepustowym na croosoverze?

nie no nie..dobrze jest

LightSound napisał:
Omnitronic raczej nie zaniżał mocy - chociaż to była pusta moc :)

pusta moc?? co to znaczy? wzmacniacz wygląda rozsądnie, waży 20kg gra naprawdę nieźle nie szumi nie burczy...nie mam nic innego żeby podpiąć ewentualnie forte 201

GTK napisał:
nie no nie..dobrze jest

A sprawdziłeś je tak jak pisałem bez crossovera?

Niektóre firmy produkowały nieco wyżyłowane produkty, do nich właśnie należy ta chińszczyzna którą posiadasz. Porównaj sobie swoje 1600W a np. 1600W ADS, na pewno usłyszysz znaczną różnice i uznasz że Twoje waty są pozbawione energii, a tamte są pełne kontroli i energii ;)

LightSound napisał:
A sprawdziłeś je tak jak pisałem bez crossovera?

tak, jest zdecydowanie gorzej, ten głośnik wysoko nie zagra, 150 - 200 hz tak było najlepiej, nie wiem może jestem przewrażliwiony i oczekuje, Bóg wie czego, podłączę to jeszcze na 4ohm dwie skrzynki i może wtedy to się trochę rozbuja osłony też ściągnę bo mam wrażenie że membrana zaczynała uderzać o nie i to sprawiło wrażenie charczenia...a możliwe jest że moce, które podaje stx są mocno ponaciągane? dwie takie 12 powinny mieć już w miarę przyzwoitą skuteczność

GTK napisał:
Witam dzisiaj podłączyłem końcówkę mocy 440W @ 8ohm i jakieś 150Hz cięcie i niestety przy prawie pełnej mocy głośniki nie wytrzymują ;/

No obudowa jest trochę za duża....

w symulacji w winisd sprawdzałeś może max wychylenie przy max mocy czy nie przekracza x-dam ?

STX zaleca dla nich po 50L.

Volt napisał:
w symulacji w winisd sprawdzałeś może max wychylenie przy max mocy czy nie przekracza x-dam ?

nie, a jak to zrobić i co to jest x-dam?

zmniejszyć litraż oczywiście by się jakoś tam dało w razie czego, zatykałem już też wyloty br oprócz straty na basie nie specjalnie lepiej to grało w closed

X-dam to wychylenie niszczące głośnik.

Włóż na próbę do środka trochę cegieł, zmniejszysz obudowę, i jeśli masz tego holiłuda/omnitronika podłącz po 1 głośniku na każdy kanał, staraj się nie łączyć szeregowo.

Witam ponownie,

jako, że wczoraj zostały odkręcone osłony i zestaw poddany został kolejnej próbie, przedstawię relacje i wnioski jakie zostały wyciągnięte:

Odczucia odrobinę lepsze zwłaszcza, że podłączone zostały dwie paczki w dwóch konfiguracjach 8ohm oraz 4 ohm. Wygląda to tak:

SS855272.JPG

Zmieniona została konfiguracja filtra, zakupiony został crossover behringera, z którego jestem bardzo zadowolony. W pierwszej wersji użyta został końcówka ta co wcześniej. I niestety głośniki nie wytrzymują, taki słupek powinien przyjąć dość sporą moc, a omnitronic był w stanie je pokonać (głośniki przeżyły to się im chwali ale jak one mają po 300 Wat to ja nie wiem przy jakim charczeniu, membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
Drugi sprawdzian był już w ogóle szokiem gdyż jako wzmacniacz użyte zostało to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=270895#270895 i ta chińszczyzna basem lepiej rzucała od omnitronica, wiadomo dużo ciszej ale do tej pory wudaje mi się to być bardzo zastanawiające jak dobrze to zagrało.

Wnioski:
moc stxa to ściema ja w to nie wierzę, natomiast za cenę głośników to one wymiatają, 4 takie mają dość ładną sprawność i nie trzeba nie wiadomo jak mocnego wzmacniacza aby to nawet zagrało. W pomieszczeniu odsłuchowym wytworzone zostało dość duże ciśnienie, ale w pokojach oddalonych już ładnie rzucało mięsem, producent napisał że te głośniki nadają się tylko do subniskotonowych rozwiązań i tu się zgadzam w 100% cięcie max do 160Hz najlepiej niżej, ogólnie szału nie ma ale za te pieniądze cheba więcej wymagać nie można

GTK napisał:
membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
Bo obudowa jest nieodpowiednia.

GTK napisał:
moc stx'a to ściema ja w to nie wierzę,
Jest jak najbardziej prawdziwa, mam GDN 30-400-8 i wytrzymują 400W spokojnie.

[ Dodano: 2010-11-16, 22:24 ]
GTK napisał:
membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
Bo obudowa jest nieodpowiednia.

GTK napisał:
moc stx'a to ściema ja w to nie wierzę,

GTK napisał:
W pierwszej wersji użyta został końcówka ta co wcześniej.
GTK napisał:
Drugi sprawdzian był już w ogóle szokiem gdyż jako wzmacniacz użyte zostało to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=270895#270895

Testuj dalej na śmieciach i pisz takie opinie o STX.

I niestety głośniki nie wytrzymują, taki słupek powinien przyjąć dość sporą moc, a omnitronic był w stanie je pokonać (głośniki przeżyły to się im chwali ale jak one mają po 300 Wat to ja nie wiem przy jakim charczeniu, membrany prawie wyskoczyły a daleko bylo do mocy nominalnej)
Dlaczego sądzisz, że głośniki nie wytrzymują? Jakbyś to podłączył pod diorę ws442 to też by charczało i głośniki też by wyskakały, ale to nie wina głośników tylko wzmacniacz już rady nie daje.

Jaki masz litraż i jaki napęd do tego?

"śmieci" zostały podłączone czysto eksperymentalnie, nie rokuje jakości głośników na podstawie drugiego wzmacniacza, paradoksalnie na słabszym i pewnie gorszym wzmacniaczu głośniki zagrały ładniej niż na omnitronicu, którego nie uważam za super sprzęt, podłączam to co mam, na estradowcu czytałem, że zawsze lepiej zagra lepszy głośnik i gorsza końcówka i tak też tutaj to wygląda, nie zgłupiałem żeby kupować crowna za 7kzł i podłączać pod to głośniki za 120 zł, cieszę się, że z zestawu będzie można wyciągnąć w przyszłości jeszcze troszkę więcej

Bardzo żałuję, że nie mam innego sprzętu do podłączenia bo bardzo jestem ciekaw różnicy - ale niestety nie mam dojścia do czegoś porządniejszego

Pomysł z cegłami odpada - kto to będzie dźwigał, zmniejszając obudowę stracę na zejściu, choć można by się pokusić o próbę - skoro masz głośnik i daje rade - od ilu głośnik zaczyna Ci ciągnąć?

Kolega proponował wsadzić cegły(ja próbowałem z butelkami z wodą) po to tylko żeby zobaczyć jak to zagra w mniejszej objętości, nie na stałe.
zmniejszając obudowę stracę na zejściu
ale głośnik będzie bezpieczniejszy :)

no to niech bedzie steropian
nie trzeba dzwigac
tylko go przyklej albo jakos przymocuj, zeby nie latal

dolphin123 napisał:
Przeciez taki zly moder jest jak wstawia bany... :twisted:

Owszem, jak wystawia je przez pomyłkę i bezpodstawnie, jak w moim przypadku.
Co lepsze - warna może ściągnąć albo admin którego nie ma, albo czas - po roku zniknie 1 warn.

Skoro już tu byłeś, i miałeś czas pisać tego posta, mogłeś ustawić na wygasające, offtopowe posty kolegów na temat czego to nie wstawić w obudowę.

lklukasz napisał:
LightSound, a za nabijenie postow tez mozna dostac ostrzezenie :mrgreen:

No właśnie, a co to ma być wyżej? Nawet wygasającego nie ustawili :evil:

GTK napisał:
zmniejszając obudowę stracę na zejściu
Po co ci zejście w estradowym subie? Można by je wogóle odciąć od dołu na koło 30Hz żeby niepotrzebnie membrany nie latały... Takie suby mają kopać w klatę, a to jest bas w okolicach 80-100Hz... Tylko że raczej nie masz za dużej obudowy, u mnie jeden taki głośnik siedzi w 100litrach i nie jest źle. Więc 70litrów na sztukę to nie jest tak dużo :)

Kolega chyba za dużo wymaga od taniego głośnika, chciałby i zejścia i dużego natężenia. A to że głośnik ma napisane w specyfikacji "estradowy" wcale nie oznacza że będzie odrazu ściany kruszył.

Powrót