• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ta030wa07 + fw146 + seas l22rn4xp lub dayton rs225 - projekt by raven1985

Panowie ja nie mam problemu z tą oceną .
Szkoda tylko że kolega zamiast odnieść się do moich propozycji odnosi się do postów nie związanych z tematem .
Prosił bym o powstrzymanie się od niepotrzebnych komentarzy i formowania zarzutów .

Nie na temat...
6stv0dqn6xkl0nrphgbb_1412350363.jpg

Jesli chodzi o ten slaby bass w konstrukcji, to przy swojej zabawie ze zwrotnicami spostrzeglem jedna rzecz, mianowicia montowanie kondensatora o duzej pojemnosci rownolegle z glosnikiem basowym powodowalo zanik kopa bas byl fajny szczegolowy ale bylo brak kopa, miesa. Raven1985 czy moglbys to sprawdzic wymontowujac kondensator z basowca na chwile i zostawic sama cewke i sprawdzic czy bas sie poprawi aby potwierdzic albo obalic moje spostrzezenia? W moim przypadku charakteeystyka nie zmienila sie procz tego ze zbocze bylo lagodniejsze ale to nie powoduje przeciez miesistego pelnego basu. Pozdrawiam ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Spostrzeglem to gdy robilem zwrotnice dla kumpla do bardzo tanich marketowek z kondensatorem bipolarnym na gwizdku i tyle ;) gdy wymodzilem bardziej zaawansowana zwrotnice bylo super ale kumpel powiedzial ze wczesniej byl lepszy bass,gdy wyjalem kondensator bas powrocil chodzi o samo mieso i wykop z tym ze u mnie to byl filtr zobla i mialem kondensator 33uF, byc moze to tylko zbiek okolicznosci w moim przypadku ;)

El_liero a jak to będzie wypadało w przypadku głośników z korektorem fazy ? I Seas i Dayton w końcu takowy posiadają. Z rysunku wygląda to tak, że to kopułka w głównej mierze pompuje powietrze i wywołuje ten ruch w około cewki. Czy dobre jest zatem wnioskowanie, że głośniki z korektorem fazy będą gorzej wentylowane ?
Dobrze jest wnioskowane. Naryzuj sobie na kartce budowę takeigo przetwornika i od razu zobaczysz gdzie spieprza powietrze. I to jest kolejny chwyt marketingowy (według mnie), który w wielu przypadkach nie ma za wiele wspólnego z korygacją fal mechanicznych a po prostu działa podobnie (ale nie tak samo) jak nawiercony rdzeń. Dla mid-wooferów lepiej jest wstawić stozek i napisać "korektor fazy" niż zrobić dziurę w motorze :).
Pamietajcie jednocześnie, że producent testuje przetowrniki po 100h na nominalnej mocy, szumem różowym filtrowanym na pasmo uzyteczne (ogólnie w warunkach do jakich przetwornik został zaprojektowany + worst case) i potem bada zmianę temperatury w funkcji czasu czy w funkcji narastania sygnału. I jak są tam inżynierzy a nie rolnicy to nie wypuszczą przetownika na rynek, który się zjara po paru godzniach, więc ja bym się nie martwił wytrzymałością termiczną. :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

A korektor fazy, wpływa na fale mechaniczne, gdy połowa długości fali padającej na niego jest równa/mniejsza od względnie największego wymiaru stożka. Czyli na ogół powyżej 8kHz, zależenie od wymiarów stożka. Tak samo (gdzieś był temat o modyfikacjach przetworników), jak ktoś chce zmienić coś w górnym paśmie niech zmieni sobie po prostu kształt, wymiary, materiał kopułki

Ostatnia edycja:
000-1313 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,260? dr.1,00mm śr.36 dł.15mm

W cenniku polinka pod tą pozycją jest cewka z inną rezystancją:
000-1313 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,24Ω dr.1,00mm śr.36 dł.15mm

Czy to błąd przy opisywaniu projektu, czy coś się w ofercie polinka zmieniło i powinna być użyta cewka z pozycji 1315?
000-1315 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,260Ω dr.1,00mm śr.45 dł.8mm

Czy kondensator C1 68uF ze zwrotnicy "tradycyjnej" też może być elektrolityczny, tak jak 82uF dla Daytona RS225?

Kupuję tam od kilku lat .
Ale ostatnio trafiły mi się dwa kondy które były uszkodzone , Jeden wcale nie puszczał sygnału 8,2uF a drugi dopiero przy większej mocy puszczał sygnał.
Ale w sumie na kilkadziesiąt - może kilka setek te 2 sztuki to nie tragedia.

Między TW030WA07 a TW030WA08 jest spora różnica i to w szczególności w części która jest najistotniejsza dla zgrania z średniakiem .
Zamiana z pewnością nie jest dobrym pomysłem .

Orientuje się ktoś czy TW030WA07 będą jaszcze dostępne, bo zacząłem już robić obudowy i nie wiem co dalej, kończyć czy wybrać inny projekt ?
Może chciałby ktoś odsprzedać TW030WA07 ?

Jedyne co mogę zaproponować jak 07 nie będzie dostępny to wykonanie zestawu z inną wysokotonówką .
I raczej bardziej "oklepaną" która nie zniknie znowu z oferty za miesiąc .

Powrót