Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie wiem czy w epoce kamienia łupanego trójfazowe krajzegi przeżywały swój rozkwit - skoro tak twierdzisz, to zapewne tak właśnie było. W końcu Ty masz zawsze rację ![]() Ja nie sądzę - ja po prostu używam takiej. Co prawda do precyzyjnego cięcia wymaga ona nieco większej zabawy podczas ustawiania, ale da się. A jeśli chcę pociąć sztachety - owszem, zmieniam tylko tarczę na nieco bardziej budżetową - która i tak rznie aż miło. Czy jest ona wielkości koła od roweru - cóż, zależy od jakiego. A nawet jeśli - co mnie to interesuje - działa i na tym się skupiam. Tymczasem śledząc kilka stron tego wątku widać, że te "profesjonalne stolarskie pilarki", nad którymi tutaj debatujecie, jedyne co potrafią, to dobrze odprowadzać wióry - z tym że czasami im te rurki pękają... No nic, co kto lubi - wyraziłem tylko swoje zdanie - zabawa, bez urazy, niechaj trwa ![]() | ![]() |
Wywal ten klin. obniż piłę aby lekko wystawała ponad materiał, powinno być ok. Kąt natarcia zęba jest trochę inny, ale mi się dobrze i czysto tak tnie.Klin jest niezbyt dobrze spasowany i pila zacina material "od tylu". Musze dorobić cieńsze blaszki aby poprawnie ustawić klin. Owszem można ciac i bez klina, ale to trochę zbyt ryzykowne.
Mając do dyspozycji kilkanaście stówek warto rozważyć, czy chcemy mieć dwukilowatową piłkę z aluminiowym blatem, odciągiem wiórów, możliwością cięcia pod kątem, którego i tak nie będzie się dało idealnie ustawić, oraz kilkoma innymi zupełnie nieprzydatnymi bajerami, czy mocną maszynę maszynę, do której będziemy musieli co prawda włożyć trochę pracy (wykonanie blatu z odpowiednim prowadzeniem), ale która będzie cięła bez zająknięcia.
Pewnie kolega już taką posiadaSzczerze mowiac, to podziwam Cie, ze z uporem i zacięciem używasz takiej pily. Nie wiem z czego to wynika? Może po prostu nie miałeś okazji popracować trochę na normalnej pile stolowej.
Z używaniem pily stolowej bez klina, to trochę jak przechodzenie przez jezdnie na czerwonym swietle2kw w zupełności wystarcza nawet do cięcia 4cm płyty. Ale zgodzę się stałe obroty i soła to podstawa.
Najtańsza pilarka stołowa 500zł / 3zł formatka = 166 gotowych równo uciętych i gotowych formatek = pewnie ok 10 gotowych kolumienek.