Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mylisz się , padają dosłownie w chwilix7es? ze 2k trzeba liczyc. Ceny sa dobre tylko zawsze jest obawa o laser, tyle ze one z dnia na dzien nie padaja wiec jak kupujemy z pewnego zrodla to mozna brac.
Lamp nigdy nie polecam , natomiast NOS w przypadku PCM56 daje bardzo dobre efektyNo to lecisz. Byle by tylko nic związanego z lampami lub NOS![]()
Lamp nigdy nie polecam , natomiast NOS w przypadku PCM56 daje bardzo dobre efekty
To jest fizycznie niemozliwe, utrata emisji jest stopniowa, jesli cd wczoraj czytal a dzisiaj nie czyta to jest to problem mechaniczny, malo kto wgl wie ze lasery sie reguluje i wcale nie mowie tutaj o regulacji intensywnosci strumienia, ale o regulacjach sledzenia, ogniskowania, prowadzenia karetki itpMylisz się , padają dosłownie w chwili
Miałem taki przypadek i z tego co mi wiadomo nie był odosobniony
W jakim sensie niebezpieczne ?Niestety NOS dla małych częstotliwości próbkowania (w tym wypadku 44,1 kHz) to głupota i już tłumaczę dlaczego. Nadpróbkowanie jest wymagane w celu prostego filtrowania analogowego na wyjściu DAC (filtr gładzikowy). Bez tego filtru (a w NOS go usuwasz, ponieważ nie da żadnych efektów) wyjście DAC wygląda jak drabinka i jest to bardzo niebezpieczne dla wzmacniacza i naszych kolumn.
W jakim sensie niebezpieczne
Przede wszystkim to wzmacniacze są mocno nieliniowe powyżej 20kHz, a z takiego daca dostaną niemal tyle samo sygnału na w.cz. co mają w paśmie roboczym . Zniekształcenia IMD będą wracać od tego w.cz. w pasmo audio .W takim, że wzmacniacz może się wzbudzić
Przede wszystkim to wzmacniacze są mocno nieliniowe powyżej 20kHz, a z takiego daca dostaną niemal tyle samo sygnału na w.cz. co mają w paśmie roboczym .
Zniekształcenia IMD będą wracać od tego w.cz. w pasmo audio .
Drabinkowy DAC ma charakterystykę kształtu sin(x)/x więc pierwszy alias jest tłumiony chyba tylko o 3dB a filtry na wejściu wzmacniaczy zwykle są dużo wyżej .
Miałem podpinane różne wzmacniacze , fabryczne i tworzoneW takim, że wzmacniacz może się wzbudzić i rozwalić kolumny razem ze sobą. Zależy to oczywiście od jego konstrukcji i jak dobrze jest zbudowany. Możliwe jest też, że częstotliwości próbkowania przejdą na tweeter (zależy od wzmacniacza i jakie ma pasmo graniczne). Generalnie na wyjściu masz pełno syfu wysokoczęstotliwościowego, którego w ogóle nie filtrujesz.
Masz swój system i jak tak preferujesz, to nic mi do tego. Po prostu tłumaczę jak powinno się robić poprawnie, a potem dopiero trzeba myśleć o dźwięku. Ja bym czegoś takiego nie podłączał pod swój wzmacniacz i kolumny.
Dobrze , że nie oglądam wykresów
Miałem podpinane różne wzmacniacze , fabryczne i tworzone
Nigdy nic nie wybuchło
Dobrze , że nie oglądam wykresów
Dobrze być ignorantem technicznym, przynajmniej nie wie się o ryzyku stosowanie pewnych rzeczy
więc pierwszy alias jest tłumiony chyba tylko o 3dB a filtry na wejściu wzmacniaczy zwykle są dużo wyżej .
Jeżeli dla ciebie każdy kto słucha uszami i ignoruje wykresy jest ignorantem technicznym to gratuluję pojmowania rzeczywistościDobrze być ignorantem technicznym, przynajmniej nie wie się o ryzyku stosowanie pewnych rzeczy![]()
Oby tak zostało
To jest życie![]()
.3lite napisał:Zobaczmy jeszcze raz na obrazek, który pokazałeś, ponieważ mnie to nurtujePomińmy IMD w paśmie audio. Tam wejściowa częstotliwość to 19,1 kHz, czyli powstaje alias na 25 kHz (ponieważ mamy próbkowanie 44,1 kHz) o amplitudzie praktycznie takiej samej (!) jak częstotliwość wejściowa i tego aliasu nie da się pozbyć. Idzie na tweeter. Pytanie brzmi - co się stanie z aliasami między 60 a 70k? Przecież one są tylko o lekko ponad 10 dB wytłumione względem częstotliwości wejściowej. Jak wzmacniacz sobie z tym poradzi?
Prawidłowo zaprojektowany wzmacniacz bez problemu sobie z tym radzi
Prawdę mówiąc teoretyczne gdybanie jest nic nie warte jeżeli nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistościAkurat sam wzmacniacz sobie poradzi, ale chodzi o filtr wejściowy, który powinien ten syf wyciąć.
Jak nie wytnie, to pójdzie to na głośniki. Aliasu 25 kHz na pewno nie wytnie i pójdzie na głośniki z prawie taką samą amplitudą co wejściowa częstotliwość.