• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

TDA7294 w subie -prosto i tanio dla kazdego.

• Autor wątku Autor wątku irek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na allegro pojawiły się tanio TST 80/004 2X24V czy można do takiego mostka podłączyć 2 takie trafka i by się nic nie działo ?

delorian napisał:
Zamiast BC546 mogę zastosować 2n3906 odwrócony o 180 stopni?

W modele sub7294 nie montuje sie zadnego tranzystora!

Mozna zastosowac dwa trafa po 80W tylko po co? Jak tanie musza byc dwa trafa 80watowe zeby byly tansze od jednego 150-160w?

irek napisał:
Mozna zastosowac dwa trafa po 80W tylko po co? Jak tanie musza byc dwa trafa 80watowe zeby byly tansze od jednego 150-160w?

na Allegro są po 10zł, więc gra warta świeczki...

Mógłby mi ktoś podać jaki jest mniej więcej koszt wykonania mostka tda samemu ? i czy ystarczy mi trafo 150va

Arek460 napisał:
Mógłby mi ktoś podać jaki jest mniej więcej koszt wykonania mostka tda samemu ?
koszt jest zalezny od tego co juz masz, co musisz kupic i gdzie kupic?
jak bedziesz kupowal wszystko w lokalnym sklepie elektronicznym to moze wyjsc nawet ponad 100zl

ja mialem troche "smieci" i kompletny mostek kosztowal mni ok 40zl ;)
(radiator od kompa, trafo z odzysku, kondy z odzysku itp itd)

mam pytanie do ludzi ktorzy budowali mostek tda Irka, gdzie mozna dostac trafo czuwania ktore pasuje do otworow w plytce? z tego co szukalem (a naszukalem sie sporo) to wszystkie trafka ts2/56 dostepne w sklepach internetowych maja inny rozstaw wyprowadzen niz te ktore sa na plytce tzn we wszystkich trafkach ktore widzialem, jedne wyprowadzenia sa blizej siebie, a drugie troche dalej, a na plytce wyprowadzenia tworza kwadrat

byl bym wdzieczny za podpowiedzi :)

delorian napisał:
Powolutku, na schemacie wyrazie widzę T1 i T2 BC546
Chodzi mi o T1 i T2 z subwofer7294_ver1.1, wersja w mostku.

Ten temat jest akurat o module na pojedynczym TDA. Za bc546 mozesz wstawic dowolny tranzystor NPN.

damiani napisał:
wszystkie trafka ts2/56 dostepne w sklepach internetowych maja inny rozstaw wyprowadzen

Co prawda kupuje trafa na zamowienie i robia mi wyprowadzenia jak chce ale jak kupowalem ''firmowe'' indela to tez mialo wyprowadzenia na skrajnych nozkach.

Najlepiej nie dawac tego trafa i przekaznika, bedzie duzo taniej a czuwanie na toroidzie o mocy 150W bedzie pobierac nawet mniej mocy niz to 2watowe trafko.

damiani napisał:
mam pytanie do ludzi ktorzy budowali mostek tda Irka, gdzie mozna dostac trafo czuwania ktore pasuje do otworow w plytce? z tego co szukalem (a naszukalem sie sporo) to wszystkie trafka ts2/56 dostepne w sklepach internetowych maja inny rozstaw wyprowadzen niz te ktore sa na plytce tzn we wszystkich trafkach ktore widzialem, jedne wyprowadzenia sa blizej siebie, a drugie troche dalej, a na plytce wyprowadzenia tworza kwadrat

byl bym wdzieczny za podpowiedzi
a co za problem wywiercic dziurke i pociagnac przewodem napiecie? ja tak zrobilem bo mialem inne trafo niz w irka projekcie

poszukaj na allegro - czasami da sie znalezc takie trafka za 1-3zl
ja mam pol kartona po butach ;)

irek napisał:
Najlepiej nie dawac tego trafa i przekaznika, bedzie duzo taniej a czuwanie na toroidzie o mocy 150W bedzie pobierac nawet mniej mocy niz to 2watowe trafko.
to sie przydaje jedynie w kinie domowym.
w wersji stereo mozna pociagnac zasilanie np ze wzmacniacza lub z komputera i podpiac pod STBY MUTE. wtedy wlaczajac jedno wlacza sie wszsytko ;)

znalazlem dwa trafka 12V 4VA
dobrze mysle, ze zeby zastosowac je zamiast ts2/56 musze zmienic po pierwsze przkeaznik na 12V, R35 (do leda) 2x mniejszy, tylko co z R38 i R30? z tego co mi wychodzi to z oryginalnego trafka po wyprostowaniu jest ok. 22V, a nie 24, jak to sie ma do 12V AC z mojego trafka?

prosze o wyjasnienie :)

To napiecie jest potem stabilizowane na zenerkach 12V wiec musi byc wieksze od 12V a z tego trafa nie wiem czy bedzie. Musisz to sprawdzic ew zmniejszyc rezystory od zenerek.

Przekaznik 24V pracuje prawidlowo od ok 16V w stosunku do wersji 12V pobiera dwa razy mniej pradu.

Ale tak jak pisalem nie jest ten uklad potrzebny a nadal bedzie dzialac funkcja auto on/off.

Ale tak jak pisalem nie jest ten uklad potrzebny a nadal bedzie dzialac funkcja auto on/off.
nie rozumiem, w takim razie po co jest te male trafko i przekaznik?
irek napisał:
Musisz to sprawdzic ew zmniejszyc rezystory od zenerek.
tzn. R30 i R38?
Przekaznik 24V pracuje prawidlowo od ok 16V w stosunku do wersji 12V pobiera dwa razy mniej pradu.
niestety pod obciazeniem napiecie przysiada do ok 11V, czyli po wyprostowaniu mniej niz 16V jest :(

To trafo jest do zasilania ukladu czuwania i po wykryciu sygnalu zalaczane jest trafo glowne. Jesli nie wmontujesz malego trafa i przekaznika to trafo glowne bedzie pracowac caly czas a uklad auto on/off bedzie wylaczac sama koncowke mocy.

Nie na temat...
irek napisał:
Jesli nie wmontujesz malego trafa i przekaznika to trafo glowne bedzie pracowac caly czas a uklad auto on/off bedzie wylaczac sama koncowke mocy.
Zakładając, że końcówka jest w trybie off ale układu czuwania nie ma i trafo główne pracuje ciągle - jaki jest wtedy pobór mocy z sieci? Czy podczas gry ten pobór zmienia się w zależności od różnych czynników czy może jest stały? Załóżmy, że trafo ma 200W.

Może to głupie pytanie i odpowiedź jest oczywista ale z elektroniką mam raczej mało do czynienia (przynajmniej od strony zasad jej działania) i po prostu tego nie wiem a jest to informacja, wydaje mi się, ciekawa i przydatna - proszę kolegów o wyrozumiałość ;)

dabyl, irek juz o tym pisal kilka razy - dobre toroidy pobieraja w trybie czuwania mniej mocy niz te male trafko. tak wiec ponizej 2-3W

A gdzie mogę szukać poprostu mostka + płytka? Bo ciężko mi coś obczaić z tych podanych schematów ;d

kup sobie lepiej KIT, masz wszystko 'na tacy',
bedziesz przynajmniej pewny ze uklad jest OK,

jak nie popsujesz dalej to bedzie ok

Bez przesady , umiem odczytać schemat tylko płytka jest pod kątem tego wszystkiego ...
Kit odpada , mam układy w domu , problem jest tylko PDF z wzorem płytki i montażowiec.
Ehh...

Powrót